30 C
Willemstad
• dinsdag 26 oktober 2021 17:36

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Land Aruba heeft meer geld nodig

Dollar-emissie is ‘om lokale markt qua deviezen te beschermen’

Oranjestad – Nadat Aruba vorige week al twee obligatieleningen uitschreef, een duale emissie van 60 miljoen florin en 60 miljoen dollar, zijn gisteren twee nieuwe leningen van het Land Aruba aangekondigd: ditmaal voor 40 miljoen florin en voor 50 miljoen dollar.

De eerste serie had als uiterste inschrijfdatum afgelopen dinsdag 22 september. De opbrengst daarvan is nog niet bekend. De nieuwe obligatieleningen hebben vandaag, 25 september, 16.00 uur als ‘cutoff time’. Het was eerst niet duidelijk of de nieuwe emissies aanvullend zijn of in plaats van die van vorige week.

Desgevraagd geeft minister Xiomara Maduro (MEP) van Financiën aan dat de florin-emissies bij elkaar worden opgeteld: dus samen 100 miljoen florin. De nieuwe dollar-emissie komt in plaats van de oude: 50 miljoen dollar dus. ,,Maandag geef ik meer uitleg”, zegt ze tegen het Antilliaans Dagblad. ,,Dan weet ik ook wat de uitkomst is.”

- Advertentie -

Ook voor de nieuwe obligatieleningen wordt ingezet op 5,3 procent rente met een looptijd van zeven jaar. Het kabinet-Wever-Croes had eerder voor in totaal maximaal 400 miljoen florin groen licht gegeven. In een nieuw Landsbesluit is er ruimte verstrekt tot 325 miljoen (tegen 5,5 procent rente en een looptijd van acht jaar).

Aruba heeft gekozen voor een duale obligatie emissie in florins en daarnaast ook in Amerikaanse dollars ‘om de lokale markt qua deviezen te beschermen’. Aldus minister Maduro op vragen van deze krant. De redactie had de vragen gesteld aan de bankiersvereniging en aan de Centrale Bank van Aruba (CBA), maar beide verwijzen naar de bewindsvrouw van Financiën.

Maduro is ook gevraagd ‘in hoeverre de US dollars ook échte harde Amerikaanse dollars – gegarandeerd dus – zijn of ‘Arubaanse’ dollars’. Dit laatste tegen de achtergrond dat ingezetenen op Aruba, maar ook op Curaçao en Sint Maarten, weliswaar dollarrekeningen kunnen aanhouden, maar dat deze feitelijk florins en guldens zijn; bijvoorbeeld in het ernstige geval van een devaluatie. Dit is anders met dollarrekeningen op de BES-eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

,,Arubaanse dollars bestaan niet. Het zijn gewone Amerikaanse dollars”, zegt Maduro, die er snel aan toevoegt: ,,Er is geen indicatie voor een eventuele devaluatie van de florin op Aruba.” En ter algemene toelichting op de vraag waarom een dollar-emissie:

- Advertisement -

,,De dollar-obligatielening maakt het mogelijk dat ook instellingen buiten Aruba, maar binnen het Koninkrijk, mee kunnen doen.” Volgens Maduro ‘gaat het goed’ met de inschrijvingen en ze spreekt een ‘dankwoord uit aan iedereen die op de uitnodiging is ingegaan’

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

7 reacties

 1. …..”Politiek Den Haag moet begrijpen dat Aruba niet te koop is. Zo dom zijn wij niet”….

  @Nicolaas, de enige die te koop zijn , zijn die hoerige politici, die allemaal een prijskaartje hebben waarmee ze om te kopen zijn, zonder uitzondering durf ik bijna te zeggen.

  Inclusief die Wever-Croes met haar emotionele argumentum ad populum praatjes, om het volk vooral te laten geloven dat HUlanda en Knops= MALU, WeverCroes en MEP, = BON.
  Terwijl zij Aruba leegroven!!!
  Hoeren zijn het, stuk voor stuk!

  DE enigen die dom zijn, zijn de kiezers! Ze trekken aan het kortste eind!

 2. @Nicolaas
  In tegenstelling tot hetgeen u schrijft, koopt Den Haag Aruba niet. Den Haag betaalt de schulden welke door Aruba op onverantwoordelijke en niet geheel zuivere manier zijn gemaakt.
  Wel bij de les blijven aub.
  ( Den Haag wil Aruba niet kopen maar daarentegen dat Aruba uit het Koninkrijk vertrekt maar dat wil Aruba dan weer niet. Raar nietwaar?).

 3. …..”Nederland leent tegen 0% voor 30 jaar, maar ja dan moet je voldoen aan eisen en dat is niet wat de ‘machthebbers’ wensen”….

  @Xavier..van elke gulden die ze lenen, willen ze een gedeelte in eigen zak stoppen ,en den gedeelte in die van hun vrienden.
  Met de controle van NL is dit bniet mogelijk en komt 100% ten goede van het volk. En laat deze zakkenvullers dat nou net niet willen!!

 4. “Het kabinet-Wever-Croes had eerder voor in totaal maximaal 400 miljoen florin groen licht gegeven.”

  En een paar dagen geleden stonden ze tde twee dames te gillen dat staatssecretarsis Knops niet kon rekenen toen dat bedrag werd genoemd.

  Kortom: deze twee dames hebben toen dus de onwaarheid gesproken (voor family&friends?).
  Maar ja, zoals Nederlandse parlementariërs hebben gezegd. Nederland heeft achteruitkijkspiegels en zal die ongetwijfeld gebruiken in elk overleg om de (on)betrouwbaarheid van Aruba te beoordelen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 25 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Tickets naar Curaçao rond kerst kunnen oplopen tot boven de 10.000 gulden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Wie rond de kerstdagen naar Curaçao wil vliegen moet zijn vluchtdagen zorgvuldig uitkiezen. Ga je in het nieuwe jaar terug, dan kunnen de prijzen...

PBC | Toeristische sector Curaçao bezorgt over QR-code

Persbureau Curacao De toeristische verblijfssector op Curaçao maakt zich zorgen over de onlangs aangekondigde maatregelen rond de invoering van de QR-code. Die is te abrupt ingevoerd. Chata, die...

PBC | Aantal vaccinaties op Curaçao passeert de grens van 100.000

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Op Curaçao is dit weekend de 100.000 bewoner gevaccineerd. Het gaat om de eerste prik. Bijna 92.000 van hen hebben inmiddels een tweede prik...

DolfijnFM | Premier Aruba ontkent banden met lokale drugskartels

De premier van Aruba, Evelyn Wever-Croes ontkent geruchten dat zij hechte banden heeft met de lokale drugsmaffia. Die zou geleid worden door haar familie. De geruchten werden verspreid...

DolfijnFM | Maar een persoon positief getest

Vandaag slechts één positieve test op bijna 1400 afgenomen coronatests. Met veertien patiënten die hun isolatie mochten beëindigen komt het totaal aantal actieve cases in Curaçao op...
- Advertentie -