29 C
Willemstad
• woensdag 6 december 2023

CC | The CMC General Practitioner Post will open on January 1st, as promised

WILLEMSTAD - A long-awaited improvement in the healthcare system of Curaçao is on the horizon. Jerry Semper, chairman of the Curaçao General Practitioners Association (CHV), confirms that...

DH | Companies gather to discuss mobilisation of St. Maarten diaspora in the Netherlands

PHILIPSBURG--Representatives of numerous companies recently gathered at the Government Administration Building where Memory Group Chief Executive Officer (CEO) Geert Nab and Chief Operations Officer (COO) Mylene Van...

CN | Landsverordening op de Kansspelen klaar om aangeboden te worden

Jeffrey Noeken | CasinoNieuws Op 14 december wordt een informatiemiddag georganiseerd op Curaçao over de conceptwet Landsverordening op de Kansspelen. In de uitnodiging laat minister Silvania weten dat...

Democracy now! | Tuesday, December 5, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 5 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Sinterklaas wenst Curaçao een fijne pakjesavond

Sinterklaas is de afgelopen weken, en zeker de laatste dagen, druk bezig geweest en ook vanavond heeft hij nog een vol programma voor de boeg. De goedheilig man...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Ennia-deadline blijft

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | Ennia-deadline blijft

BZK: Snel besluit om armoedeval te voorkomen én meer te moeten betalen voor de lening


Willemstad/Philipsburg – Als implementatiedatum voor het Ennia-reddingsplan geldt 1 januari 2024 (over drie maanden dus), maar éérst moeten Curaçao, Sint Maarten, Centrale Bank CBCS en Nederland het op zeer korte termijn nog eens worden over de ‘bindende term sheets’ voor de kapitaalinjectie.

Het gaat daarbij voornamelijk om ‘de vorm van de financiering en aflossing’ alsook de ‘hoogte van de rente’ voor de Ennia-lening van vooralsnog 1,2 miljard gulden (600 miljoen euro).

Ondanks verwarrende berichten daarover vanuit politiek Philipsburg, als zou de deadline zijn verschoven (de Sint Maartense minister van Financiën spreekt over ‘the recently extended date of October 15 2023’), geeft Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) in Den Haag aan dat de afspraken ongewijzigd zijn: ,,De deadline om tot een akkoord te komen voor de lagere rente voor de herfinanciering van de covidleningen is nog steeds 30 september. De leningen lopen immers op 10 oktober af. Nederland is bereid de landen te helpen met de Ennia-problematiek om te voorkomen dat 30.000 gezinnen in armoede vallen.

Sint Maarten is daarbij afhankelijk van een akkoord van Curaçao. Dus ook voor Sint Maarten is het van groot belang dat Curaçao snel besluit wat ze gaan doen om de armoedeval van bijna een vijfde van de inwoners te voorkomen én meer te moeten betalen voor de lening.”

Dit zegt de woordvoerder van staatssecretaris Alexandra van Huffelen (D66) van Koninkrijksrelaties desgevraagd tegen het Antilliaans Dagblad. Kortom, 30 september (morgen) is nog steeds van toepassing, ondanks de schriftelijke verklaring van de minister van Financiën van Sint Maarten daarover: ,,The Government’s intentions are clear: the refinancing offer (het aanbod van Nederland inzake de herfinanciering van de coronaleningen, red.) hinges on the resolution of the Ennia situation, with term sheets requiring all parties’ signatures before the recently extended date of October 15 2023. These agreements remain subject to parliamentary approval.”

Het is überhaupt opvallend dat deze informatie uit Philipsburg komt, van het kabinet-Jacobs gericht aan het parlement van Sint Maarten. Want de regering-Pisas (MFK/PNP) in Willemstad communiceert niet of nauwelijks; noch richting publiek/media, noch richting de Staten van Curaçao. Premier Gilmar Pisas (MFK) liet het Curaçaose parlement onlangs zelfs weten niet op een uitnodiging vanuit de Staten in te (willen) gaan.

De minister-president van Curaçao spreekt van een afgesproken ‘mediastilte’. Ten eerste is die afspraak niet met de media gemaakt. Ten tweede valt op dat de Nederlandse staatssecretaris Van Huffelen van Koninkrijksrelaties op gezette tijden wél informatie verstrekt (aan Tweede Kamer en pers). En ook de Financiënminister van Sint Maarten, Ardwell Irion, informeert het parlement en de lokale media uitvoerig.

Dat deed de minister in Philipsburg met ‘Ministry of Finance Outlines Ongoing Ennia Situation and Proposed Solutions’. En Irion doet dat in verband met het Ennia-dossier niet voor het eerst: ,,This update comes in response to previous communications to Parliament from the Minister of Finance, including letters dated August 28, 2023, and September 11, 2023, as well as the Prime Minister’s presentation to the Committee of General Affairs on September 13, 2023.”

Op Sint Maarten is dus geen sprake van een ‘mediastilte’. De bewindsman van Financiën van Sint Maarten betrekt de gekozen volksvertegenwoordigers nadrukkelijk bij het proces en stelt zelfs expliciet dat definitieve instemming afhankelijk is van de goedkeuring door de Staten. Op Curaçao daarentegen tast het parlement in het duister en zijn Statenleden veelal afhankelijk van wat ze erover in de krant lezen.

Intussen tikt de klok door. In het Hoofdlijnenakkoord staat dat partijen (Curaçao, Sint Maarten en Centrale Bank CBCS) en Nederland ‘tot 30 september 2023 de tijd hebben’ om tot bindende afspraken te komen voor de kapitaalinjectie en de lening. Zo geformuleerd is dat vandaag 29 september.

Maar elders in hetzelfde document wordt gesteld ‘uiterlijk 30 september 2023’ voor de ondertekening van de bindende term sheets. In dat geval telt ook de zaterdag nog mee. Maar óók staat er ‘uiterlijk op 30 september 2023 of een door CBCS in redelijkheid vast te stellen latere datum’ omtrent overeenstemming over de lening en ter zake bindende termsheets.

Bron: Antilliaans Dagblad

1 reactie

  1. Ennia deadline blijft. Wat een onzin dit artikel. We hebben ons nog nooit aan enige deadline gehouden en van Huffelen heeft de laatste tijd netjes argumenten bedacht waarom de deadline niet van toepassing zou zijn. Wordt deze keer niet anders.
    Geen zinnig mens in Nl verwacht dat er ooit rente betaald zal worden dus de hoogte hiervan is ook niet relevant. Dat hele renteverhaal is een zoethoudertje van van Huffelen naar de bevolking van NL.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties