28 C
Willemstad
• zaterdag 22 januari 2022 20:37

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Koppel AOV aan draagkracht’

- Advertentie -
Maar eerst 10 procent korting voor gehele populatie | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De Sociale Verzekeringsbank (SVB) stelt voor om de Algemene Ouderdomsverzekering (AOV) te koppelen aan draagkracht, waarbij de AOV-uitkering wordt gekort voor welvarende gepensioneerden.

Maar omdat dit aan de belastingdienst gekoppeld moet worden en de SVB daar niet al te veel fiducie in heeft, wordt voorgesteld om eerst een algehele korting op de AOV-uitkering toe te passen voor alle uitkeringsgerechtigden van 10 procent.

Dit blijkt uit een onlangs uitgebracht rapport met als titel ‘Voorstel beheersmaatregelen Sociale Verzekeringsfondsen SVB’. Hierin zet de SVB ten aanzien van alle fondsen onder haar beheer, de eerder opgevoerde voorstellen voor beheersing op een rijtje. Dat is nodig gezien de economische crisis waarin het land verkeert, aldus de SVB. Eerder schreef deze krant al over het fonds basisverzekering ziektekosten (bvz), nu komt de AOV aan bod.

De SVB motiveert: ,,Het recht op AOV is uitsluitend gekoppeld aan leeftijd en het aantal jaren woonachtig (geweest te) zijn op Curaçao. Echter, de geest van de wet van de AOV was bedoeld om schrijnende armoede door inkomensval onder ouderen binnen de lokale gemeenschap te beperken. Het voorstel is om een vorm van draagkrachtmeting toe te passen op de AOV-gerechtigden. AOV-gerechtigden die zich boven een bepaalde inkomensgrens bevinden worden deels gekort op hun AOV. Hiervoor kan eventueel een grofmazige indeling worden gemaakt naar bijvoorbeeld drie inkomensschalen.”

- Advertentie -

Uitgelegd wordt dat er dan wel een nauwe samenwerking nodig is met de belastingdienst. En daar gelooft de SVB, gezien de ervaring met de bvz, op dit moment niet zo in. Want, zo staat in het rapport:

,,Binnen de huidige context van informatie-uitwisseling tussen de SVB en de belastingdienst wordt de uitvoering van een draagkrachtmeting op grotere schaal echter als moeilijk uitvoerbaar ingeschat.”

Daarom komt de SVB met een eenvoudiger alternatief, namelijk een ‘permanente algehele korting op de AOV-uitkering voor de gehele populatie’. ,,Een korting van 10 procent zal leiden tot een evenredige beheersing van ongeveer 35,4 miljoen per jaar minder aan uitkeringen vanaf 2021”, zo wordt aangevoerd.

Een ander voorstel voor de beheersing van het AOV-fonds is om de kerstbonus voor lokale AOV-gerechtigden te elimineren. Dit kan circa 23,6 miljoen gulden per jaar opleveren. Nog een voorstel is om de AOV-uitkering voor in het buitenland wonende gerechtigden te verlagen. Aangevoerd wordt dat de AOV bedoeld is om schrijnende armoede door inkomensval voor ouderen binnen de lokale gemeenschap te beperken. Dus vindt de SVB het voor de hand liggen om de AOV deels te conditioneren aan het feit dat iemand al dan niet op Curaçao woont.

Tot slot vindt de SVB dat een verhoging van de AOV-leeftijd van 65 naar 67 jaar met ingang van 1 januari 2025 een tijdelijke verlichting teweeg kan brengen van ongeveer 8,5 miljoen in 2025 en 2026.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

9 reacties

 1. Omdat het zo’n enorme puinhoop bij de belastingdienst is kan Jan met de kleine achternaam makkelijker geplukt worden dan achter de grootverdieners aan te gaan !?!?
  Dus korten we gewoon iedereen met 10 % !?!
  How low can you go (Mr.) Martis ?? Shame on you !!

 2. En dat terwijl zoveel bejaarden hebben de eindjes aan elkaar proberen te knopen.

  En toch helpt de PAR dan weer mw Capriles en de heer Croes aan een leuk salarisje.

 3. We hebben echt grote egoïsten in de politiek ( en overheids NV’s) William.
  Mooi weertje spelen zo vlak voor de verkiezingen,ondertussen willen ze allemaal verdienen aan de staat, grof verdienen.

 4. En dat terwijl zoveel bejaarden hebben de eindjes aan elkaar proberen te knopen.
  Ga de wijken in dan zie je pas hoe zwaar deze mensen het hebben.
  Echt dit is niet te filmen deze corruptici die hun grote zakken elke maand weer vullen!
  Wat een tuig zeg.

 5. Niet te geloven! Een algemene korting op alle AOV gerechtigden, terwijl Martis met S. Römer en consorten (met gigantische jaarinkomens) vermoedelijk een groot deel van de 20 miljoen van het Wellness*) project naar eigen bankrekeningen heeft laten vloeien, terwijl de alternatieve tuinbouwers, voor wie het geld was bestemd, slecht enkele (10?)duizenden guldens ontvingen.

  *)Dit project is gestopt omdat het geld op is. Nu moeten mensen met een OV worden beroofd. Nederland grijp a.u.b. in! Het wordt steeds krankzinniger op dit eiland! De psychopaten die meer dan één miljoen per jaar verdienen bedenken steeds weer een nieuwe truc om te kunnen graaien!!

 6. Triest dat dit allemaal zou moeten gebeuren. Overal is er een tekort. De meeste instanties zijn in de slum. De kranten staan er vol van. Ligt het niet aan de Management? De heren/dames die elke dag in de krant staan lintjes te knippen. Astronomische salarissen innen maar nimmer kunnen bewijzen wat ze gepresteerd hebben. Geen enkele innovatie in het voordeel van het land. Onder hun bewind Gaat het eiland met grote stappen achteruit. Waarom zou ik, met mijn opleiding die op dezelfde niveau is minder moeten verdienen?? Hun salaris moet conform hun opleiding zijn en een
  bonus voor hun presentaties. Prestaties??? Nada noppes nada

 7. Kort EERST dat belachelijke miljoenen salaris van martis, voordat je het plebs ( wij dus) weer opzadelt met allerlei kortingen.

  Ook van LEILA lasten, una product met ra titel zonder noemenswaardige internationale ervaring, die het niet voor elkaar kreeg de CBCS te runnen, zonder nog een nog duurdere kracht ernaast en erboven.

  Geplaatst door / via/ mbv mama , een MAN vazal.

 8. Alle private pensioenberekeningen en opbouw zijn gebaseerd op inbouw van een vollle AOV.

  Dat betekent dus te weinig opbouw voor het doelvermogen.

  Bovendien wordt ik, die uit eigen portemonnee een pensioen heeft opgebouwd, gestraft ten opzichte van mijn buurman die wat ik in mijn pensioenpot heb gestopt aan sex, drugs en rock and roll heeft gespendeerd.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NOS | Medewerksters Talpa in paginagrote advertentie: ‘John, het ligt niet aan de vrouwen’

BOOS over The Voice "Beste John, het ligt niet aan de vrouwen." Zo reageren Talpa-medewerksters met een paginagrote advertentie in het AD op uitspraken van John de Mol....

Democracy now! | Friday, January 21, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Bestuurder na ongeluk gered door omstanders

Persbureau Curacao Benauwde momenten voor de bestuurder van een auto op de Weg naar Westpunt bij Duzu. Die raakte betrokken bij een ongeluk en sloeg gedeeltelijk over de...

PBC | Eind februari binding proposals voor overname raffinaderij

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Rdk heeft een aantal bedrijven gevraagd voor het einde van februari een binding proposal in te sturen voor de exploitatie van de Isla en...

PBC | CMC luidt de noodklok om IC-capaciteit

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het ziekenhuis op Curaçao (CMC) luidt de noodklok. Alle zestien IC-bedden zijn bezet met coronapatiënten, terwijl er nu zeventien mensen intensieve zorg nodig hebben....
- Advertentie -
- Advertentie -