25.8 C
Willemstad
• zondag 26 maart 2023

PBC | Zomertijd in Nederland

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De zomertijd is dit weekend weer ingegaan in Nederland. In de nacht van zaterdag op zondag is de klok een uur vooruit gezet en...

Column Youp | Stropdas

En opeens zijn de dassen in het nieuws. Aan alle talkshowtafels verschenen dassendeskundigen om te praten over de ondermijnende dieren die de NS een enorme financiële strop...

NTR | Arubaanse Elize helpt slachtoffers aardbeving Turkije en Syrië

Melissa Stamper Bij het zien van de beelden van de aardbeving in Turkije en Syrië, wilde de 8-jarige Elize eerst zelf in een vliegtuig stappen om daar te...
- Advertentie -

NTR | Nathan gearresteerd tijdens carnaval om outfit: ‘De politie is homofoob’

John Samson Gearresteerd worden omdat je als man hakken en make-up draagt tijdens carnaval? Op Curaçao beschuldigt Nathan (28) de politie van homofobie. “Mijn vertrouwen in de politie...

PBC | Sociaal-Economische Raad Curaçao keurt nieuwe gokwet goed maar blijft kritisch

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Sociaal-Economische Raad van Curaçao heeft de nieuwe gokwet, de Landsverordening op de Kansspelen, goedgekeurd, maar blijft kritisch en pleit voor volledige transparantie. De...

PBC | Strandgangers opgelet: Portugees oorlogsschip gesignaleerd aan zuidkant van Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het Ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur waarschuwt voor de aanwezigheid van het Portugees oorlogsschip aan de zuidkant van Curaçao. Bezoekers van het strand...

PBC | CBCS: Vertraging economische groei verwacht

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten (CBCS) voorspelt dat de economische groei in de monetaire unie in 2023 zal vertragen, vanwege een verwachte...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | CBCS pro normering

‘Geen eenheidsworst, maar kader van normen’

CBCS | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) is voorstander van het vaststellen van een ‘structurele salarisnorm’. Maar daar moet wel een diepgaand onderzoek naar de gevolgen voor de samenleving aan voorafgaan.

Dat heeft Julian Lopez Ramirez, voorzitter van de Raad van Commissarissen (RvC) van de CBCS, gisteren gezegd tijdens een vergadering van de centrale commissie van de Staten over de Landsverordening normering topinkomens. Net zoals dinsdag gaven ook gisteren vertegenwoordigers van aan de overheid gelieerde bedrijven een presentatie. Lopez Ramirez, en dus niet directeur Richard Doornbosch, gaf het standpunt en advies van de CBCS weer.

In het algemeen is de centrale bank van mening dat de discussie moet gaan over het bepalen van een structurele norm. Ook Lopez Ramirez wees er weer op dat ‘het aanpassen van de norm in de top, gevolgen heeft voor de gehele salarisstructuur’. ,,Niet alleen in de overheidsbedrijven, maar in de hele samenleving. Wij denken dat die impact relatief groot kan zijn. Ons advies is dan ook om op z’n minst een diepgaand onderzoek te doen naar de impact, voordat een beslissing wordt genomen over een definitieve norm”, aldus Lopez Ramirez. Eén norm voor iedereen, dat werkt in ieder geval niet. Lopez-Ramirez: ,,Maak geen eenheidsworst, maar een kader van normen waar al die organisaties wel in passen.”

De CBCS is groot voorstander van de normering van de topinkomens in de (semi-) publieke sector. Alleen al omdat op die manier kan worden voorkomen dat voor een land onacceptabele situaties ontstaan. ,,Maar een normering zorgt er ook voor dat verschillen tussen de hoogste en de laagste inkomens worden beperkt”, zegt Lopez Ramirez. Voor CBCS zelf is de hantering van één norm lastig. Dat heeft te maken met de bijzondere positie van de centrale bank als ‘orgaan van de twee autonome landen Curaçao en Sint Maarten’. Ofwel, zoals op de website is te lezen:

,,De CBCS is een zelfstandig bestuursorgaan dat, op basis van een onderlinge regeling tussen landen van het Koninkrijk, het Centrale Bank-statuut, haar werkzaamheden verricht in de jurisdicties van de landen Curaçao en Sint Maarten. Goed beschouwd betekent het dat de CBCS haar werkzaamheden doet op basis van een dubbele set regels. Immers, de landen Curaçao en Sint Maarten zijn autonome landen binnen het Koninkrijk met eigen wetten en regels.” (einde citaat website).

Lopez Ramirez zegt een ‘relatief gecompliceerd probleem’ te voorzien nu Curaçao en Sint Maarten ieder een eigen wetgeving willen invoeren voor de normering van topinkomens. ,,De normen die Sint Maarten hanteert, zijn helemaal anders dan die van Curaçao”, zegt de RvC-voorzitter. ,,Voor ons is dan de vraag, welke van de twee moeten wij volgen? Wij hebben de regeringen van Curaçao en Sint Maarten geadviseerd om rekening te houden met de bijzondere procedure die doorlopen moet worden voor de CBCS, vanwege die unieke positie.”

Dat gebeurt in het wetsvoorstel wel voor het Openbaar Ministerie (OM) en het gemeenschappelijk Hof van Justitie, die beide in eenzelfde soort situatie verkeren als gemeenschappelijke organen van meerdere landen in het Koninkrijk. ,,Juist om te voorkomen dat twee normen binnen één instituut worden gehanteerd.”
Een centrale bank moet als toezichthouder en monetaire autoriteit als een onafhankelijk instituut zijn georganiseerd. Dat is een internationaal gesteund principe. Om die onafhankelijkheid te kunnen garanderen is het onder andere belangrijk dat er bekwame, goed geschoolde functionarissen aangetrokken kunnen worden.

,,Die zijn relatief schaars”, zegt Lopez Ramirez. ,,Dat wil dus niet zeggen dat er géén salarisnormen moeten worden bepaald, maar het punt is wat ons betreft dat voor Curaçao en Sint Maarten eenzelfde norm moet gelden. Dat is alleen mogelijk als de landen elkaar raadplegen voorafgaande aan de invoering van de wet.”

Nieuwe salarisstructuur CBCS
Binnen de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) is de afgelopen jaren al behoorlijk gekort op de salarissen van topfunctionarissen. Dat heeft Julian Lopez Ramirez, voorzitter van de Raad van Commissarissen van de CBCS gisteren in de Staten toegelicht. De drie directeuren van de centrale bank verdienen sinds eind 2017 42 procent minder dan hun voorgangers en de managers onder hen hebben eind vorig jaar 25 procent ingeleverd op hun inkomen. Ook is er gesneden in de ‘variabele compensaties’ wat concreet betekent dat er bijvoorbeeld veel minder bonussen worden uitgekeerd. ,,Tegelijkertijd is ernaar gestreefd om het verschil tussen hoge en lage inkomens kleiner te maken”, aldus Lopez Ramirez.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

1 reactie

  1. Normering zorgt voor het tegengaan van al te grote verschillen EN exorbitant hoge salarissen. Daar is al veel onderzoek naar gedaan. Vraag Den Haag, laden vol. De 130% max invoeren kan het begin zijn van minder grote verschillen en het tegen gaan van grijp en graai salarissen van stropdas jakhalzen. Meer gelijkheid, minder armoede. Geen afleidingsmanoevres meer a.u.b. Uitvoeren, doen, nu.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -