28 C
Willemstad
• donderdag 6 mei 2021 12:15

ParadiseFM | Mogelijk eerder versoepelingen

De overheid gaat mogelijk eerder dan 17 mei een aantal versoepelingen doorvoeren in de coronamaatregelen. Dat zei premier Rhuggenaath vanmorgen op Paradise FM. De overheid voert al gesprekken...

PBC | Grapperhaus wil onderzoek naar oververtegenwoordiging migraten in strafrechtketen

Persbureau Curacao Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in Nederland gaat onderzoek uitvoeren naar de oververtegenwoordiging van mensen met een migratieachtergrond. Die verschilt in de verschillende fases...

PBC | Curaçao krijgt informatiecentrum Europese Unie

Persbureau Curacao Curaçao krijgt een informatiecentrum over de Europese Unie. Een initiatief van de Kamer van Koophandel en de Stichting Caribische belasting en Europawinkel. De Europese Commissie in...

PBC | Inspectie controleert 21 winkels en restaurants

Persbureau Curacao De Inspectie heeft een groot aantal restaurants een waarschuwing gegeven omdat zij zich niet aan de coronaregels houden. 21 zeken kregen een bezoekje. In de meeste gevallen...

PBC | Politie rolt autobende op

Persbureau Curacao De politie heeft gisteren een autobende opgerold. Dat gebeurde na een inval in een huis aan de Patagoniaweg. Daar werden allerlei auto-onderdelen en gestripte auto’s gevonden...

DolfijnFM | Politie controleert met aspirant agenten

De politie van Curaçao controleert deze dagen met een groot aantal aspirant politieagenten op de weg. Dinsdag en woensdag werden 140 auto’s gecontroleerd. 48 chauffeurs kregen een...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenArubaAntilliaansDagblad | Land Aruba heeft meer geld nodig

AntilliaansDagblad | Land Aruba heeft meer geld nodig

Dollar-emissie is ‘om lokale markt qua deviezen te beschermen’

Oranjestad – Nadat Aruba vorige week al twee obligatieleningen uitschreef, een duale emissie van 60 miljoen florin en 60 miljoen dollar, zijn gisteren twee nieuwe leningen van het Land Aruba aangekondigd: ditmaal voor 40 miljoen florin en voor 50 miljoen dollar.

De eerste serie had als uiterste inschrijfdatum afgelopen dinsdag 22 september. De opbrengst daarvan is nog niet bekend. De nieuwe obligatieleningen hebben vandaag, 25 september, 16.00 uur als ‘cutoff time’. Het was eerst niet duidelijk of de nieuwe emissies aanvullend zijn of in plaats van die van vorige week.

Desgevraagd geeft minister Xiomara Maduro (MEP) van Financiën aan dat de florin-emissies bij elkaar worden opgeteld: dus samen 100 miljoen florin. De nieuwe dollar-emissie komt in plaats van de oude: 50 miljoen dollar dus. ,,Maandag geef ik meer uitleg”, zegt ze tegen het Antilliaans Dagblad. ,,Dan weet ik ook wat de uitkomst is.”

Ook voor de nieuwe obligatieleningen wordt ingezet op 5,3 procent rente met een looptijd van zeven jaar. Het kabinet-Wever-Croes had eerder voor in totaal maximaal 400 miljoen florin groen licht gegeven. In een nieuw Landsbesluit is er ruimte verstrekt tot 325 miljoen (tegen 5,5 procent rente en een looptijd van acht jaar).

Aruba heeft gekozen voor een duale obligatie emissie in florins en daarnaast ook in Amerikaanse dollars ‘om de lokale markt qua deviezen te beschermen’. Aldus minister Maduro op vragen van deze krant. De redactie had de vragen gesteld aan de bankiersvereniging en aan de Centrale Bank van Aruba (CBA), maar beide verwijzen naar de bewindsvrouw van Financiën.

Maduro is ook gevraagd ‘in hoeverre de US dollars ook échte harde Amerikaanse dollars – gegarandeerd dus – zijn of ‘Arubaanse’ dollars’. Dit laatste tegen de achtergrond dat ingezetenen op Aruba, maar ook op Curaçao en Sint Maarten, weliswaar dollarrekeningen kunnen aanhouden, maar dat deze feitelijk florins en guldens zijn; bijvoorbeeld in het ernstige geval van een devaluatie. Dit is anders met dollarrekeningen op de BES-eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

,,Arubaanse dollars bestaan niet. Het zijn gewone Amerikaanse dollars”, zegt Maduro, die er snel aan toevoegt: ,,Er is geen indicatie voor een eventuele devaluatie van de florin op Aruba.” En ter algemene toelichting op de vraag waarom een dollar-emissie:

,,De dollar-obligatielening maakt het mogelijk dat ook instellingen buiten Aruba, maar binnen het Koninkrijk, mee kunnen doen.” Volgens Maduro ‘gaat het goed’ met de inschrijvingen en ze spreekt een ‘dankwoord uit aan iedereen die op de uitnodiging is ingegaan’

Bron: Antilliaans Dagblad

7 reacties

 1. …..”Politiek Den Haag moet begrijpen dat Aruba niet te koop is. Zo dom zijn wij niet”….

  @Nicolaas, de enige die te koop zijn , zijn die hoerige politici, die allemaal een prijskaartje hebben waarmee ze om te kopen zijn, zonder uitzondering durf ik bijna te zeggen.

  Inclusief die Wever-Croes met haar emotionele argumentum ad populum praatjes, om het volk vooral te laten geloven dat HUlanda en Knops= MALU, WeverCroes en MEP, = BON.
  Terwijl zij Aruba leegroven!!!
  Hoeren zijn het, stuk voor stuk!

  DE enigen die dom zijn, zijn de kiezers! Ze trekken aan het kortste eind!

 2. @Nicolaas
  In tegenstelling tot hetgeen u schrijft, koopt Den Haag Aruba niet. Den Haag betaalt de schulden welke door Aruba op onverantwoordelijke en niet geheel zuivere manier zijn gemaakt.
  Wel bij de les blijven aub.
  ( Den Haag wil Aruba niet kopen maar daarentegen dat Aruba uit het Koninkrijk vertrekt maar dat wil Aruba dan weer niet. Raar nietwaar?).

 3. …..”Nederland leent tegen 0% voor 30 jaar, maar ja dan moet je voldoen aan eisen en dat is niet wat de ‘machthebbers’ wensen”….

  @Xavier..van elke gulden die ze lenen, willen ze een gedeelte in eigen zak stoppen ,en den gedeelte in die van hun vrienden.
  Met de controle van NL is dit bniet mogelijk en komt 100% ten goede van het volk. En laat deze zakkenvullers dat nou net niet willen!!

 4. “Het kabinet-Wever-Croes had eerder voor in totaal maximaal 400 miljoen florin groen licht gegeven.”

  En een paar dagen geleden stonden ze tde twee dames te gillen dat staatssecretarsis Knops niet kon rekenen toen dat bedrag werd genoemd.

  Kortom: deze twee dames hebben toen dus de onwaarheid gesproken (voor family&friends?).
  Maar ja, zoals Nederlandse parlementariërs hebben gezegd. Nederland heeft achteruitkijkspiegels en zal die ongetwijfeld gebruiken in elk overleg om de (on)betrouwbaarheid van Aruba te beoordelen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties