27 C
Willemstad
• woensdag 6 december 2023

CC | The CMC General Practitioner Post will open on January 1st, as promised

WILLEMSTAD - A long-awaited improvement in the healthcare system of Curaçao is on the horizon. Jerry Semper, chairman of the Curaçao General Practitioners Association (CHV), confirms that...

DH | Companies gather to discuss mobilisation of St. Maarten diaspora in the Netherlands

PHILIPSBURG--Representatives of numerous companies recently gathered at the Government Administration Building where Memory Group Chief Executive Officer (CEO) Geert Nab and Chief Operations Officer (COO) Mylene Van...

CN | Landsverordening op de Kansspelen klaar om aangeboden te worden

Jeffrey Noeken | CasinoNieuws Op 14 december wordt een informatiemiddag georganiseerd op Curaçao over de conceptwet Landsverordening op de Kansspelen. In de uitnodiging laat minister Silvania weten dat...

Democracy now! | Tuesday, December 5, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 5 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Sinterklaas wenst Curaçao een fijne pakjesavond

Sinterklaas is de afgelopen weken, en zeker de laatste dagen, druk bezig geweest en ook vanavond heeft hij nog een vol programma voor de boeg. De goedheilig man...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Caribische rifhaai in Spaw

HomeLandenBonaireAntilliaansDagblad | Caribische rifhaai in Spaw

Opname in het protocol geeft extra bescherming

Foto: Jim Abernethy 

Willemstad – Het Koninkrijk der Nederlanden zal volgende maand tijdens de Conference of Parties for the Cartagena Convention (COPs) op Aruba vragen om meer bescherming voor de Caribische rifhaai.

,,Tijdens de komende Conference of Parties for the Cartagena Convention zal het Koninkrijk der Nederlanden streven naar meer bescherming voor deze prachtige wezens door deze soort op te nemen in bijlage III van het Spaw-protocol. Bijlage III omvat planten- en diersoorten die extra bescherming nodig hebben om te garanderen dat deze soort in staat is hun populaties in de Caribische regio adequaat te herstellen”, aldus Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA).

,,Caribische rifhaaien spelen een cruciale rol bij het in stand houden van een gezond rif-ecosysteem en het opbouwen van veerkracht in de oceanen. Deze verhoogde bescherming is van cruciaal belang voor het garanderen van een duurzame toekomst voor deze iconische soort.”

De Caribische rifhaai (Carcharhinus perezii) speelt een cruciale rol bij het behoud van de gezondheid van koraalriffen. ,,In het Caribisch gebied worden deze toproofdieren geconfronteerd met toenemende bedreigingen, maar er gloort hoop aan de horizon”, zo klinkt het hoopvol over de opname in het Spaw-protocol.

Caribische rifhaaien gedijen in de warme, tropische wateren van het Caribisch gebied, met een verspreidingsgebied dat zich uitstrekt van Florida tot Brazilië. Deze haai, die tot drie meter lang kan worden, is een van de grootste toproofdieren in het rif-ecosysteem en staat aan de top van het mariene voedselweb, met slechts een paar natuurlijke vijanden. En, zo voegt DCNA eraan toe:

,,Deze soort is niet alleen van grote economische waarde, omdat duiken met haaien een grote trekpleister is voor duikers van over de hele wereld, maar ook van cruciaal belang voor het handhaven van het evenwicht binnen het rif-ecosysteem. Hun aanwezigheid helpt bij het reguleren van de populatie van kleinere prooisoorten, wat op zijn beurt overbegrazing op zeegrasvelden en koraalriffen voorkomt en zieke of zwakke vissen uit de populatie weghalen. Dit evenwicht is essentieel voor het behoud van de gezondheid en diversiteit van het hele koraalrif.”

Populatie meer dan gehalveerd
Ondanks hun ecologische en economische betekenis worden Caribische rifhaaien in het Caribisch gebied bedreigd en is sprake van een populatiereductie van naar schatting tussen de 50 en 79 procent in de afgelopen 29 jaar. In het (Nederlandse) Caribisch gebied wordt dit vooral veroorzaakt door habitatverlies oftewel verlies van leefgebied.

Het gaat hier om de degradatie van koraalriffen en zeegrasvelden als gevolg van klimaatverandering, vervuiling en kustontwikkeling. Daarnaast is er sprake van overbevissing. De Caribische rifhaai wordt vaak incidenteel gevangen in de commerciële visserij, waar vissers zich op andere soorten richten, of opzettelijk voor hun vinnen, die worden gebruikt in haaienvinnensoep.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties