28 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Interesse Essar in raffinaderij bevestigd

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | Interesse Essar in raffinaderij bevestigd

Willemstad – Het is allemaal nog ‘off the record’, maar de belangstelling van Essar Group uit India voor de overname van de exploitatie van de Curaçaose raffinaderij en olieterminal wordt bevestigd.

Het Antilliaans Dagblad sprak met personen die het kunnen weten. Essar heeft meegedaan aan eerdere selectierondes, maar kreeg daarbij niet de status van ‘preferred bidder’ zoals Corc bv de laatste keer, vlak na de laatste jaarwisseling, wel voorkeurs-kandidaat werd.

Volgens nog onbevestigde berichten zou Essar begin dit jaar overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) hebben aangeschreven met de herbevestiging van haar interesse en naar verluidt zelfs het aanbod om de uitbetaling van alle salarissen van de voormalige Isla-werknemers voor haar rekening te nemen.

Nu RdK op last van de regering-Pisas het tot voor kort exclusieve contract met Corc heeft opgezegd en – in reactie daarop – Corc heeft laten weten zich terug te trekken, valt nu de naam van Essar.

,,Het is een zeer grote groep”, zegt honorair consul van India op Curaçao, Manu Sawilani, desgevraagd tegen deze krant. Hij is er formeel niet van op de hoogte dat Essar serieuze interesse toont. De groep zit in telecommunicatie, staal en petroleum, weet hij. ,,Essar behoort tot de top 10 industriële huizen van India”, zegt Sawilani. Hij zal met de Indiase ambassade in Caracas contact opnemen, omdat de commerciële contacten via de diplomatieke post in de Venezolaanse hoofdstad verlopen.

Essar Global Fund Limited (EGFL) is volgens de eigen website een wereldwijde investeerder die een aantal ‘activa van wereldklasse’ bezit, gediversifieerd over de kernsectoren van energie (bestaande uit exploratie en productie, raffinage en marketing en energiebedrijven), infrastructuur (bestaande uit havens, projecten en Stanlow Terminals), Metals & Mining, Services & Technology (bestaande uit scheepvaart, olievelddiensten en technologische oplossingen).

EGFL investeert langetermijnkapitaal in de bedrijven in portefeuille en heeft naar eigen zeggen in veel gevallen een belang van bijna 100 procent in al haar investeringen. EGFL investeert ‘met een gevoel van actief aandeelhouderschap’, wat een directe betrokkenheid met het management van de respectieve bedrijven inhoudt. De portefeuillebedrijven hebben een totale omzet van 14 miljard dollar en bieden werk aan meer dan 7.000 mensen.

Op het gebied van energie heeft de groep Essar Oil UK in het Verenigd Koninkrijk met Stanlow Refinery, een voormalige Shell-raffinaderij, zoals de Isla voorheen ook van Shell was. Essar telde in 2011 een miljard dollar neer voor Stanlow, met een met Curaçao vergelijkbare productiecapaciteit van iets minder dan 300.000 vaten per dag en waar 960 personen werkzaam zijn.

In thuisland India zou Essar nog een beperkt belang hebben in de Vadinar-raffinaderij, de tweede grootste in private handen. Het is tegenwoordig vooral eigendom van en wordt beheerd door Nayara Energy, waarin de Russische staatsoliemaatschappij Rosneft een belang van bijna de helft bezit.

Essar heeft op Curaçao een lokale vertegenwoordiger. Maar deze relatie moet nog formeel bekrachtigd worden. Het is de bedoeling om daarna officiële mededelingen te doen. De grote vraag waar het bij een nieuwe operator allemaal om draait is of de groep kan aantonen te beschikken over voldoende ruwe olie en genoeg start-, werk- en investeringskapitaal. Volgens lokale zegslieden die nog liever anoniem blijven zou dat bij Essar het geval zijn.
essar.com

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

21 reacties

  1. HAAAAAAAAAAAAAAAAAhaaaaaaa @ DREKKIE is ook weer eens uit zijn Grafkelder gekropen, snel er weer in kruipen DREK, anders krijg je billen koek van Oma DREKcrim

  2. Willen we werkgelegenheid? Begin met de ontmanteling van de raffinaderij. Honderden banen voor het oprapen vanaf morgen! Beter dan blijven geloven in sprookjes.

  3. Ik heb mijn conclusie getrokken: “Als het geen Nederlands bedrijf is, kan het never nooit goed zijn”…….
    Hahahahahaaaahahahah… Shell was toch ook deels Nederlands? “Koninklijke Shell” meen ik.
    Ahahahahahaaaaaaaa
    Ja fijn dames… Kennen jullie het werkwoord “tetteren”??

  4. Die hele isla is gedoemd om te mislukken.
    Iedereen weet dat maar op Curacao moeten ze zoeken naar iets.
    Waarom omdat ze zoveel loze beloftes hebben gemaakt.
    Als Shell al 30 jaar geleden het op gaf.
    Wat denk je dan.
    Dat het nu winst kan geven.
    Nee natuurlijk niet.
    Dan krijg je scrap yard figuren.
    Alles is gestolen en er is geen waarde meer.
    Zelfs Corc haakte af.
    Nou dan is er echt niks meer te halen.
    Sukkels

  5. Essar is opgegaan in Nayara. Deze maatschappij is voor 51% van Essar en voor 49% in handen van het Russische olie Staatsbedijf Rosneft.
    Daar zal een deel van de wereld niet blij mee zijn en dus wordt dit niks.
    Dat weten de jongens die het z.g.n. proberen te regelen ook.
    Venezuela zal dit wel toejuichen.
    Binnenkort weer een berichtje in de krant dat Nayara niet geschikt is.

  6. @LaStiwsz
    Het herhalen van Posts van ‘anderen’ laat ik graag aan jou over.
    Verder wil ik iedereen ‘ellenlange’ posts besparen.
    Ik zou zeggen zoek verder even zelf, het zal je verbazen wat je tegenkom mbt Essar.

  7. Het schorremori in Fòrti zoekt naar manieren om een “brood en spelen” effect teweeg te brengen bij het kiesvee.

    Veel beloven weinig geven, doet menig mfk, pnp, man ps, fol, pin, en trabou pa korsou etc voter in vreugde leven.

    En een company uit een land dat het normaal vind dat burgers tussen open riolen en gif wonen is niet de company waar je op zit te wachten.

  8. Ik dacht gelezen te hebben dat een (meerdere?) minister(s?) ook op de loonlijst van de Isla prijkt. Is dat nog steeds het geval? Dat zou mogelijk een ander licht kunnen werpen op het feit dat sommigen proberen de Isla zo lang mogelijk op zijn laatste, krakkemikkige benen te laten staan.

  9. Voor jou geen toegevoegde waarde @LaStiwsz, maar dat is voor mij onbelangrijk wat jij vindt, maar ongetwijfeld voor SMOC wel en vast ook voor de honderden mensen die onder de rook van de Isla hebben vertoefd en nu lucht hebben.
    Idd hoeft het ‘niet waar te zijn’ de Google reviews, maar ik had nog even tijd en ben iets verder gaan graven en kwam tot de conclusie dat de review die ik vond niet ver van de waarheid was.
    Kwestie van ‘iets breder zoeken’.

  10. Geweldig, de westerse wereld wil van de fossiele energie af, CO2 uitstoot verminderen, klimaat behouden, zeespiegel stijging verminderen etc. etc. Maar hier gaan we weer investeren in het verleden omdat men bang is voor verandering, en dit uiteraard het makkelijkste scoren is…

  11. ESSAR group gevestigd in India.
    Maar de energietak is gevestigd op de Malediven.
    Echter voor commerciële aspecten moet je bij de vestiging in Venezuela zijn….
    Complex hoor.

  12. De enige manier om nog een exploitant te scoren is als eiland garant te staan voor de kosten van achterstallig onderhoud en modernisering.
    Met andere woorden een sigaar uit eigen doos.
    En er is geen geld hier om dat te doen. (Gelukkig)
    Maar veel belovend en weinig geven…..
    En er is weer uitstel voor het onvermijdelijke, dat moet echt minimaal de huidige regeerperiode gedaan worden.
    Niet dat de kosten voor de bevolking minder worden. Maar dat is nog nooit een motivator geweest.

  13. Weer een nieuw op de mouw gespeld verhaal van de Pik regering om het ex personeel die nog geld tegoed hebben van de RdK cq ISLA koest te houden incl al die bedrijven die ook nog veel, heel veel geld door hun neus zien geboord worden door deze ras dieven die maar net doen of die roestbak ooit nog open gaat, dank je de koek koek Pik, dat gebeurd in nog geen honderd jaar of er moet een gek rond lopen die er in trapt om die roestbak te gaan vernieuwen, kosten minimaal 2 miljard $.

  14. @William: en als een Google review het zegt, dan is dat waar?

    Hier eentje van dezelfde site, een stukje lager: “…Stanlow remains one of the brightest spots in the increasingly gloomy industrial scene in North West UK. Thanks Stanlow for supporting the economy for over 60 years. I am a resident of Ellesmere Port and I am proud of your existence…”

    Wat heeft het plaatsen van deze reviews hier voor toegevoegde waarde?

  15. ‘ Wish it would just shut down! There has been more issues, fires and pollution since Essar took over. That Constant smell of sprouts and sulphur! Its disgusting! And all the dust that lands on our windows will also be landing in our lungs!! And if You Say I am wrong then you should try living next to it!! I have lived here for 7 years and for the last 2 years my breathing has been terrible so I am moving to a different area’

    Een Google review.

  16. “ESSAR OIL ‘S STANLEY REFINERY (UK) HAD THE WORST POSSIBLE PERMIT COMPLIANCE RATING IN 2019” – “”UNACCEPTABLE RISK TO HUMAN HEALTH, QUALITY OF LIFE OR THE ENVIRONMENT”

    The track record van deze company belooft weinig goeds als het om ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’ gaat…. Gelukkig ligt er een waterdicht vonnis, maar op Curaçao is handhaving van de vergunning nog nooit aan de orde geweest, dus…publieke (media) druk blijft van groot belang om herhaling van de lange geschiedenis van milieu misdaden, onbehoorlijk bestuur en schending mensenrechten te voorkomen. Zie FB smoc curacao

  17. Het huidige clubje in Forti heeft een bang nodig, een ernstige score, iets dat hun kies vee onthoudt. Ze zijn desperate, dan maar snel iets fixen. Mark me words…

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties