33 C
Willemstad
• vrijdag 12 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Kippenfarm verliest ook in hoger beroep

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | Kippenfarm verliest ook in hoger beroep

Hof: Moderno handelt onrechtmatig jegens omwonenden

default[/captikippWillemstad – J&M Egg’s Farm Moderno heeft ook in hoger beroep verloren in een zaak tegen onder meer Stichting Sunset Heights en enkele buurtbewoners.

Het Gemeenschappelijk Hof wijst alle grieven van Moderno af. Het Hof concludeert dat ‘Moderno jegens de bewoners onrechtmatig heeft gehandeld door haar bedrijf op voor de omwonenden zeer belastende wijze, en in strijd met de aan de hindervergunning verbonden voorwaarden, uit te oefenen’.

De drie rechters van het Hof leggen vervolgens opnieuw een verbod op aan Moderno om kippenmest te storten op haar eigen terrein, en veroordeelt Moderno om de mest dagelijks uit de stallen te verwijderen en dagelijks af te (laten) voeren. Hierop is een dwangsom gesteld van 10.000 gulden per overtreding, met een maximum van één miljoen. Moderno is ook in de proceskosten veroordeeld.

J&M Egg’s Farm Moderno nv heeft op 16 oktober 2019 een hindervergunning gekregen van de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) voor de exploitatie van legbatterijen. Deze vergunning bevatte voorschriften met betrekking tot, onder meer, de verwerking van de kippenmest die de kippen van Moderno dagelijks produceren.

Moderno weigerde de voorschriften in de hindervergunning na te komen. Zij heeft jarenlang de kippenmest – 8.000 tot 10.000 liter per dag – op haar terrein gestort om die daar te laten drogen. Dit leidde tot enorme stank- en vliegenoverlast in de benedenwinds van Moderno gelegen wijken Sunset Heights en Sun Valley. Bewoners van deze wijken zijn een kort geding tegen Moderno gestart.

In een vonnis van 28 juni 2021 heeft het Gerecht in eerste aanleg van Curaçao geoordeeld dat Moderno onrechtmatige jegens de bewoners handelt door kippenmest op haar terrein te storten. Het gerecht heeft aan Moderno een verbod opgelegd om kippenmest op haar terrein te storten.

De rechter heeft Moderno daarnaast veroordeeld om de kippenmest dagelijks uit de stallen te verwijderen en dagelijks af te voeren naar een door de GMN-minister aan te wijzen terrein (Selikor). Aan deze veroordeling heeft het gerecht door voorwaarde verbonden dat deze in stand blijft zolang de hindervergunning van 16 oktober 2019 in stand zou blijven. Verder zou de veroordeling ingaan drie maanden na het vonnis.

De minister van GMN heeft kort voor het verstrijken van de termijn van drie maanden de vergunning ingetrokken en een nieuwe hindervergunning met andere voorwaarden verleend. Ook in die nieuwe vergunning staat dat kippenmest dagelijks uit de stallen moet worden verwijderd en moet worden afgevoerd.

Moderno is tegen het vonnis van 28 juni vorig jaar in beroep gegaan. Zij heeft onder meer betoogd dat de bewoners een vordering bij de bestuursrechter in plaats van bij de civiele rechter aanhangig hadden moeten maken; en dat zij geen onrechtmatige hinder veroorzaakt, omdat de bewoners er zelf voor hebben gekozen in een agrarisch gebied te gaan wonen.

Ook dat zij niet de financiële middelen heeft om de (oude) hindervergunningsvoorwaarden na te komen; de bewoners geen spoedeisend belang hebben; Moderno geen stankoverlast veroorzaakt omdat de stank zou worden veroorzaakt door hondenpoep, dierenkadavers die gedumpt worden en andere agrarische bedrijven; en het schenden van vergunningsvoorwaarden niet onrechtmatig is jegens de bewoners.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties