28 C
Willemstad
• donderdag 18 augustus 2022

Laatste reacties

AntilliaansDagblad | Oprichting Bonaire Brandstof Terminals een feit

BBT is een zogenoemde beleidsdeelneming, waarin het ministerie van Economische Zaken en Klimaat 100 procent aandeelhouder is.

Den Haag – Nog geen week na het Kamerdebat erover, heeft het kabinet Bonaire Brandstof Terminals (BBT) opgericht.

,,BBT is opgericht om de huidige brandstofterminals te vervangen en problemen met de elektriciteit- en drinkwaterproductie te voorkomen”, schrijft het kabinet in de aankondiging.

BBT is een zogenoemde beleidsdeelneming, waarin het ministerie van Economische Zaken en Klimaat 100 procent aandeelhouder is. BBT laat twee nieuwe brandstofopslagen bouwen: een kleine moderne terminal bij de elektriciteitscentrale van ContourGlobal, waarmee Bonaire de komende jaren onafhankelijk van anderen brandstof kan opslaan voor de stroomproductie op het eiland, en een moderne terminal voor de opslag van diesel-, benzine- en kerosine bij het vliegveld.

Bij verschillende fracties in de Tweede Kamer bestond twijfel over de noodzaak om deze installaties te bouwen. Kamerlid Lammert van Raan van de Partij voor de Dieren (PvdD) nam hierin het voortouw. Hij verzette zich hevig tegen investering in een voorziening voor fossiele brandstoffen, waarmee Bonaire volgens hem voor tientallen jaren hieraan vastzit. Dit zou tegen het beleid van verduurzaming zijn.

Toch stemde de Kamer vorige week met een grote meerderheid voor de oprichting van BBT, omdat voorkomen moet worden dat op Bonaire ‘het licht uit gaat’.

Voordat de brandstofopslagen worden gebouwd, worden lokaal inspraakprocedures georganiseerd, aldus het kabinet, en wordt uitgebreid natuur- en milieuonderzoek gedaan zodat de brandstofopslagen voldoen aan alle milieu- en veiligheidseisen. De noodzaak is des te groter nu olieoverslagterminal Bopec door het faillissement helemaal is gestopt.

Om problemen met de elektriciteit- en drinkwaterproductie te voorkomen heeft EZK met Curoil noodmaatregelen getroffen om de aanvoer van brandstoffen naar de elektriciteitscentrale te garanderen.

EZK-minister Bas van ’t Wout heeft er steeds op gewezen dat, met alle risico’s van dien, er nu tankwagens worden ingezet om brandstoffen te vervoeren over de openbare weg door bewoond gebied. Daarnaast wordt gewerkt aan een aanvoerroute met drijvende opslag bij het vliegveld, wat ook niet ideaal is. Met de oprichting van BBT komt een structurele oplossing in zicht. Zodra de nieuwe terminals zijn gebouwd, kunnen de noodmaatregelen worden opgeheven.

Van ’t Wout wees de PvdD en de andere fracties er ook op dat de komende jaren brandstoffen nog nodig zijn op Bonaire voor het lucht- en wegverkeer.

De inspanningen om stappen te zetten richting een duurzame energievoorziening op Bonaire gaan volgens hem door. BBT zal een actieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling en voorziening van hernieuwbare energie op Bonaire, benadrukt het kabinet.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...