29 C
Willemstad
• maandag 6 mei 2024

Extra | Journaal 3 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 2, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 2 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 1, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Democracy now! | Tuesday, April 30, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 30 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | ‘Nederland maakt winst over rug Aruba’

HomeLandenArubaAntilliaansDagblad | ‘Nederland maakt winst over rug Aruba’

Oranjestad – De voorwaarden die Nederland aan Aruba wil opleggen om de coronaschuld van 916 miljoen florin te herfinancieren, zijn volgens minister-president Evelyn Wever-Croes (MEP) ‘niet eerlijk’. ,,Nederland wil geld verdienen aan Aruba. Dat gaat in tegen het Statuut.”

aruwinstWever-Croes gaf tijdens een persconferentie uitgebreide toelichting op het actuele thema van de herfinanciering. In oktober verloopt de lening van 916 miljoen florin en dan moet Aruba beginnen met terugbetalen of de lening herfinancieren.
Nederland is volgens de premier bereid om te herfinancieren.

,,Nederland stelt een herfinanciering voor met een looptijd van 20 jaar, tegen een rente van 6 tot 8 procent. Om het geld aan Aruba te kunnen herfinancieren, zal Nederland het geld zelf gaan lenen op de internationale markt. Dat is echter tegen een rentepercentage van 3 procent. Als Aruba 6 tot 8 procent rente aan Nederland moet betalen, maakt Nederland dus minimaal 3 procent winst op de herfinanciering aan Aruba. Met een looptijd van 20 jaar betekent dit dat Nederland meer dan 300 miljoen florin aan ons verdient. Dit is geld van de Arubaanse belastingbetaler.”

De premier is duidelijk over het standpunt van de regering. ,,Deze manier van denken helpt ons helemaal niet. Het gaat ook in tegen het Statuut. Want als Nederland Aruba wil helpen, dan verlaagt ze de rente.”

Nederland heeft aangegeven dat ze bereid is om de rente tot 3,2 procent te verlagen. Daar wordt echter als voorwaarde aan verbonden dat Aruba het financieel toezicht vastlegt in een Rijkswet. ,,De regering en het parlement moeten in het voorstel van Nederland akkoord gaan met de Rijkswet Aruba financieel toezicht (RAft).”

Wever-Croes legt uit dat dit de situatie sinds 2010 is op St. Maarten en Curaçao. ,,Wij hebben Nederland al meerdere keren uitgelegd dat de regering geen vertrouwen heeft dat een Rijkswet op Aruba zal functioneren. Het zal de economie breken en de groei van het land hinderen. Dat zien we sinds 2010 op St. Maarten en Curaçao gebeuren.” Een andere reden waarom Aruba dit niet ziet zitten, is dat de schuld van Curaçao en St Maarten werd kwijtgescholden toen ze akkoord gingen met de Rijkswet. Maar Aruba krijgt geen kwijtschelding.

,,Aruba is een autonoom land. We zijn het enige land in het Koninkrijk met een overschot op de begroting en we betalen onze schulden. Onze nationale schuld is gedaald van 96,6 procent in 2022 naar 88,3 procent in 2023. Dit zal in 2024 verder dalen naar 82 procent. We willen deze ontwikkeling niet breken, want we willen onze economie niet breken.”

De Algemene Rekenkamer in Nederland heeft intussen al geconcludeerd dat de Rijkswet de twee andere Caribische eilanden hindert. Nederland heeft het verzoek gekregen om de RAft te evalueren. Dat is volgens de premier nog niet gebeurd. Aruba heeft ook om een evaluatie gevraagd van de Landsverordening Aruba financieel toezicht (LAft) en het College Aruba financieel toezicht (CAft). Aruba wil pas na deze evaluaties een keuze maken.

Bron: Antilliaans Dagblad

3 reacties

  1. ,,Nederland stelt een herfinanciering voor met een looptijd van 20 jaar, tegen een rente van 6 tot 8 procent. De zaak ligt naar mijn beste weten iets genuanceerder. Uit
    de recent gehouden procedure vergadering in de tweede kamer blijkt dat Aruba zijn zaakjes aangaande het organiseren van de LAft niet op orde heeft. Het op het aller aller laatst mogenlijke moment verstuurde LAft voorstel blijkt niet aan de gestelde criteria te voldoen. Tevens blijkt dat men in nederland het uitstel gedrag meer dan zat is. Gesteld is dat als Aruba voor 1 Januari niet voldoet aan gestelde criteria men een rente van 6 tot 8 procent gaat betalen. Voldoet men wel dan is een lagere rente bespreekbaar. Met ander woorden , Premier Croes verdraaid de werkelijkheid. Een onzinnig klets verhaal dus . Men is werkelijk bereid zich in elke mogenlijke en onmogenlijke bocht te wringen om toezicht in welke vorm dan ook, te saboteren. Had meer van deze mevrouw, op wie ik nota bene gestemd heb, verwacht. Mijn stem stem bent u bij deze kwijt!

  2. In de regel betaald een schuldenaar rente over zijn schulden.
    Hoeveel “winst” er nu gemaakt wordt is onderandere afhankelijk van de inflatie als de opbrengst uit rente 5% is maar de inflatie is 10% wordt er geen winst maar 5% verlies gemaakt door de lening verstrekker.
    Als je nu eens zou proberen je uitgaven te beperken heb je minder kapitaal nodig, hoef je niet te lenen en heb je dus minder rentekosten.
    En het stimuleren van de eigen economie kan door de afsluit provisies voor “energie deals” niet aan papa te geven maar daar mee de kosten van energie te drukken.
    Het is maar waar de prioriteiten liggen.

  3. Herfinancieren betekent, dat het bedrag dat eerder is geleend voor Aruba afgelost moet worden.
    Daarna moet hetzelfde bedrag opnieuw geleend tegen de hogere huidige rente.

    Wie profiteert van wie?
    Nederland gaat ook liever schulden aflossen.
    Aruba profiteert van het feit, dat Nederland tegen lagere rente kan lenen.
    Want Nederland loopt het risico, dat Aruba in gebreke gaat blijven.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties