29 C
Willemstad
• dinsdag 21 september 2021 22:51

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Nog geen akkoord’

Knops wel optimistischer dan aantal weken geleden

Willemstad – Van een formele overeenkomst tussen Curaçao en Nederland is nog geen sprake. Wel is het proces van onderhandelingen sinds het bezoek van staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vorige maand aan Curaçao versneld.

Dat stelt Knops in een exclusief gesprek met het Antilliaans Dagblad en Extra. De staatssecretaris is positief gestemd over de gesprekken die volgens hem in een goede sfeer verlopen. Hij gaat inhoudelijk niet in op wat er nu op tafel ligt en wil alleen kwijt dat er aanpassingen zijn gedaan in het eerdere voorstel voor de Caribische Hervormingsentiteit (CHE).

Eerder deze week gaf premier Eugene Rhuggenaath in een brief aan de Staten aan dat er na intensief onderhandelen een nieuwe versie van de CHE – nu het Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (OHO) – op tafel ligt.

- Advertentie -

Knops geeft nu voor de duidelijkheid aan dat er zonder politiek akkoord wat hem betreft ook geen politiek commitment is. ,,Dat is eigenlijk hetzelfde. Op een gegeven moment sluiten we een akkoord en dan hebben we ook een afspraak met elkaar. We zijn een eind op weg, maar we zijn er nog niet. Het proces is nog niet afgerond.” De staatssecretaris is ‘optimistischer dan een aantal weken geleden’.

Knops herhaalt dat met de landspakketten de autonomie van de landen in het Koninkrijk niet wordt beknopt. Het gaat om punten die de landen zelf belangrijk vinden en waarmee zij akkoord gaan. ,,Het perspectief van die autonomie moet juist richtinggevend zijn. Daar wil ik naartoe werken, samen met Curaçao. Als mensen zicht hebben op verbetering wordt het voor politici ook makkelijker om te zeggen ‘we moeten dit pad verder bewandelen’.”

Binnen de landspakketten worden afspraken gemaakt over ‘de politieke doelstellingen’ voor hervormingen en duurzame ontwikkelingen die nodig zijn om de kleinschalige en kwetsbare samenlevingen Curaçao, Aruba en Sint Maarten (CAS) uit het slob te halen. Het gaat dan om essentiële zaken als belasting innen, een eerlijke verdeling van de lasten en het aanpakken van de armoede.

Een akkoord is geen inperking van de autonomie. ,,Want dan is er juist overeenstemming over punten die een land zelf ook belangrijk vindt en al wilde uitvoeren, maar daarbij hulp nodig heeft.” Die steun geeft Nederland in de vorm van ‘honderden miljoenen’.

- Advertisement -

Een alternatief is er niet voor de CAS-landen. ,,Ik ben er echt van overtuigd dat de landen het zelf niet kunnen en dat zeggen ze zelf ook”, zegt Knops. ,,We moeten gebruikmaken van de kracht van de band in het Koninkrijk. Dat betekent heel simpel afspraken met elkaar maken, je daaraan houden en meehelpen de weg naar vooruitgang te volgen.”

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

2 reacties

  1. In de laatste alinea wringt hem de schoen.
    Simpele afspraken maken en je daar aan houden. Als je de stukken van juni er nog eens op naleest is de 3e tranche mede afhankelijk van afhandeling van de afgesproken bezuinigingen van de 2e tranche.
    Zijn we helaas onvoldoende aan toegekomen. Wel het verhogen van de ministerssalarissen met 25% en daar vervolgens een korting op doorvoeren van 18 % . Maar ach, die stomme Hollanders hebben dat toch niet door.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Tuesday, September 21, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Aangifte Electorale Raad wegens onduidelijkheid donaties

De Electorale Raad zal aangifte gaan doen bij het Openbaar Ministerie (OM) over het gebrek aan transparantie wat betreft grote donateurs tijdens de laatste verkiezingen. Dat bevestigt...

Nu.cw | Minister Charles Cooper bedreigd

De minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, Charles Cooper, is bedreigd met de dood. Voor de muur van de kerk van Groot Kwartier stond een bord...

Nu.cw | Ontsnapte honden doodden geiten in Katoentuin

Een aantal honden hebben in de omgeving van Katoentuin vier geiten afgelopen weekend om het leven gebracht, meldt de Extra. De honden van de buren wisten te...

DolfijnFM | Een kwart van de kandidaten aan de verkiezingen moet giften nog doorgeven

Van de 353 kandidaten die aan de verkiezingen van 19 maart hebben deelgenomen, moet nog circa een kwart (90 kandidaten) een formulier bij de Electorale Raad (ER)...
- Advertentie -