27 C
Willemstad
• zaterdag 12 juni 2021 22:40

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Nog jaren NL-geld nodig’

CBCS: Realiteit is dat Curaçao leningen over twee jaar niet kan aflossen | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Het Land Curaçao heeft de afgelopen maanden al een paar honderd miljoen aan liquiditeitssteun van Nederland ontvangen, maar dat is niet genoeg: ook op de middellange termijn – 2021 tot 2023 – zal de Curaçaose overheid ‘nog een hoge financieringsbehoefte kennen’.

Dat schrijft de Centrale Bank CBCS in Willemstad, waarbij de CBCS zich baseert op de meerjarige begroting van het Land Curaçao. De Centrale Bank doet dit in de notitie ‘Alternatieven voor dekking financieringsgat 2020 van het Land Curaçao’.

In deze notitie zijn de financieel-economische implicaties van het uitblijven van additionele liquiditeitssteun uit Nederland in 2020 in kaart gebracht. Uit de analyse blijkt dat bij het uitblijven van additionele Nederlandse steun de economie van Curaçao ‘een sterkere krimp zal registreren’. ,,Wanneer lokale financiering wordt aangetrokken nemen de rentelasten vanaf 2021 bovendien toe.”

- Advertentie -

De notitie die sinds kort op de website van de CBCS staat, dateert van vlak voor de ondertekening van het Politiek Akkoord tussen premier Eugene Rhuggenaath van Curaçao en de Nederlandse staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

,,De overheid wordt aanbevolen om de onderhandelingen met Nederland voort te zetten zodat overeenstemming wordt bereikt over additionele liquiditeitssteun.” Wat dus ook gebeurde.

Tegelijkertijd dient Curaçao structurele hervormingen door te voeren. Dit zegt niet Knops, maar dat adviseert de CBCS. Namelijk om het economisch herstel te versnellen en te verduurzamen ‘wat tevens de grote tekorten op de meerjarige begroting kan verlagen’.

Even speelden sommigen in de lokale politieke arena met de gedachte om het financieringsgat in 2020 – deels – te dichten door middel van het aantrekken van lokale financiering. Dit is volgens de eigen Centrale Bank echter ‘slechts een tijdelijke oplossing’ die bovendien ‘het tempo van het economisch herstel zal vertragen en zal leiden tot extra rentelasten’.

,,Voorts dient te worden opgemerkt dat de liquiditeitssteun uit Nederland resulteert in een instroom van deviezen, die de uitstroom als gevolg van bestedingen en daardoor importen compenseert”, vervolgt de notitie. ,,Wanneer lokaal kapitaal wordt aangewend om het financieringsgat van de overheid te dekken, vindt er geen instroom van deviezen plaats. Daarentegen zullen de bestedingen via importen wel tot een deviezenuitstroom leiden. Lokale financiering van het financieringsgat zal daarom op termijn een negatief effect hebben op de deviezenreserves.”

Tot slot doet de CBCS wel een belangrijke aanbeveling in verband met de liquiditeitssteun die Curaçao tot nu toe heeft ontvangen in de vorm van tweejarige renteloze bulletleningen.

,,De realiteit is echter dat deze leningen over twee jaar niet afgelost kunnen worden. Daarom wordt ook aanbevolen om over de voorwaarden van de reeds ontvangen leningen en mogelijke toekomstige leningen te onderhandelen zodat deze omgezet kunnen worden in een schenking dan wel in een langeretermijnlening.”

Financieringsbehoefte van bijna 800 miljoen…

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

2 reacties

  1. Het Land zal het geleende geld nooit kunnen terug betalen. Al us de rente nog zo laag.
    Laten we hopen dat er ooit een keer een capabele betrouwbare regering kont met echte leiders.
    Helaas heb ik mijn twijfels erover. Als we een vervolg krijgen op wat er nu zit en wat er allemaal mee wil gaan doen dan wirden mijn twijfeling groter!

  2. Laten we ,voor we gaan “onderhandelen”over het omzetten van leningen in giften, eerst maar eens een jaar laten zien dat het ons menens is met de hervormingen/besparingen. Wat we tot nu toe hebben gepresteerd zijn door het kabinet genomen beslissingen ( o.a. eigen salaris met 25% verhogen ) die door o.a. het parlement kunnen worden afgeschoten.
    Nederland realiseert zich ongetwijfeld dat er over 2 jaar niet betaald kan worden maar kan het ons knap lastig maken als we onze houding van de afgelopen 10 jaar niet wijzigen.
    Geld van de lokale markt binnen harken kan ongetwijfeld van partijen die met geld van de burger spelen ( pensioenfondsen etc ). Er zal geen particuliere investeerder zijn die geld stopt in een technisch failliet land of we moeten ons met huid en haard aan hem uitleveren en dan zijn we weer bij af.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Volkskrant | Pieter Omtzigt zegt lidmaatschap CDA op, behoudt zetel in Tweede Kamer

Frank Hendrickx Kamerlid Pieter Omtzigt verlaat het CDA. De econometrist is tot de conclusie gekomen dat hij niet meer verder kan binnen de partij doordat afgelopen week een...

NTR | ‘Slavenbegraafplaats Sint-Eustatius moet gedenkplaats worden’

Tim van Dijk ORANJESTAD – De onlangs ontdekte begraafplaats van slaafgemaakten op Sint-Eustatius is niet alleen een internationale archeologische vondst, maar is ook van grote waarde voor de...

DH | Man held in Statia while dealing drugs

ST. EUSTATIUS--On Sunday, June 6, the 31-year-old man L.M.M. was arrested in St. Eustatius due to a violation of the Opium Act BES. The suspect was...

Ingezonden | De brede maatschappelijke discussie over wel of geen erfpachtrecht aan CORC

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Optimisme over herstel toerisme Aruba

Oranjestad - Het ziet ernaar uit dat het tweede kwartaal van dit jaar afsluit met een herstel van het verblijfstoerisme van 72 procent ten opzichte van topjaar...

AntilliaansDagblad | ‘Te veel kwetsbare jongeren’

Willemstad - Op Curaçao is 17 tot 23 procent van de jongeren tussen de 15 en 24 jaar noch werkend, noch een opleiding volgend. Het gaat om de...
- Advertentie -