AntilliaansDagblad | Doek valt voor Giro

Gijsbertha: Alle leed nu voor regering | Dushi

Willemstad – Na zeven jaar onder de noodregeling van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) te hebben gestaan, is het doek gevallen voor de Girobank. Voor het einde van dit jaar sluit de bank haar deuren.

De regering van Curaçao sluit een lening af met Nederland zodat de deposanten van de Girobank hun fondsen kunnen krijgen, ‘ineens of op termijn’. Dat stelt minister Kenneth Gijsbertha van Financiën in gesprek met het Antilliaans Dagblad. De bewindsman reageert op de berichtgeving in het weekeinde van de CBCS dat verder wordt gewerkt aan de gecontroleerde afbouw van de activiteiten van de Girobank. Dit gebeurt conform de aankondiging daarvan tijdens de persconferentie van de CBCS in december 2019.

,,In het kader van de afbouw werken de CBCS en de minister van Financiën samen toe naar een oplossing voor de deposanten. Deze oplossing zal gedurende een overgangsfase worden geïmplementeerd. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de belangen van het personeel van Girobank”, aldus de CBCS in een persverklaring.

De CBCS heeft op dinsdag 10 december 2019 alle tegoeden bevroren die aan het einde van die dag in de boeken van de Girobank stonden (moratorium). Bedragen tot maximaal 10.000 gulden zijn echter vrij beschikbaar gebleven. Ook alle bedragen die na het instellen van het moratorium zijn gestort, zijn vrij beschikbaar gebleven. Hierdoor is het aantal rekeningen waarop tegoeden zijn bevroren, teruggebracht van ongeveer 27.000 tot ongeveer 2.000. ,,De deposanten van Girobank kunnen onverminderd gebruik blijven maken van hun vrij opneembare tegoeden”, zo benadrukt de CBCS.

Gijsbertha stelt dat het sinds 2013, toen de Girobank onder de noodregeling van de CBCS werd geplaatst, duidelijk was dat de bank zou moeten sluiten als het niet zou lukken de Girobank te kapitaliseren.

,,De CBCS heeft de Girobank kunstmatig in leven gehouden en er meer dan 200 miljoen gulden in gestopt. Het is niet gelukt een partner te vinden en zeven jaar van noodregeling is behoorlijk lang. Als minister heb ik het uiterste geprobeerd om de Girobank niet failliet te laten gaan, omdat dit desastreus zou zijn geweest voor de financiële sector, deposanten en werknemers. De regering gaat nu lenen in Nederland om alle deposanten te helpen hun fondsen te ontvangen; ineens of op termijn”, aldus de minister van Financiën.

De bewindsman staat stil bij de term gecontroleerde afbouw en legt uit dat dit inhoudt dat de ‘activiteiten van de bank worden beëindigd op een manier die het minst pijnlijk is’. ,,Nu gaat de regering alle leed dragen, terwijl wij geen enkele rol hebben gespeeld in hetgeen tot de noodregeling heeft geleid”, aldus Gijsbertha tot slot.

Bron: Antilliaans Dagblad

8 Reacties op “AntilliaansDagblad | Doek valt voor Giro

 1. Dacht dat Gijsbertha zijn dochtr Vanessa juist in dienst had genomen om dit te regelen? Wat doet ze eigenlijk de hele dag?

 2. …..”De regering van Curaçao sluit een lening af met Nederland zodat de deposanten van de Girobank hun fondsen kunnen krijgen, ‘ineens of op termijn’”……
  Had nou maar een goed spaargarantiestelsel opgetuigd.
  Dan hadden de banken het betaald uit de geresereveerde potten

  Nu moet de burger er voor opdraaien, en NIET de regeeing zoals kwakzalver Minister Gijsbertha ons wil laten geloven.

  Het schijnt dat café de Heeren Choss “byside,bapi pangang mitar mitar ” Romero hier 25 jaar aan heeft gesleuteld maar zoals een rasechte topper van de CBCS betaamt, geen donder voor elkaar heeft gekregen .

  Nu, jawel, Zit meneer post CBCS era ,in een of andere commissie om een garantiestelsel op te tuigen? Hoe is dit mogelijk.

  We

  Zou het zomaar kunnen dat de oligargische Banken op Curaçao goed gelobbyed hebben tegen dit systeem…laat de bank dus maar klappen, de burger betaalt de schade.

  De banken ontspringen wederom de dans!

  Danki, gracias, merci, thank you again!

 3. @Wim, geen van drieën.
  Begreep dat “het” ooit een collega was van de wettige levensgezel.
  Je kent Curaçao wel een beetje by now toch?
  Sneaky , de kat in t donker knijpen!!

 4. Gijsbertha:….”Nu gaat de regering al het leed dragen”….

  Wat een laffe en compleet onjuiste conclusie!
  Weer zo een drogredenaar.

  Nee Gijsbertha,nog jij ,nog jouw regering zullen, noch hebben ooit het leed gedragen.

  Jullie veroorzaken al het leed, de bevolking draagt, ook nu weer het ware leed.

  Figuren als jij horen voor het groene bankje staan! Voor al je corruptie, over de balk smijten, miljoenensalarissen die uitgedeeld zijn

  Ook voor jou, met je vieze corruptie en despotisme, jij wilde mensen vervolgen voor het aan de kssk stellen van exorbitante salarissen.

  Kruip terug naar die “kueba” waar je ooit uit uitgeperst bent, en daarmee al het erotisch genot van je verwekker voor het leven verruineerd hebt

 5. Gijsberertha door de bocht: “Nu gaat de regering alle leed dragen”.
  Was het maar waar dat jullie persoonlijk aansprakelijk zouden zijn want dan was het nooit zover gekomen.
  Maar nee, het interesseert jullie niets want het zijn de belastingbetalers die ervoor op draaien. Je zult er wel zelf voor zorgen dat je extreem verhoogde salaris in crisistijd maandelijks op je rekening wordt bijgeschreven.

 6. KKC commentpolis

  Deze reactie is verwijderd wegens strijd met de regels

 7. Allemaal waar @Trui ,De externe accountant, de interne accountant de RvB, de RvC zijn allemaal debet aan de huidige staat van de Giro!
  Maar je vergeet een andere belangrijke “vangnet” die dit soort onregelmatigheden/ risks had kunnen en moeten opvangen/ corrigeren.

  De CBCS!
  Met haar pappen en nathouden noodregeling,
  Of beter gezegd “Heeren en happy hour noodregeling.

  Een noodregeling waar wel miljoenen voor betaald is door Giro,
  En waar “Tromp en Jerry” als CBCS directeuren een zelfgeproclameerde bonus uit meenden te mogen toeeigenen.

  En de andere “danki, thank you, merci, gracias” directeur was elke avond vanaf 16:00 PM op naai- en stoeipoes jacht

  Het heeft hem geen windeieren gelegd, met een carriere golddigger en rasbysidester aan de haak…

 8. Het kleine Zuurzak patsertje Stephen ‘Capone’ Capella loopt nog steeds vrij rond, zijn moeder ook, terwijl hij verantwoordelijk is voor een tekort van ZEVENHONDERD EN VIJFTIEN MILJOEN!

  ZEVENHONDERD EN VIJFTIEN MILJOEN, waarin begrepen een lening van 172 miljoen uit Nederland die wij allemaal moeten gaan terugbetalen, 270 miljoen die de Centrale Bank nog terug moet krijgen en een slordige 100 miljoen die het pensioenfonds APC kwijt is en waarvoor duizenden ambtenaren gaan bloeden.

  Maar de Grote Giro Graaiers Eric Garcia, Stephen Capella en Neysa Insane-ia gaan vrijuit, Insane-ia werd zelfs beloond met de post va CFO bij Aqualectra!

  Ook de laffe commissarissen Neetje van der Veen, Philip Martis en Anthony Cijntje die de schaamteloze bankroof door Garcia, Capella en Isenia lieten gebeuren worden niet vervolgd.

  En ook de parodie op een accountant, Erik van (n)Eps van EY, is nog niet vervolgd. Terwijl hij minimaal voor de tuchtraad moet verschijnen en zijn accountantstitel moet worden afgenomen.

  En dan mogen we het hier geen corrupt boevennest en geen apeneiland noemen.

  Iemand nog Avalon software uit Panama, van de moeder van Stephen Capella?

  Roept u maar! Neetje van der Veen tekent wel voor de goedkeuring en Neysa Amnesia doet de overboeking wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *