27 C
Willemstad
• vrijdag 12 augustus 2022

Laatste reacties

AntilliaansDagblad | Curaçao positief over toenadering Maduro

‘Intentie nog onduidelijk, maar we verwelkomen heropstarten besprekingen’ | Antilliaans Dagblad

Willemstad/Den Haag – ,,Ik weet niet goed wat de intentie is, maar mijn reactie is dat het positief is”, zegt minister-president Eugene Rhuggenaath (PAR) van Curaçao, momenteel in Den Haag, op de jongste uitlatingen van de Venezolaanse president Nicolás Maduro richting de ABC-eilanden voor de kust van Venezuela.

Maduro verklaarde tijdens een internationale persconferentie op woensdag dat hij bereid en klaar is om de banden met Curaçao, Aruba en Bonaire weer op allerlei manieren aan te halen en slepende kwesties op te lossen. Een dag ervoor had de nieuwe koninkrijksambassadeur in Caracas, Robert Schuddeboom, zijn geloofsbrieven aangeboden.

,,Ter verduidelijking”, zegt Rhuggenaath, ,,Curaçao noch het Koninkrijk heeft ooit de grenzen met Venezuela gesloten. Venezuela heeft dit tot tweemaal toe unilateraal gedaan.”

Op een bepaald moment zijn besprekingen opgestart, legt de premier verder uit, over onderwerpen als smokkel, immigratie, commerciële uitwisseling, om tot afspraken te komen voor het heropenen van de grenzen. ,,Er vonden diverse bijeenkomsten plaats, maar hier is helaas geen vervolg aan gegeven.”

Het plotselinge ‘charmeoffensief’ vanuit Caracas heeft velen toch wel verrast en roept ook enkele vragen op. Dat blijkt ook wel uit de reactie van de Curaçaose regeringsleider, die aangeeft niet goed te weten wat de bedoeling precies is. Desondanks benadrukt ook Rhuggenaath de speciale banden.

,,Venezuela is ons buurland en ik beschouw de Venezolaanse bevolking als meer dan enkel een buur; meer als familie en als broeders. Als zodanig, als de verklaring van president Maduro betekent dat we de bespreking weer heropstarten, zullen wij dat van harte verwelkomen.”

Rhuggenaath geeft aan nog onlangs Directie Buitenlandse Betrekkingen (DBB) gevestigd op het Fortplein in Willemstad, verzocht te hebben om toenadering tot Venezuela te zoeken om na te gaan of de landen binnenkort weer met elkaar rond de tafel kunnen zitten.

,,Het laatste grensoverleg was in maart en door de Covid-19-pandemie is dat niet voortgezet, maar nu zou het goed zijn na te gaan hoe we verder kunnen. De uitspraken vanuit Caracas geven aan dat dit mogelijk moet zijn; dus om de besprekingen te hervatten”, aldus de premier van Curaçao, die aangeeft dat er ook nog afgestemd moet worden met de overige landen van het Koninkrijk.

Aruba houdt grens dicht…

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

9 reacties

 1. @Kaat, zeker, geboefte.
  Op Curaçao hebben we trouwens ook een nazaat van Zuid Amerikaans geboefte, die het zelfs tot Minister gemaakt heeft.
  Nou is dat laatste niet zo moeilijk, figuren als Pik Pisas en bv Zita zijn ook minister ( geweest!)

  Hij is erg schreeuwerig, heeft een grote mond over Nederland. Maar spreekt Nederlands met de kinderen thuis, laat graag infrastructuur afbreken door zijn “kraal, snuisterij en spiegelvolk” op te jutten, om zijn zin te krijgen.
  Omwille van discretie en privebescherming noe ik zijn naam niet.

  O ja, hij hield van reizen, vooral omdat het kon op kosten van de burger.
  Hier nam hij zijn vrouw wel mee!
  Dat staat netter, dan als je met je concubine gaat.

 2. Deze mensen hebben geen jota verstand van diplomatieke betrekkingen. Daar zijn ze te incapabel voor.
  Zoals ik eerder aangaf ‘Curaçao neemt het met de mensenrechten niet zo zwaar’.
  Zoals Josef Martina verleden week prachtig verwoordde in zijn ingezonden stuk!

 3. Naïviteit is toch ook strafbaar! Er komt een moment dat ook deze dictatuur weg is. Dan wordt er afgerekend, ook met de buitenlandse vriendjes. Of dat allemaal legaal gaat gebeuren? Wat denk je zelf mijnheer Rhuggenaath?

 4. Het gaat hem om de raffinaderijen in de regio. Hij zoekt toenadering bij alle eilanden die vlakbij Venezuela liggen. Trinidad incluis.

 5. Bouterse was ook een goede “yave” van Maduro “& co”….

  De zuidamerikaanse boefjes die kunnen het wel met elkaar vinden..

 6. Dat Ruggie dom is wisten wij al, maar dat hij nu weer met de duivel is zee gaat is nog domer dan dom. Dat Maduro zo vriendelijk is betekend in mijn ogen dat er een hele grote dikke adder onder het gras verscholen zit, let op mijn worden.

 7. Lekker joh verkoop je ziel maar aan de duivel
  Heel simpel zolang hij daar zit en er is geen democratie , moet je weg wezen .
  Trap er niet in .
  Habri bo wowo homber .

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...