28 C
Willemstad
• zondag 7 maart 2021 14:31

NRC | Curaçaose oud-minister krijgt 30 jaar cel voor opdracht tot moord

Noor Zwolsman | Met vonnis Curaçaose oud-minister krijgt 30 jaar cel voor opdracht tot moord Misdaad George Jamaloodin stond volgens het hof „aan de wieg” van de moordaanslag op...

WNL | Hoekstra wil drugscriminelen harder aanpakken: ‘Stevenen stap voor stap af op halve narcostaat’

Peter Visser Het is hoog tijd dat we de georganiseerde misdaad in Nederland harder gaan aanpakken. Doen we dat niet, dan wordt Nederland “een soort halve narcostaat”. Dat...

AntilliaansDagblad | ‘Situatie veel ernstiger op Bonaire’

Kralendijk - Het aantal besmettingen met Covid-19 neemt de laatste week in rap tempo toe. Zo snel dat gezaghebber Edison Rijna heeft besloten om het risiconiveau op...

DH | Netherlands lifts COVID-19 testing requirements for Dutch Caribbean

AMSTERDAM--Royal Dutch Airlines KLM announced on Thursday that the Netherlands has lifted its coronavirus COVID-19 testing requirements for all six islands of the Dutch Caribbean. Travellers checking in...

AntilliaansDagblad | ‘Opschalen naar 5.000 per week’

Willemstad - In de eerste week van het vaccinatieprogramma op Curaçao hebben veel meer mensen dan verwacht zich laten inenten. Tot en met donderdag waren er 3.371...

AntilliaansDagblad | Baret voor miliciens

Willemstad - Op Marinekazerne Suffisant ontvingen 24 leerlingen gisteren hun baret. Voor de aspirant-militairen is de baretuitreiking het sluitstuk van de Elementaire Vakopleiding, die zes maanden duurde....
- Advertisement -

Meest gelezen 7 dagen

Home Classificatie Politiek AntilliaansDagblad | Ruim 6 ton subsidie Aqualectra

AntilliaansDagblad | Ruim 6 ton subsidie Aqualectra

SOAW trekt 20 miljoen extra uit voor onderstand | Antilliaans Dagblad

Willemstad – In het eerste half jaar van dit jaar (januari tot en met juni) hebben 1.841 personen financiële steun gekregen van het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) voor hun water- en elektriciteitsrekening.

Hier was een totaalbedrag van ruim 607.000 gulden mee gemoeid, gelijkelijk verdeeld over water en elektriciteit. ,,Dit geld krijgen deze burgers niet zomaar. Zij worden daarbij verplicht deel te nemen aan het project ‘Mi ke mi por’”, aldus SOAW-minister Hensley Koeiman (MAN) bij de begrotingsbehandeling in de Staten.

Het gaat hier om een bewustwordingsprogramma waarin aandacht is voor efficiënt en effectief water- en elektriciteitsgebruik. Maar de deelnemers worden ook geleerd een begroting te maken, prioriteiten te stellen en goedkoop en effectief inkopen te doen.

,,Doel is dat de cliënt niet weer in de schulden terechtkomt”, aldus Koeiman. Er wordt binnen dit project samengewerkt met Aqualectra, de University of Curaçao (UoC) en de consumentenstichting Fundashon pa Konsumidó (FpK).

Het project is overigens niet nieuw en bestaat al enkele jaren. De minister merkt naar aanleiding van Statenvragen wel op dat er gekort is op het beschikbare bedrag voor het betalen van de Aqualectra-rekening van hulpbehoevenden.

,,Dat bedrag is verlaagd nadat er een efficiëntieslag is gedaan in de begroting, maar dit moeten we corrigeren, gezien de toename van het aantal onderstandstrekkers als gevolg van de coronacrisis”, zo voert de bewindsman aan.

Op dit moment zijn er 7.621 personen die een onderstandsuitkering krijgen, van wie 2.960 mannen en 4.661 vrouwen. Verdeeld naar leeftijd, zijn er 5 onderstandstrekkers in de leeftijd 18-19 jaar, 778 in de categorie 20-30 jaar, 1.162 (30-40 jaar), 1.345 (40-50 jaar), 2.525 (50-60 jaar), 1.794 (60-70 jaar) en opvallend vanwege de pensioenleeftijd nog 10 personen boven de 70 jaar. Voor de onderstandstrekkers is op de begroting 2021, wel 20 miljoen gulden extra uitgetrokken.

Over de slachtoffers van de coronacrisis stelt de minister overigens dat de onderstandstrekkers ook nog een voedselkaart krijgen. Op een vraag van een Statenlid, legt hij uit dat dit geld niet op de rekening van de personen in kwestie gestort wordt om zo te voorkomen dat het geld aan andere zaken wordt besteed dan aan eten en de basisbehoeften voor het gezin.

,,Er zijn mensen die anders toch geneigd zijn het geld te besteden aan de kapper, om de nagels te doen of drank te kopen. Hier zijn echt concrete voorbeelden van waarbij vervolgens het gezin geen eten heeft”, zo benadrukt Koeiman. Hij doet overigens een beroep op banken en andere instanties om de hand over het hart te strijken bij personen die als gevolg van de pandemie, nog steeds niet in staat zijn om leningen af te lossen.

,,We werken aan een schuldsaneringsproject. Bovendien proberen we het in 2011 gelanceerde project van een garantiefonds van de grond te krijgen. Dit fonds is bestemd voor mensen die buiten hun schuld om hun baan verliezen, zodat zij anderhalf jaar de tijd krijgen een nieuwe baan te zoeken, zonder dat ze direct hun huis kwijtraken bijvoorbeeld”, zo heeft de minister uitgelegd.

Bron: Antilliaans Dagblad

5 reacties

  1. Volgens mij is die 6 ton subsidie tussen januari en juni al besteed aan de onderstandtrekkers en is het geen nieuwe subsidie. Zie 1e en 2e alinea.

  2. Met welk geld denkt koeiman sinterklaas te spelen?Voorzover ik het weet hebben ze geen akkoord met nl en zelfs dan moeten zijn projectjes worden goedgekeurd.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Steun Knipselkrant Curacao

Knipsel brengt regelmatig misstanden aan het licht met de nodige bewijzen en onderbouwing.
Als je de analytische blogs en naschriften van KKC waardeert kan je ons helpen dit nieuwsforum mogelijk te blijven maken.

Een donatie helpt onafhankelijke onderzoeksjournalistiek op de eilanden in stand te houden. Uw steun zorgt dat wij kunnen doorgaan met dit werk. Masha danki!

Geselecteerd bedrag € -

Vragen over doneren? Kijk hier voor meer informatie.

Zoeken

Recente reacties