28 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Kastegoed slaat om in kastekort

HomeNieuwsGezondheidAntilliaansDagblad | Kastegoed slaat om in kastekort
Volgens Liquiditeitsprognose 2021 vanaf juni rode cijfers

Willemstad – Los van de constatering dat Curaçao nog dient te voldoen aan de voorwaarden verbonden aan de al uitgekeerde derde tranche liquiditeitssteun, komt er in het tweede kwartaal van 2021 geen Nederlands geld voor Curaçao in verband met de vijfde tranche.

Dit omdat volgens het College financieel toezicht (Cft) Curaçao nog over voldoende middelen beschikt voor de maanden april, mei en juni ‘en dat derhalve de liquiditeitsbehoefte nihil is’.

Zo staat dat in een brief aan de Tweede Kamer nadat de Rijksministerraad (RMR) vrijdag heeft besloten over de liquiditeitsbehoefte van de drie Caribische landen van het Koninkrijk. Maar, zo vraagt het Antilliaans Dagblad zich af, klopt dat wel? Is er inderdaad nog wel voldoende geld in kas?

Volgens de jongste Liquiditeitsprognose 2021, op verzoek van deze krant direct door demissionair minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën beschikbaar gesteld, beschikt het Land Curaçao momenteel inderdaad nog over genoeg liquide middelen. Maar, de hoeveelheid cash slinkt de komende periode wel snel. En aan het eind van het tweede kwartaal moet er toch wel geld bij.

Zo is er per eind maart nog 215,1 miljoen gulden in de overheidskas. Dat lijkt in eerste instantie nog aardig veel, maar over een maand is hiervan al ruim de helft op. Want per eind april bedraagt de liquiditeitspositie volgens de prognose nog maar 101,4 miljoen.

Weer een maand verder, ultimo mei, zal de Curaçaose overheid vrijelijk kunnen beschikken over slechts 27,9 miljoen gulden. En de jongste prognoses laat zien dat het Land Curaçao in de maand juni in het rood duikt; dan zal sprake zijn van een negatieve cashpositie. Namelijk van -35,7 miljoen gulden.

Met andere woorden: wat de RMR vrijdag heeft besloten op basis van input van financieel toezichthouder Cft klopt maar deels. Inderdaad is de liquiditeitsbehoefte in april en mei ‘nihil’ oftewel nog in orde, maar in de laatste maand van het tweede kwartaal belandt de overheid in de rode cijfers.

Dat is – als alles gaat zoals het politiek nu in de steigers staat – ook de eerste volle maand van het naar verwachting medio mei aan te treden nieuwe kabinet-Pisas (MFK-PNP). De kersverse regering krijgt dan gelijk te maken met een lege kas (bij aantreden) en zelfs meer dan lege kas (eind juni).

Zonder aanvullende financiële hulp in de vorm van liquiditeitssteun onder andere voor begrotingssteun, stapelen de geldproblemen voor het Landsbestuur in Fòrti zich in rap tempo op. Want per eind juli is volgens de prognose van het ministerie van Financiën het cashtekort al gestegen tot 78,3 miljoen gulden.

Vooral in de maanden daarna gaat het hard en stijgt de liquiditeitsbehoefte met rasse schreden: eind augustus bedraagt het gat (in de bodem van) in de overheidskas van Curaçao al 170,3 miljoen. En dat loopt verder op tot 236,2 miljoen ultimo september 2021.

In het laatste kwartaal van dit jaar neemt het liquiditeitstekort zelfs (weer) schrikbarende vormen aan, namelijk 314,2 miljoen per eind oktober en 386,2 miljoen eind november. En, als er gedurende het hele jaar geen vers geld bijkomt, dan sluit het Land Curaçao het jaar af met een cashtekort van 571,1 miljoen gulden.

In de Liquiditeitsprognose 2021 staat nog niets ingevuld bij de categorieën ‘Liquiditeitssteun Nederland Begroting’ en ‘Liquiditeitssteun Nederland Noodpakket’. Bekend is dat vrijwel alle Curaçaose belastingsoorten fors lager scoren dan vóór de coronacrisis, terwijl er toen al een paar jaar sprake was van (structurele) overheidstekorten. Door de crisis heeft de overheid juist te maken met extra uitgaven, zoals aan het Noodfonds Covid-19 en met ingang van mei door de derde golf van Covid-19. Aldus de prognose.

De vorig jaar van Nederland ontvangen liquiditeitssteun van 668 miljoen (plus 170 miljoen voor de afwikkeling van de Girobankproblematiek) zijn gratis – dat wil zeggen: renteloze – leningen. Maar volgens de meest recente prognose loopt de aflossing interest obligatieleningen dit jaar aardig op en bedraagt alles bij elkaar 91,2 miljoen. De totale financieringskosten bedragen in 2021 bijna 114 miljoen.

Alles bij elkaar lopen de op dit moment geprojecteerde totale uitgaven (2.935,2 miljoen ofwel 2,9 miljard) geheel uit de pas met de nu geprognosticeerde totale inkomsten (2.058,4 miljoen ofwel 2 miljard), waardoor het huidige kastegoed vanaf juni omslaat in een oplopend kastekort.

Bron: Antilliaans Dagblad

10 reacties

  1. @Tico, Dat de PAR en MAN slecht zijn neemt niet af dat MFK en Schotte en kornuiten net zo corrupt zijn! en de financiele problemen waren er al dankzij hun! en nog ergers gemaakt door rug! Maar ga nu MFK vrijspreken!

  2. Helemaal met je eens Gerrit, kennelijk wordt en werd de urgentie niet onderkent.

    Ik weet het niet zeker, maar wellicht is Knops bang geweest voor een sterke reactie vanaf de eilanden. Beter in een goede sfeer tot een overeenkomst komen, dan met het mes op tafel. Anderzijds – ik krijg dat niet helemaal uit mijn hoofd – is alles min of meer in scene gezet om onze MP te steunen. Hij heeft gevochten als een leeuw….

  3. Nu kan niemand meer de regering Schotte, MFK, PS etc. de schuld geven. De schuld ligt bij PAR. Maar men moest en zou op hun stemmen toch. De Maffia is buiten Curacao gehouden toch? Alles was de schuldn van Schotte toch? Binnenkort zullen jullie gras en zandkoeken vreten. Lees animal farm. Napoleon (PAR) voert iets door. Squeeler (verwarde struisvogel Zita) strooit zand in de ogen en de schapen blaten PARRRR GOOD, Schotte Baaaaaadddd, en Boxer (het naieve volk) kent maar twee dingen: Napoleon is always right, I will work harder.

  4. Rudi, je hebt gelijk dat de oppositie de regering heel klungelig en onnozel in de kaart heeft gespeeld. Feit blijft dat vanaf juni vorig jaar er een vertragingstactiek is toegepast waardoor de deadlijn voor afhandeling een aantal keren is verzet. Begin januari was het zover dat e.e.a. afgehandeld kon worden maar heeft het aftreden van een Par lid e.e.a. voorkomen. Vervolgens heeft onze mp, wegens onbereikbaarheid zijn van een Par lid, er 6 weken over gedaan een opvolger aan te wijzen en in de laatste week dat het wel weer mogelijk was besluiten te nemen is uitsluitend de dierenwet behandeld. Al met al een trieste vertoning maar was wel te verwachten.
    Het meest verbazingwekkende is dat Knops alle kletsverhalen heeft geslikt. Deze softie heeft zijn 2e kamer tot nu toe onjuist voorgelicht bij toekenning van steunpakketten en wil in zijn nadagen nog even de stoere bink uithangen.

  5. @Gerrit; met terugwerkende kracht geen fan van de PAR/MAN/PIN regering, maar welke partijen bleven er weg uit de Staten toen de noodzakelijke wetten behandeld moesten worden?

    Pisas c.s. vallen nu in hun eigen mes. Zij moeten deze (pijnlijke) wetten gaan behandelen. Afwijzen is een optie, maar dan zal onze financierder de kraan behoorlijk dicht draaien. Akkoord gaan – na maandenlange onderhandelingen voor de bühne – zal de achterban niet fijn gaan vinden.

    Hoe dan ook, we zijn fucked. PAR/MAN/PIN en hun illustere voorgangers hadden ons prachtige land al moeten hervormen. Ik neem ze dat enorm kwalijk dat dit niet is gebeurd. De komende regering staat voor een onmogelijke dilemma: toegeven aan de eisen en daarmee politiek zelfmoord plegen. Menig statenlid zal de coalitie verlaten en zelfstandig verder gaan of hopen op een (financieel) wonder. Ik wens ze – zeer gemeend – veel succes!

  6. Zoals meerdere malen voorspelt is de huidige regering te laf geweest om de in juni afgesproken en vastgelegde noodzakelijke bezuinigingen wettelijk te regelen. Zelfs op het moment dat dit in de laatste week voor de verkiezingen nog mogelijk was heeft men zich beperkt tot de dieren wet. De hete aardappel is, zoals te verwachten was, doorgegeven aan de volgende regering. En dan de lafaard ook nog roepen in de verkiezingscampagne dat hij de klus wil afmaken.
    En daar sta je dan als nieuwe regering. Binnenkort is er geld nodig voor salarissen en zal je eerst de afspraken van je voorgangers moeten oplossen.
    Anderzijds is dit voor het nieuwe kabinet dé gelegenheid om te laten zien dat je daadwerkelijk voor het land en zijn bevolking staat.
    Je bekrachtigd de wetten voor de noodzakelijke bezuinigingen en draait de wetten terug die salarisverhogingen voor ministers en Statenleden regelen dit jaar.
    Je zult in ieder geval kleur moeten bekennen want binnenkort is het geld op. Ben benieuwd, ga je voor het land en zijn bevolking of voor je eigen portemonnee.

  7. Zolang de rekening betaald kunnen worden kan je zeggen dat het goed gaat. Als de rekeningen niet meer betaald kunnen worden komt de leugen uit.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties