28 C
Willemstad
• vrijdag 1 december 2023

Extra | Journaal 30 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Staatssecretaris Gunay Uslu vertrekt en gaat naar Corendon

Koen Nederhof en Pepijn van den Brink BADHOEVEDORP - Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) vertrekt vroegtijdig uit het kabinet. Ze gaat in december aan de slag...

CC | Alarming financial situation at the University of Curaçao: Annual budget shortfall of 7 million guilders

WILLEMSTAD - The University of Curaçao (UoC) grapples with significant financial challenges on an annual basis, as revealed by Rector Magnificus Francis de Lanoy. The budget shortfall...

Democracy now! | Wednesday, November 29, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Vraag naar seniorenwoningen neemt verder toe op Bonaire

Marit Severijnse Eerder publiceerde Caribisch Netwerk over ouderen op Bonaire die niet meer alleen thuis kunnen wonen. Het aantal aanvragen voor aanleunwoningen en specialistische zorg blijkt een jaar later...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Pisas passeert Staten (Ennia)

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | Pisas passeert Staten (Ennia)

Statenleden betreuren afwijzing vergadering Ennia

Antilliaans Dagblad

Willemstad – Drie Statenleden, te weten Ana-Maria Pauletta (PAR) en Giselle Mc William (MAN) van de oppositie en coalitiegenoot Gwendell Mercelina (PNP) betreuren het dat premier Gilmar Pisas (MFK) in een brief aan de Staten heeft aangegeven geen informatie te kunnen geven over Ennia.

De twee oppositieleden die een vergadering over het Ennia-debacle aanvroegen, beschouwen dit als een ondermijning van de democratie. Mercelina benadrukt dat het, ongeacht wie de vergadering aanvraagt, in het belang van het eiland is dat alle partijen samenwerken om de Ennia-problematiek op te lossen en de toekomst van Curaçao veilig te stellen.

Als reden geeft de premier op dat er onderhandeld wordt met de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) en de Nederlandse regering. ,,Partijen hebben beperkt de tijd om tot afspraken te komen. En om dit in alle rust te kunnen doen is een mediastilte afgesproken”, aldus Pisas.

Door het Ennia-debacle dreigen 30.000 personen een groot gedeelte van hun pensioen kwijt te raken. De regering van Curaçao heeft ondertussen een toezegging van Nederland gekregen om 1,2 miljard gulden als lening te krijgen om te voorkomen dat de polishouders straks naar hun spaarcenten kunnen fluiten. Het College financieel toezicht (Cft) heeft een negatief advies voor deze lening gegeven omdat met de lening de overheidsschuld te hoog wordt met alle gevolgen van dien.

Pauletta is behalve teleurgesteld, vooral bezorgd over wat zij beschouwt als ‘een bedreiging voor de Curaçaose democratie’. ,,Pisas pleitte als Statenlid altijd voor transparantie. Nu hij zelf op die stoel zit, lijkt hij echter te vergeten waar hij zelf voor stond.” Volgens Pauletta toont de afwijzing een gebrek aan bereidheid om verantwoording af te leggen en weinig respect voor het hoogste orgaan van het land.

Ze vraagt retorisch: ,,Denkt hij dat hij zaken met Nederland kan regelen zonder te bespreken wat het beste is voor ons volk? Nou, dan heeft hij het helemaal mis. Pisas lijkt te vergeten dat wat hij ook wil bereiken met zijn voorstellen, hij vroeg of laat naar de Staten moet komen voor goedkeuring en het afleggen van verantwoording.”

‘Ennia is van nationaal belang’…

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties