AntilliaansDagblad | Eric Garcia moet 19 miljoen terugbetalen

Garcia werd in mei 2019 veroordeeld tot 3 jaar gevangenis en 11 miljoen dollar terugbetalen dat hij zou hebben verduisterd als curator | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Voormalig Girobankdirecteur Eric Garcia moet ruim 19 miljoen gulden terugbetalen en anders een gevangenisstraf van drie jaar uitzitten.

Dat was de eis van het Openbaar Ministerie (OM) eerder deze week bij de behandeling van het hoger beroep in de zaak Astro, waarin Garcia wederom terechtstaat voor de verduistering van gelden bij het faillissement van Banco Maracaibo.

In eerste aanleg werd de voormalig bankier in mei 2019 veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar. Na een korte periode te hebben vastgezeten, mocht Garcia in afwachting van de behandeling van zijn zaak in hoger beroep, naar huis, waar hij onder huisarrest werd geplaatst.

Maar van huisarrest mag nu geen sprake meer zijn, vindt het OM in hoger beroep. Als Garcia het geld dat hij heeft verduisterd niet terugbetaalt, moet hij de gevangenisstraf van drie jaar uitzitten. Garcia kreeg toentertijd vanwege zijn gezondheid toestemming van het Hof voor huisarrest.

Garcia heeft als curator betrokken bij het faillissement van Banco Maracaibo het geld dat hij moest beheren, overgemaakt naar verschillende buitenlandse bankrekeningen. Het geld is terechtgekomen bij een beleggingsfirma in de Verenigde Staten waarna het is gebruikt om aandelen in de Girobank te kopen; de bank waar Garcia toentertijd directeur van was. Dit is gebeurd zonder medeweten en zonder de vereiste toestemming van de rechter-commissaris in het faillissement van Banco Maracaibo.

Toen de rechter-commissaris vragen begon te stellen over de stand van de faillissementsrekening heeft Garcia twee bankafschriften vervalst en een vals faillissementsverslag opgesteld om te doen voorkomen dat de 11 miljoen dollar zich nog in de boedel bevond, terwijl er in werkelijkheid nog maar 11.000 dollar over was.

In mei 2019 werd Garcia voor de verduistering van 11 miljoen dollar bij het faillissement van Banco Maracaibo veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar. Tegen dit vonnis heeft de voormalige bankier hoger beroep aangetekend; dat beroep diende deze week.

Bron: Antilliaans Dagblad

6 Reacties op “AntilliaansDagblad | Eric Garcia moet 19 miljoen terugbetalen

 1. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken
  dat sommige handen in deze carroussel
  zijn gezalfd met de balsem van het pecunia.
  Ja, pecunia non olet.
  Ja, alles heeft zijn prijs
  en iedereen ook,
  en dus hoefde de deurwaarder
  niet langs om
  de monden te verzegelen,
  nu de handen waren gebonden,
  de harten waren gewonnen,
  van de gezegenden en uitverkorenen.

 2. @Curaçao Revisited
  Waarom kreeg Ennia RvC lid Jaime Saleh 3 miljoen?
  Is het honorarium niet 30 K per jaar?

 3. White trash! Eric Garcia!
  19 miljoen of 3 jaar zitten?
  19 miljoen terugbetalen por fabor
  3 jaar zitten kost : 3 × 365 × 400
  Pluk hem kaal!

 4. Curacao revisited

  Garcia is nu afgerond. Gaat om daarna de 3mln terugvorderen van Jaime Saleh?

 5. Dan vraag je je af, waarom of-of?
  Nee O.M.! Terugbetalen EN zitten. Toch weer witte boorden justitie?

 6. Ga die 19 miljoen maar halen bij Stephen Capella, Garcia’s partner in crime.

  Woont in grote luxe op Villapark Zuurzak, deze kleine Grote Giro Graaier. Liet 715 miljoenen verdwijnen waarvoor wij nu allemaal betalen middels de Stephen Capella tax. Claimde en kreeg desondanks een bonus van 500.000 dollar van Girobank.

  Zijn vrouw doet het onroerend goed bij havenbedrijf CPA. Sluit niet uit dat ze van manlief wat truukjes heeft geleerd om daar ook miljoenen te laten verdwijnen.

  Zoals fake facturen van haar schoonmoeder in Panama voor Avalon software.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *