28 C
Willemstad
• woensdag 1 december 2021 10:27

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Ministerplaatsen geen oplossing’

AMA: Instroom vervolgopleidingen is het probleem

Willemstad – Het herinvoeren van zogenoemde ministerplaatsen voor Caribische studenten om toegelaten te worden tot medische opleidingen is volgens de Asosiashon Médiko di Antias (AMA, de vereniging van Nederlands-Caribische geneeskundestudenten en medici in Nederland) niet een directe oplossing voor het tekort aan medisch specialisten op de eilanden, waaronder ook de BES-eilanden.

Het probleem zit ‘m bij de instroom van vervolgopleidingen, waar ook beperkte plekken beschikbaar zijn. Dat schrijft Lung Jeung, die in het bestuursjaar 2018-2019 voorzitter was van AMA, in een commentaar op de Facebookpagina.

Hij stelt: ,,Het initiatief voor een terugkeer van de ministerplaatsen wordt door AMA dubbel en dwars ondersteund. De terugkeer van de ministerplaatsen zorgt ervoor dat alle scholieren binnen het Koninkrijk gelijke kansen hebben om toegelaten te worden tot hun droomopleiding. Voor de eilanden lost het echter alleen het probleem aan één kant op. Het tekort aan medisch specialisten (van eigen bodem) op de eilanden wordt vooralsnog niet veroorzaakt door een lage instroom tot de geneeskundeopleiding. Er is immers een grote groep (bijna) klaren.

De bottleneck ontstaat bij de instroom tot de vervolgopleiding. Er is in Nederland een wettelijk bepaald beperkt aantal vervolgopleidingsplekken om te voorkomen dat er een overschot ontstaat aan medisch specialisten en ziekenhuisapothekers. Zeer terecht. In de capaciteitsplanning wordt echter geen rekening gehouden met de behoefte op de eilanden (onder andere ook de drie bijzondere gemeenten die direct bij Nederland horen).”

- Advertentie -

Hij stelt dan ook aan D66 de vraag of de partij ook over dit tweede dilemma in discussie zou willen gaan. Want, zo voert Jeung aan: ,,De gezondheidszorg op de eilanden bied je alleen hulp door het probleem in zijn gehele reikwijdte aan te pakken.”

De plannen voor herinvoering van de ministerplaatsen blijkt uit antwoord van demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven (D66) op schriftelijke vragen van Antje Diertens en Jan Paternotte (ook D66). Over de ministerplaatsen legt Jeung nog uit dat voorheen aspirant-studenten afkomstig van de eilanden toegelaten werden tot lotingstudies zoals geneeskunde en farmacie via de 8+-regeling of via deze zogenaamde ministerplaatsen. Het ging om speciale plekken gereserveerd bij deze Nederlandse numerus-fixusopleidingen voor aspirant-studenten uit het Caribisch deel van het Koninkrijk. Sinds 2017 is deze regeling samen met de centrale loting afgeschaft.

Jeung: ,,Sinds de afschaffing van de centrale loting is de geneeskundeopleiding voor scholieren met een migratie-achtergrond minder toegankelijk geworden waardoor de opleiding de afgelopen jaren minder divers is geworden. Zoals demissionair minister van Engelshoven correct aangeeft zijn er sindsdien ook minder Caribische scholieren toegelaten tot de geneeskundeopleiding.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

1 reactie

  1. Ministerplaatsen waten ook ed farce. De plaatsen werden door een Ministeriw toegewezen en we weten alkemaal hoe dat gaat.

    Een van die vriendjes kinderen is nu ook gespecialiseers medicus in het CMC dankzij een in achterkamertjes bekonkelde ministerplaats. Ik zal de privacy van deze persoon respecteren.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

ParadiseFM | Twee aanhoudingen wegens misbruik QR-code

De politie heeft twee mannen aangehouden wegens misbruik van een QR-code. Tijdens een controle ontstonden er problemen bij het scannen. Een 25-jarige man werd door de politie...

ParadiseFM | Centrale Bank gaat zich richten op innen schadevergoeding

met vonnis De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) gaat zich voorlopig richten op het innen van de schadevergoeding waar verzekeraar Ennia volgens de rechtbank recht...

ParadiseFM | Ansary probeerde via regering rechtszaak te staken

met vonnis De advocaten van Hushang Ansary hebben geprobeerd via de overheid de rechtszaak tegen Ansary te staken. De regering heeft daar echter geen gevolg aan gegeven. Dat...

ParadiseFM | Curaçao krijgt nieuwe vliegtuigmaatschappij

Curaçao krijgt er een nieuwe vliegtuigmaatschappij bij met Dutch Caribbean Islandhopper (DCI). Zo schrijft het Antilliaans Dagblad. Volgens directeur Steven Chin-A-Kwie gaat het om een unieke luchtvaartbedrijf...

ParadiseFM | Curaçao zesde best bezochte eiland in de regio

Curaçao is het zesde best bezochte eiland in de regio. Dat zegt Chata-directeur Helena Seferina-Rojas naar aanleiding van een vergelijkingsonderzoek met het jaar 2019, het jaar voordat...

Opinie | Jeanne d’Arc di Aruba

Jeanne d’Arc (ca. 1412-1431) is een nationale heldin van Frankrijk. Ze is onlosmakelijk verbonden met de Franse geschiedenis. Haar leven vertelt het opvallende verhaal van een Frans...
- Advertentie -