26.4 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Crisis treft ook CBCS

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | Crisis treft ook CBCS
Centrale Bank wil deel verhoging license fee om verliezen te dekken | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De ‘bank der banken’, de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS), kampt als gevolg van de crisis zelf ook met zwaar weer. Tussen 2020 en 2024 projecteert de CBCS een verlies van 87,5 miljoen gulden.

,,Het betreft een projectie en niet de verwachte uitkomst”, nuanceert een woordvoerder. En: ,,Het gaat om de operationele opbrengsten en kosten; de operationele begroting dus. Niet om de Centrale Bank-taken. Onze deviezenpositie is uitstekend.”

De krant The Daily Herald op Sint Maarten berichtte erover aan de hand van antwoorden van Financiënminister Ardwell Irion aan de Staten in Philipsburg. Tegenover het Antilliaans Dagblad legt de persvoorlichter uit dat ‘als gevolg van de coronacrisis de intereststanden op de internationale markt fors zijn gedaald’.

,,Hierdoor zijn de interestopbrengsten van de CBCS gedaald, wat een afname van de interestopbrengsten van circa 18 miljoen gulden in 2020 met zich mee heeft gebracht.” Volgens de Centrale Bank in Scharloo geven de internationale interestverwachtingen aan dat de effecten van de coronacrisis op de interestpercentages ‘nog merkbaar zullen zijn tot zeker 2022-2023’.

,,Bij de opstelling van haar projecties voor de jaren 2021 tot en met 2024 is de CBCS derhalve ervan uitgegaan dat deze interestopbrengsten ook ongeveer 18 miljoen per jaar minder zullen zijn en dat deze pas geleidelijk weer zullen toenemen.”

Volgens de projecties die de Sint Maartense bewindsman naar buiten bracht gaat het om de volgende verliezen: 6,2 miljoen (2020); 5,6 miljoen (2021); 23,1 miljoen (2022); 23,8 miljoen (2023); en 18,8 miljoen (2024). Opvallend zijn de geprojecteerde aanzienlijke verliezen volgend jaar en daarna, terwijl de coronacrisis het afgelopen jaar het hevigst toesloeg. Niet voor niets dus de nuancering dat de ‘verwachting’ anders uitpakt dan deze projectie.

Toch zijn door de CBCS al wel verschillende kostenverlagende maatregelen doorgevoerd, aldus de woordvoerder, die zich haast eraan toe te voegen dat ‘die de kwaliteit van de wettelijke takenvervulling niet aantasten’. Het gaat om reorganisatie en het inkorten op de arbeidsvoorwaarden van het personeel.

Er is evenwel méér nodig. In het Bankstatuut is opgenomen dat op het moment dat het reservefonds van de CBCS onder het vereiste minimum raakt, en de Centrale Bank dit niet zelf kan aanvullen, de Landen het reservefonds dienen aan te zuiveren tot het vereiste minimum.

,,Bewust van de financiële situatie van de Landen (Curaçao en Sint Maarten, red.) heeft de CBCS een plan opgesteld dat moet leiden tot beperken c.q. eliminatie van de begrotingstekorten en daarmee ook de aanzuiveringsplicht van de Landen.”

De woordvoerder vertelt aan deze krant dat het plan berust op onder andere ‘het aanpassen van het Bankstatuut’ om ‘rendabeler beleggen van de daarvoor in aanmerking komende deviezenreserves mogelijk te maken’.

Verder gaat het om het aanpassen van de bestaande wetten op het gebied van doorbelasting van de toezichtkosten, zodat de mogelijkheid wordt gecreëerd dat CBCS alle toezichtkosten kan doorbelasten aan de onder toezicht vallende instellingen.

Maar ook, tot slot, het overeenkomen met de Landen dat de CBCS voor een aantal jaren de helft van de geplande verhoging van de ‘license fee’ (licentierechten) niet hoeft af te dragen, maar deze kan beschouwen als onderdeel van haar inkomen. Het betreft een verhoging van 1 tot 1,5 procent. Dan zou 0,25 procentpunt naar de Centrale Bank gaan.

De verhoging van de license fee met 0,5 procentpunt was in het geval van Curaçao al bedoeld om 267 miljoen – door de Centrale Bank aan de noodlijdende Girobank verstrekt overbruggingskrediet – af te betalen. Voor Sint Maarten was het een extra bedrag om de (tekorten op de) overheidsbegroting aan te vullen.

Het is nog onbekend hoe de regeringen in Willemstad en Philipsburg reageren op deze voorstellen die tot doel hebben om CBCS uit de mincijfers te halen.

Bron: Antilliaans Dagblad

7 reacties

  1. De CBCS gaat toezichtkosten doorberekeken.?Mogen ze wel wat aan hun efficientie doen.
    draagt CBCS dan ook verantwoording voor hub FALEND toezicht zoals bij ENNIA en GIRO, war DIK voor betaald is door onderhavige entiteiten.

    Waarom moet het volk de schade betalen en komen directeuren als Chos lallende Romero, Emsley Jacuzzi Tromp, er zonder kleerscheuren vanaf? idem consecutieve ministers van Financien, die een hoop ellende veroorzaakt hebben? En all RvC ,leden , die “lembe lansas” waren van Tromp

  2. Jerry Hasselmeyer, UNA jurist en rechterhand van Emsley Tromp, verdienden beiden een Godsvermogen.
    Speelden elkaar 100.000 bonus toe voor Giro onder noodtoezicht stellen , noodtoezcht dat een totala frakaso was. bonus werd toegekend zonder de juiste procuratie (zie engelstalig krantenartikel ).Toen men eea nader wilde weten beriep de miljoen per jaar verdienende UNA jurist zich op privacy en geheimhoudingsprincipes.
    wat een kul.. Pueblo tin ku guli e kaka aki manda abou numa?

    Les nummer 1. Word je betaald met pubieksgeld, dan zijn je inkomsten en bonussen gelijk een naakte in een vitrinekast en moet alles transparant zijn….
    Speel je met je eigen verdiende centjes dan mag je privacy wetgeving toepassen.

  3. De toezichtskosten van CBCS zijn torenhoog, maar desondanks viel Girobank om (1 miljard schade) en staat Ennia om omvallen (ook bijna een miljard schade).

    Danki, Gracias, Danke, Grazie, Thank you, Dank u zou Chos Romero zeggen.

  4. De 0,5 % stijging license fee, was voor Curaçao bedoeld om 267 miljoen overbruggingskrediet van CentraleBank aan Girobank terug te betalen; nu wil de CB de helft (van die 0,5%) gebruiken om eigen tekorten aan te vullen, verder wil de CB alle toezichtkosten doorbelasten op waar ze toezicht over houdt. Behalve dat ze zelf voorstelt het overbruggingskrediet van de Girobank minder snel (of gewoon minder?) terug te betalen, houdt ze als CB ook toezicht op terugbetaling door Girobank en stelt zelf voor minder snel terug te betalen, maar wil daar wel meer toezichtkosten voor aanrekenen. Over welk toezicht spreken ze eigenlijk?

  5. Bijzonder dat interne kostenbesparing niet genoemd worden.

    De salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden bij de Centrale Bank zijn waanzinnig.

    Of dacht u dan Emsley Tromp (2 miljoen per jaar) en Zus de Lannooy (2 jaar in Nederland studeren met behoud van salaris van 2 miljoen per jaar) uitzonderingen waren?

    Laat CHE of COHO het salarishuis van CBCS eens doorlichten!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties