AntilliaansDagblad | Nieuwe landbouwers

De Institute for Professional Excellence (IPE) wordt ondersteund door BTP (foto Franklin Sluis), Aqualectra, Soab (foto Geomaly Martis) en (Chata).

Willemstad – Een groep van 75 cursisten heeft een gratis aangeboden cursus afgerond waarin geleerd is om landbouw te doen volgens de moderne technieken ‘hydroponics’ en ‘syntropic farming’. De cursus is verzorgd door Institute for Professional Excellence (IPE) dat ondersteund wordt door het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN).

De regering heeft in het regeerprogramma opgenomen dat elke vijf jaar vijf procent van de import vervangen moet worden met lokaal geproduceerde producten. Bij de cursus werkt IPE samengewerkt met de ‘Food and Agriculture’-faculteit van de University of the West Indies (UWI) in Trinidad & Tobago.

Niet alleen de landbouwtechnieken worden uitgelegd, maar ook hoe een eigen bedrijf (financieel) opgestart kan worden. De cursisten krijgen steun bij het vinden van landbouwgrond, benodigde faciliteiten voor het planten en begeleiding om het bedrijf op te zetten en staande te houden. Tijdens de Begrotingsbehandeling in de Staten heeft de minister in dit kader uitgelegd dat er landbouwgrond beschikbaar komt in Klein Kwartier, De Savaan en Sint Joris.

,,In Klein Kwartier worden hier al de voorbereidingen voor getroffen door 64 stukken terrein uit te reiken aan lokale landbouwers”, aldus de minister in de Staten.

IPE wordt ondersteund door Bureau Telecommunicatie en Post, Aqualectra, Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) en de Curaçao Hospitality & Tourism Association (Chata).

Bron: Antilliaans Dagblad

2 Reacties op “AntilliaansDagblad | Nieuwe landbouwers

  1. We zullen toch naar een minder afhankelijke toerisme industry moeten en boeren ondersteunen door zoveel mogelijk hun producten af te nemen,
    Er zijn al een flink aantal finca’s op het eiland dus ik raad iedereen aan zoveel mogelijk hun groente, fruit lokaal te kopen
    Vlak bij ons om de hoek is de Finca Brakkeput waar wij iedere week onze bestelling doen.
    Zeer aan te bevelen.

  2. Mooi initiatief. Laten we hopen dat deze aankomende boeren ook de financiële middelen vinden om te kunnen starten. Het gros van de boeren in Europa had als voordeel dat de ouders al een boerenbedrijf hadden. Dan is starten makkelijker als je al de grond, gebouwen, machines, vee, etc. hebt.
    Het kost meer dan een generatie om een stabiel bedrijf te vestigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *