29 C
Willemstad
• vrijdag 7 mei 2021 14:33

Extra | Journaal 7 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Ingezonden | Covid en eigen computer

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

ParadiseFM | Mogelijk eerder versoepelingen

De overheid gaat mogelijk eerder dan 17 mei een aantal versoepelingen doorvoeren in de coronamaatregelen. Dat zei premier Rhuggenaath vanmorgen op Paradise FM. De overheid voert al gesprekken...

Democracy now! | Thursday, May 6, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Nu.cw | Vrijwel alle namen in nieuwe kabinet-Pisas bekend

Beoogd premier Gilmar ‘Pik’ Pisas heeft zijn nieuwe kabinet bijna compleet. De MFK en de PNP hebben inmiddels voor de meeste portefeuilles een kandidaat aangedragen. Het Antilliaans Dagblad...

Nu.cw | Flow/UTS belooft beterschap met nieuwe aanpak problemen

Goed nieuws vanuit Flow/UTS. Het bedrijf heeft toegezegd flink te gaan investeren in betere en stabiele telecom- en internetverbindingen. Technici zullen over het hele eiland problemen zo...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenArubaAntilliaansDagblad | Extra beademingsapparaten

AntilliaansDagblad | Extra beademingsapparaten

Reisadvies Bonaire kan snel veranderen | Extra

Den Haag – Vanuit Nederland worden nog eens tien extra beademingsapparaten naar de Caribische landen gestuurd. Dat heeft de Nederlandse ‘coronaminister’ Hugo de Jonge in een update aan de Tweede Kamer aangekondigd.

De tien extra beademingsapparaten worden als noodvoorraad naar het Caribisch gebied gestuurd. Er is nog geen verdeling over de eilanden vastgelegd. Volgens De Jonge is de personele capaciteit op Bonaire, Curaçao, Aruba en Sint Maarten op peil. Voor versterking van de publieke gezondheid zijn voor elk van de vier eilanden vanuit Nederland een arts en twee verpleegkundigen afgereisd. De eerder geleverde IC’s zijn operationeel.

De Jonge geeft in de update de laatste besmettingscijfers van alle zes eilanden in het Caribische deel van het Koninkrijk. Op dat moment waren dat de cijfers van maandag, met op Aruba het hoogste aantal actieve gevallen, gevolgd door Curaçao, Sint Maarten en Bonaire. Op Sint Eustatius waren er maandag nog 4 mensen besmet en op Saba geen.

Over Bonaire schrijft De Jonge dat er na de grote uitbraak half september strenge maatregelen zijn afgekondigd, maar dat de eerste versoepelingen ook al zijn doorgevoerd. Het reisadvies vanuit Nederland is nog steeds oranje (alleen reizen als het strikt noodzakelijk is), maar dat wordt doorlopend beoordeeld door de lokale autoriteiten en het RIVM. Daardoor kan het snel worden aangepast naar geel (waakzaam, maar reizen wordt niet afgeraden) als een negatief advies niet meer nodig wordt gevonden.

De Jonge meldt positief nieuws uit Aruba, namelijk dat er ‘eindelijk een forse daling’ is in het aantal positief geteste mensen. ,,De genomen maatregelen hebben effect.” Er is nog steeds een grote druk op de zorg, maar die stabiliseert zich. Nederland heeft bijstand geleverd voor het bron- en contactonderzoek op Aruba.

Over Sint Maarten vermeldt de minister nog dat de eerstelijnszorg mede door Covid-19 onder druk staat. Het aantal besmettingen met het coronavirus op Sint Maarten is weliswaar klein, maar dat de situatie blijft desondanks zorgwekkend. Het kleine aantal bevestigde besmettingen op Sint Maarten wordt volgens De Jonge veroorzaakt door de beperkte testcapaciteit. In overleg met de regering van Sint Maarten wil hij de capaciteit uitbreiden.

Naar aanleiding van de motie-Bisschop bij de begrotingsbehandeling Koninkrijksrelaties vorige week over een dreigend tekort aan huisartsen, zegt De Jonge toe met de Landelijke Huisartsenvereniging in gesprek te gaan over de mogelijkheden om hierin bijstand te verlenen. De bewindsman benadrukt dat er dan wel een verzoek van de regering van Sint Maarten nodig is, aangezien dit een verantwoordelijkheid van het land Sint Maarten is.

De minister komt ook terug op de vaccinaties. De Jonge kondigde vorige maand al aan dat als er vaccinaties beschikbaar zijn, die ook naar de Caribische eilanden zullen gaan. Hij schrijft nu dat de eerste gesprekken worden gevoerd met de landen over een plan van aanpak. Voor Caribisch Nederland zal worden aangesloten bij de infrastructuur voor het rijksvaccinatieprogramma.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties