28 C
Willemstad
• donderdag 29 september 2022

Extra | Journaal 29 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Ex-politieman Mariano vrijgesproken voor drugsroof van 600 kilo

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Voormalig politieambtenaar Mariens Mariano is vrijgesproken voor zijn hoofdrol in Rio Canario-drugsroof. De zaak met de naam Inex 2.0 draait om 600 kilo cocaïne...

Josimar | 1xBet – more than a betting operator

By Andy Brown and Steve Menary Russian-owned betting company 1XBet has been declared bankrupt and owes millions. Yet it still operates, using porn stars to attract punters, and...
- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, September 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | ‘Nederland moet terughoudend zijn in kritiek Caribisch asielbeleid’

De Nederlandse staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg bezoekt Curaçao en Aruba in verband met de opvang van asielzoekers en andere migranten. Dat meldt Caribisch Netwerk. Van...

Nu.cw | Vluchten gecanceld wegens orkaan Ian

Luchthavens en vliegtuigmaatschappijen annuleren vluchten vanwege orkaan Ian. Onder andere luchthaven van Aruba en American Airlines annuleren vluchten naar Florida en de westelijke Caribische luchthavens. American Airlines...

RO | Ruim 33 miljoen euro voor duurzame elektriciteit Caribisch Nederland

Het kabinet stelt 33,6 miljoen euro beschikbaar voor een versnelde overstap op duurzame elektriciteit in Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Daarmee wordt binnen 3 jaar gemiddeld zo’n...

AntilliaansDagblad | Rechter bezoekt vluchtelingen in SDKK

Willemstad – De rechter heeft afgelopen vrijdag onverwachts een bezoek gebracht aan het Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK). Ze wilde zelf de situatie van een groep Venezolaanse vluchtelingen zien in verband met een kort geding dat de groep heeft aangespannen tegen het Land Curaçao.

Rechter Eveline Nootenboom-Lock behandelt de zaak, de uitspraak staat gepland voor 14 juli. Directeur Ieteke Witteveen van Human Rights Defense Curaçao (HRDC) is regelmatig bij de SDKK en was ook bij dat bezoek aanwezig. De rechter heeft gesproken met de zes mannelijke vluchtelingen, bevestigt Witteveen aan het Antilliaans Dagblad.

Het kort geding was ook aangespannen door vier vrouwelijke vluchtelingen, maar zij werden vlak nadat het kort geding was ingediend uit de SDKK vrijgelaten. Dat meldde het AD vrijdag. ,,Ze zijn vrijgelaten, maar hebben wel meldplicht. Onze organisatie begeleidt hen zo veel mogelijk”, aldus Witteveen.

De HRDC-directeur stelt dat de vrijlating van de vrouwen het kort geding extra interessant maakt. ,,De nieuwe vreemdelingenbarakken, waar 70 personen in moeten worden onderbracht, komen hierdoor op losse schroeven te staan.”

De vluchtelingen verblijven allemaal al langere tijd op Curaçao, zonder geldige verblijfsvergunning. ,,Met deze mannen is veel gezeuld”, vindt Witteveen. Sinds 31 mei zitten ze in het cellencomplex (Blok 1) van de SDKK, in afwachting van uitzetting. Witteveen vertelt dat de meeste mannen op 8 februari met een boot Curaçao zijn binnengekomen. ,,Eén van hen zit sinds 12 januari al in de gevangenis. Een ander is recent tijdens een verkeerscontrole opgepakt. ,,Hij spreekt intussen vloeiend Papiaments, zelfs een beetje Nederlands en hij heeft op Curaçao een dochtertje”, zegt de HRDC-directeur.

Met het kort geding wil de groep bereiken dat ze niet opgesloten zit onder het regime van gedetineerden. Door in het gedeelte van het SDKK opgesloten te zitten waar gevangenen hun straf uitzitten, zijn de vluchtelingen wel overgeleverd aan dat regime. Het Huis van Bewaring of een arrestantenverblijf van de politie zou een alternatief kunnen zijn.

Ze kunnen niet terecht in de vreemdelingenbarakken van de SDKK, want die zijn gesloten. De minister van Justitie besloot op 31 mei om de mannelijke vluchteling onder te brengen in blok 1. Hier zitten echter gedetineerden die een straf opgelegd hebben gekregen en in dit gedeelte tien dagen in voorarrest blijven, voordat ze worden overgeplaatst naar een andere afdeling.

De vrouwelijke gedetineerden verbleven in de vrouwenafdeling van de SDKK. Zij hadden te maken met dezelfde regels die ook voor deze gevangenen gelden. ,,De twee groepen delen dezelfde buitenruimte”, aldus de pleitnota van de advocaten die de belangen van de groep behartigen. De vluchtelingen vreesden voor hun lichamelijke integriteit. Ze waren door de gedetineerden al bedreigd.
Het uitzetten van Venezolaanse vreemdelingen is een probleem, omdat de grenzen tussen Curaçao en Venezuela gesloten zijn. Er zijn geen rechtstreekse vluchten tussen beide landen. Het gevolg is dat de groep vluchtelingen niet kan worden uitgezet.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

2 reacties

  1. Het valt altijd op hoe mensen in het algemeen discrimineren en anderen minachten. Hier zien we de dames allemaal met mondkapjes op omdat ze de “vieze” gevangenen bezoeken. Als ze op bezoek bij de gouverneur zouden gaan dan zullen ze uiteraard geen mondkapjes meenemen.

    We zagen het met het bezoek van Beatrix, de eks koningin van Nederland en één van de rijkste vrouwen van de wereld, iedereen hier wilde zo dicht bij haar in de buurt komen en wat bleekt? Zij was geïnfecteerd met het corona virus.

  2. Het valt altijd op hoe mensen in het algemeen discrimineren en anderen minachten. Hier zien we de dames allemaal met mondkapjes op omdat ze de “vieze” gevangenen bezoeken. Als ze op bezoek bij de gouverneur zouden gaan dan zullen ze uiteraard geen mondkapjes meenemen.

    We zagen het met het bezoek van Beatrix, de eks koningin van Nederland en één van de rijkste vrouwen van de wereld, iedereen hier wilde zo dicht bij haar in de buurt komen en wat bleekt? Zij was geïnfecteerd met het corona virus.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -