27 C
Willemstad
• zondag 25 september 2022

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...

AntilliaansDagblad | Maximum aan loon topverdieners Sint Maarten

Ardwell Irion van Financiën

Philipsburg – Het totale arbeidsvoorwaardenpakket van topverdieners in overheidsbedrijven en (semi-)publieke instellingen wordt op Sint Maarten gemaximeerd op 39.519,73 gulden per maand.

Dit gebeurt op grond van de tijdelijke Landsverordening normalisatie topinkomens en aanpassing arbeidsvoorwaarden bij (semi-) publieke entiteiten, meldde minister Ardwell Irion van Financiën maandag aan de Staten. Aldus The Daily Herald.

Het wetsvoorstel was het enige agendapunt van de vergadering van de Centrale Commissie van het parlement, die gepland was om er in totaal vier wetsvoorstellen te bespreken. Drie van de ontwerp-Landsverordeningen hadden betrekking op bezuinigingsmaatregelen die Nederland had gesteld als voorwaarde voor de tweede tranche van de liquiditeitssteun.

De besproken ontwerp-landsverordening beoogt handhaving van twee van de Nederlandse voorwaarden. Een daarvan is de ‘Jacobs-norm’, die bepaalt dat het totale arbeidsvoorwaardenpakket van topfunctionarissen in overheidsbedrijven en (semi-)openbare instellingen niet meer dan 130 procent van het verlaagde salaris van de premier mag bedragen.

Volgens een andere Nederlandse voorwaarde – die in een van de twee andere kostenbesparende ontwerp-landsverordeningen wordt vastgelegd – moeten de totale arbeidsvoorwaardenpakketten van politieke autoriteiten met 25 procent worden verminderd.

De ontwerp-landsverordening die maandag is besproken zal ook het totale arbeidsvoorwaardenpakket van werknemers in deze entiteiten met 12,5 procent verminderen, wat ook een van de Nederlandse voorwaarden is.

Volgens Irion werd het Jacobs-normcijfer berekend door eerst het huidige totale salaris en de toelagen van de premier (22.046,36 gulden) te nemen en dit toe te voegen aan de totale niet-geldelijke uitkeringen en pensioen (18.468,70 gulden).

De som van deze aantallen werd vervolgens met 25 procent verminderd, waarna er 30 procent aan werd toegevoegd, wat een totaal van iets meer dan 39.500 gulden oplevert. In haar presentatie aan de Staten zei premier Silveria Jacobs dat het cijfer van 130 procent ook van toepassing is op de uurtarieven van consultants.

In artikel 1 van de ontwerp-landsverordening wordt onder de (semi-)publieke sector verstaan ofwel een bij of krachtens landsverordening ingestelde rechtspersoon; een instelling die voor meer dan 50 procent rechtstreeks wordt gesubsidieerd of gefinancierd door het land Sint Maarten; of een vennootschap opgericht ingevolge Boek Twee van het Burgerlijk Wetboek waarin het land Sint Maarten direct of indirect aandelen heeft van meer dan 50 procent.

Voor wat betreft de bezuinigingen op het personeel staat de ontwerp-Landsverordening toe dat (semi-)overheidsinstanties de verlagingen doorvoeren op de wijze die is geregeld in de ontwerp-landsverordening Covid-19-bezuinigingen op de arbeidsvoorwaarden voor ambtenaren, hetgeen eveneens een van de wetten is om kosten te snijden.

Het staat de entiteiten echter vrij om hiervan af te wijken zolang de bezuinigingen de korting van 12,5 procent bereiken, zei Jacobs, eraan toevoegend dat het wettelijke minimumloon volgens de wet het absolute minimum is voor bruto-maandsalarissen.

De ontwerp-landsverordening wordt met terugwerkende kracht gedateerd op 1 juli 2020, de deadline die de Nederlandse regering oplegde om aan de voorwaarden te voldoen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

5 reacties

 1. 40.000 per maand, zonder verantwoordelijkheid, met benefits.
  Voor alle Lastens, Sluizen, Jonissen, Martina’s, etc etc.

  Jullie kunnen daar zitten, niet omdat je het verdient, maar omdat jullie kruiwagens hadden.

 2. @Bestuurders & “Wannabe” directeuren St. Maarten en Curacao.

  Absoluut schandalig een jaarsalaris van Naf.480.000 – dat is € 235.000 – voor een eilandje met een bevolking ter grootte van een middelgrote gemeente.

  De minpres van Nederland – ruim 17 miljoen inwoners – verdient nog geen € 180.000 per jaar. De burgemeester van een gemeente met 40.000 inwoners, zoals b.v. Wageningen, krijgt per jaar €113.762. Dit is inclusief vakantiegeld, toelagen en onkostenvergoeding. Daarbij heeft dit bedrag in Nederland veel minder koopkracht dan op Sint Maarten.

  Het is absoluut ridicuul dat de jaarinkomsten van een hoge ambtenaar – die zichzelf directeur noemt – ruim twee keer zo hoog is als de burgemeester van een middelgrote gemeente in Nederland.

  KNOPS, doe er wat aan! Het volk van Sint Maarten is te dociel en wordt daardoor “lachend” bestolen door dit soort sujetten.

  Op Curacao is het niets beter, zelfde laken en pak. Zakken vullen en nog eens zakken vullen.

  Dislect | 27 januari 2021 om 08:34 |

 3. Bijna 40 000 per maand en dan daar het er nog niet belang van de burgers dienen.
  40 000 en dan lucratieve (overheids opdrachten) gunnen tegen kick back, vrienden en familie plaatsen op, goed betaalde, posities en meer activiteiten die je schamele inkomen omhoog houden.
  Al die activiteiten gaan direct of indirect ten kosten van de eigen bevolking.
  Als de meerderheid van de bevolking een beetje opgeleid was waren ze er nooit mee weggekomen. Nu worden ze op handen gedragen.

 4. Bijzonder creatieve berekeningen om zonder pijn aan de afgesproken kortingen te komen. Feit is wel dat ze tenminste iets ondernemen.
  Kun je van ons op Curaçao niet zeggen. Hier worden manmoedige pogingen gedaan om het parlement niet compleet te krijgen waardoor wetsvoorstellen zelfs niet behandeld kunnen worden.
  Je kunt je afvragen wie de kluit meer bedondert richting Nederland en zijn belasting betaler.

 5. Plus natuurlijk het inkomen van de tweede , derde functie en/of job.
  Er was ooit een minister die runde daarnaast en hoerentent. En zo zijn er meer met neveninkomsten. Nederland, Nederland toch, je bevindt je in een wespennest. De Nederlandse belastingbetaler wordt professioneel uitgekleed.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Hoofdrolspelers wanbestuur bij SLM mogen Suriname niet meer uit

De Nederlandse directeur van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, SLM, Paul de Haan, en een belangrijke ex-adviseur van president Chan Santokhi, Prenobe Bissessur, hebben in Suriname een uitreisverbod opgelegd gekregen.

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -