29 C
Willemstad
• donderdag 22 februari 2024

ParadiseFM | ‘Nederlandse bureaucratie onnodig belastend voor BES-eilanden’

De Caribische eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba klagen al lang over de bureaucratie die om de hoek komt kijken als ze geld van Nederland nodig hebben. Het...

ParadiseFM | Hevige brand in populaire snackbar ‘Lik je vingers’

De Curaçaose brandweer moest vanochtend met spoed uitrukken nadat ze een melding hadden gekregen van een brand midden in Saliña. Bij aankomst bleek dat de populaire snackbar...

ParadiseFM | Opnieuw arrestatie in zaak van ontvoerde ondernemer

De politie heeft gisteren een 21-jarige Curaçaose man gearresteerd. Hij is al de zevende opgepakte verdachte in de zaak rond de ontvoering van een ondernemer in Veeris...

ParadiseFM | Partij Vishon doet niet meer mee aan verkiezingen

De politieke partij Vishon doet niet mee aan de komende parlementsverkiezingen. Dat heeft de leider van de partij tegen Amigoe gezegd. Vishon deed in 2021 één keer...

ParadiseFM | Vrees voor tientallen doden bij ramp illegale goudmijn Venezuela

Autoriteiten in Venezuela houden rekening met tientallen doden door het instorten van een illegale mijn. In een afgelegen gebied van de Amazone werden talrijke gouddelvers bedolven. De burgemeester...

Telegraaf | Zeker 15 doden na instorten van illegale goudmijn in Venezuela

CARACAS - Door het instorten dinsdag van een illegale goudmijn in Venezuela zijn minstens vijftien mensen om het leven gekomen, zo maakte president Nicolás Maduro woensdag (lokale...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Joran van der Sloot gelovig geworden

HomeLandenArubaAntilliaansDagblad | Joran van der Sloot gelovig geworden

Bekentenis afgelegd over Natalee Holloway


Willemstad – De nu 36-jarige Arubaanse Nederlander Joran van der Sloot zou in de rechtbank gisteren zijn excuses hebben aangeboden aan de nabestaanden van de Amerikaanse Natalee Holloway en zijn eigen familie. Hij zei te hopen dat ‘zijn verklaring voor een soort afsluiting zorgt’, citeren Amerikaanse media.

,,Ik ben nu niet meer de persoon die ik toen was. Ik heb mijn leven aan Jezus Christus gegeven”, zo heeft hij eraan toegevoegd. De Amerikaanse en Nederlandse pers staan bol van de spraakmakende zaak die al sinds 2005 speelt toen Holloway op 18-jarige leeftijd tijdens een vakantie op Aruba verdween. Van der Sloot was een van de laatste personen met wie zij werd gezien. In 2012 heeft een rechter Holloway wettelijk doodverklaard, ondanks dat haar lichaam nooit is gevonden. Het is nog altijd onduidelijk wat er met haar is gebeurd.

F18 ARU Joran vd Sloot gelovigDe berichten gaan over de schuldbekentenis in de afpersingszaak, dus niet direct ten aanzien van de dood van Holloway. Van der Sloot werd in 2010 aangeklaagd in de Amerikaanse staat Alabama voor fraude en afpersing. Hij zou Holloway’s moeder Beth hebben gevraagd 250.000 dollar over te maken in ruil voor informatie over het lot van haar dochter. Amerikaanse media schreven eerder dat er een deal was gesloten over het toegeven van fraude en afpersing en het delen van informatie over de dood van de Amerikaanse tiener, in ruil voor strafvermindering. De Nederlander kan volgens ABC News tot twintig jaar celstraf krijgen. De celstraf komt niet bovenop de 28 jaar die hij in 2012 kreeg voor de moord op de studente Stephany Flores in Peru, maar wordt volgens ABC News gelijktijdig uitgezeten. Van der Sloot werd eerder dit jaar vanuit Peru overgebracht naar Alabama en zal daar ook weer naar teruggaan om zijn straf verder tot 2045 uit te zitten.
De moeder van Natalee Holloway, Beth, zegt dat Van der Sloot heeft toegegeven haar dochter te hebben gedood. Van der Sloot zou voor de deal over strafvermindering akkoord zijn gegaan met een leugendetectortest en het delen van informatie. Beth in de Amerikaanse media: ,,Joran, je hebt achttien jaar lang ontkend mijn dochter te hebben gedood en nu heb je eindelijk toegegeven dat je haar in feite hebt vermoord.”

FBI acht ‘biecht geloofwaardig
In een exclusief interview met John van den Heuvel van De Telegraaf, wordt ook geschreven dat Van der Sloot toegegeven heeft ‘dat hij het Amerikaanse meisje in 2005 op het strand van Aruba vermoordde’.

Volgens de Nederlandse krant heeft de Amerikaanse opsporingsdienst FBI de bekentenis de afgelopen maanden onderzocht en de ’biecht’ van Joran geloofwaardig geacht. ,,Een test met een leugendetector, die Van der Sloot vorige week onderging, is volgens de FBI een belangrijke indicatie dat de Nederlander dit keer de waarheid spreekt”, aldus Van den Heuvel.

Hij stelt ook dat de zaak met deze bekentenis voor de FBI een moordzaak is geworden waar hij in de Verenigde Staten geen extra straf krijgt omdat de moord op Aruba plaatsvond en Joran daar nog altijd verdachte is. ,,Amerika heeft geen juridische mogelijkheden Van der Sloot te berechten”, zo wordt er in de Telegraaf aan toegevoegd. ,,Wel bestaat nog de theoretische mogelijkheid dat Van der Sloot op Aruba wordt gedagvaard. Dan zal justitie op het Nederlandse eiland moeten bewijzen dat sprake is van moord (met voorbedachten rade) op Natalee Holloway in plaats van doodslag, waar nu sprake van lijkt. De doodslag op Natalee is op Aruba verjaard.”

De Telegraaf verder: ,,Hij heeft haar in 2005 op het strand van Aruba vermoord, biechtte hij de afgelopen week gedetailleerd op tegenover de Amerikaanse opsporingsdienst FBI.” En zo wordt Van der Sloot geciteerd: ,,Op een gegeven moment stond de FBI-agent op, feliciteerde mij en schudde mijn hand. Hij zei dat ik was geslaagd. Mijn advocaten, die vanaf een andere kamer meekeken, schudden mij ook de hand en zeiden: ‘Joran je gaat naar huis’. Er werd mij verteld dat ik maar één kans zou krijgen. Ik zei dat ik inmiddels vijf keer hetzelfde had verteld en dat het allemaal in orde is. Er werd mij verteld dat ik hiermee mijn vaders naam kan zuiveren. (…) We zijn toen met de test begonnen. De eerste vraag was: heb je hier vandaag de waarheid verteld? ’Ja’. Verberg je informatie die je had moeten delen? ’Nee’. Heeft je vader je op een of andere manier geholpen met het lijk? ’Nee’.”

Volgens het bericht in De Telegraaf heeft Van der Sloot al in 2016 de moord in een dagboek beschreven. ,,Het is brisant materiaal, want in het dagboek geeft Van der Sloot expliciet toe dat hij het dan 18-jarige meisje vermoordde en beschrijft hoe hij dat deed en haar lichaam wegmaakte. De gedetailleerde lezing in het dagboek, die hij dus ook tot in den treure herhaalt tegenover de FBI, komt erop neer dat Van der Sloot alleen met Natalee in de bewuste nacht op een Arubaans strand belandde. Joran wilde pertinent seks, maar Natalee weigerde. Toen Van der Sloot stevige drang uitoefende en haar leek te willen verkrachten, schopte ze hem hard tussen zijn benen. Van der Sloot ging hierna zo door het lint dat hij haar doodde.”

Hij beschrijft ook in het dagboek dat hij in de gevangenis tot God is bekeerd, zijn leven wil beteren en de nabestaanden van zijn slachtoffers rust gunt. In een van de laatste telefoongesprekken met de Telegraaf-verslaggever zegt Van der Sloot opgelucht te zijn om naar zijn vrouw en dochtertje terug te kunnen in Peru. Hij zegt zijn criminele leven te zijn gestopt: ,,Als ik op mijn 57e vrijkom, ga ik andere mensen met gokverslaving helpen. Of mensen die geestelijke stoornissen hebben. Dat is iets wat ik erg graag wil doen. Mijn leven is verpest door mijn gokverslaving en misschien door andere stoornissen die ik heb. Ik wil de rest van mijn leven daaraan besteden. Andere mensen helpen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties