28 C
Willemstad
• donderdag 18 augustus 2022

Laatste reacties

AntilliaansDagblad | Noodwet aangenomen

Na tien jaar voldaan aan vereiste in Staatregeling

Willemstad – De Landsverordening uitzonderingstoestand (de Noodwet) is in de Staten aangenomen met elf stemmen vóór van de coalitieleden en negen stemmen tegen van de oppositie. De enige die niet heeft gestemd is Amparo dos Santos van KdNT.

Bij de wet is een vierde nota van wijziging toegevoegd waarin eigenlijk alleen een negatief advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) over de winkelsluitingswet is overgenomen en dus alsnog niet is meegenomen in de Noodwet.

Verder is door de MAN-fractie een amendement ingediend met enkele wijzigingen waarover minister-president Eugene Rhuggenaath aangaf dat de Staten hier zelf over konden stemmen. Dit amendement is met 11 stemmen voor en 8 stemmen tegen aangenomen. Belangrijke wijziging die daarom nog doorgevoerd zal worden is allereerst dat de voorzitter van de Staten direct na het afkondigen van de noodtoestand een vergadering moet beleggen binnen twee keer 24 uur waarin wordt besloten over het voortduren van de uitzonderingstoestand.

Ook als er (op een later tijdstip) een verzoek wordt ingediend om te vergaderen over het voortduren van de uitzonderingstoestand, moet er binnen twee keer 24 uur een vergadering worden belegd. Statenlid Yaël Plet (MAN) legt uit: ,,Hiermee wordt de rol van de Staten nog eens benadrukt en wordt ook voorkomen dat een Statenvoorzitter een stokje kan steken voor het beleggen van een vergadering.”

Verder wordt ten aanzien van het eigendomsrecht meer expliciet aangegeven wanneer men een huis mag binnentreden, te weten bij oorlog, natuurgeweld, terrorisme of een militaire inval. Ook moet de ambtenaar zich legitimeren tenzij de buitengewone omstandigheden dit onmogelijk maken.

En daarnaast wordt er met betrekking tot de rechtsgang van burgers aan de wet toegevoegd dat het griffierecht deze gang niet in de weg mag staan en dat een burger vrijgesteld moet kunnen worden van betaling of uitstel van betaling moet kunnen krijgen.

De MAN-fractie kijkt daarom, zo blijkt uit de stemmotivering aan het einde van de vergadering, tevreden terug op het gehele proces. Wimbert Hato (MAN) zegt bijvoorbeeld: ,,Ik richt me tot mijn familie. Ik zal nooit voor een wet stemmen die tegen jullie grondrechten ingaat. Ik draag met mijn stem juist bij een onze veiligheid en de veiligheid van het land.”

Andere coalitieleden wijzen op het feit dat het tien jaar geduurd heeft om de in de Staatregeling verplicht gestelde Landsverordening te maken en dat het tijd is dat het land nu een wet heeft die bij uitzonderingstoestanden kan worden ingezet. Eugene Cleopa (MAN) stelt nog eens vast dat dat het hier niet om een machtigingswet gaat maar om een noodwet.

Jeser el Ayoubi (PAR): ,,Gezien de coronacijfers ben ik blij dat het nu mogelijk wordt de noodzakelijke maatregelen te treffen en controles uit te voeren die een legale basis hebben.”

Oppositieleden Charles Cooper (MFK) en Rennox Calmes (onafhankelijk) geven in hun stemmotivering vooral aan dat zij vinden dat de wet nog niet rijp is voor stemming.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

4 reacties

 1. “De enige die niet heeft gestemd is Amparo dos Santos van KdNT.”
  Whatelse is new? Hij wordt maandelijks toch alleen beloond met een statenlid salaris om zijn eigen bedrijf te runnen en niet vanwege zijn werkzaamheden in de staten?

  Bovendien is de beste man zo oer en oerdom. Een wet of wetsvoorstel begrijpen, gaat bij voorbaat toch niet lukken. Het is werkelijk met geen pen te beschrijven wat een bagger hij 4 jaar lang iedere avond, zittend in zijn eigen bedrijfskantoor, op tv13 aan stompzinnigheid mag uitbraken.

 2. Parlementslid Juniel Carolina van MFK, beweert bij hoog en laag dat de noodwet alleen in het leven is geroepen om de verkiezingen volgend jaar te verbieden. Dat is de enige reden dat hij kan bedenken.
  Dit is wederom een bewijs dat onze parlementariers , en zeker die van de MFK ongeschoold of in ieder geval, over weinig denkvermogen beschikken.
  Heb begrepen dat ze Edward Braam op hun lijst willen hebben om een beetje denkvermogen in hun partij (MFK) te willen opvijzelen.
  Het is hopeloos met parlements leden als Gibi Doran, Juniel Carolina,Jacintha Constancia, Charlie Bolo Cooper en de polite van Banda Abouw. Dios spaar Korsow hobu!!!!!!!!!!

 3. Uitzonderingstoestand noodwet, die dos santos niet pro of anti gestemd, denkt dat hij ‘n uitzonderlijk persoon is , boven iedereen staan , vindt zichzelf oh zo bevoorrecht en denkt alles te mogen zeggen en te doen, lubida halve gare.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...