AntilliaansDagblad | Bonaire kandidaat voor Galileo

Het Galileo-project is het grootste Europese ruimtevaartproject aller tijden en het project zal uiteindelijk bestaan uit 30 satellieten bestaan.

Kralendijk – In de nieuwe editie van Bon Bini Bonaire meldt het kabinet van de gezaghebber dat de Europese Commissie op zoek is naar een locatie in het Caribisch gebied die geschikt is voor de plaatsing van een zogeheten sensorstation ten behoeve van het wereldwijde Galileo satellietnavigatiesysteem.

Het Galileo-project is het grootste Europese ruimtevaartproject aller tijden en het project zal uiteindelijk bestaan uit 30 satellieten bestaan.

Twintig Galileo-sensorstations worden via een wereldwijd netwerk verbonden met twee controlecentra, waar de verzamelde gegevens op juistheid gecontroleerd zullen worden en waar de tijd van elke satelliet met de klok in het controlecentrum vergeleken wordt.

Een surveyteam van het Europese Galileo-programma heeft onder begeleiding van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) een oriënterend bezoek gebracht aan Bonaire. Twee door het eilandbestuur geselecteerde locaties zijn onderzocht op geschiktheid, de ene bij het Water- en Energiebedrijf Bonaire (WEB) op Barcadera en de andere bij het vliegveld. De Europese Commissie moet nu een keuze maken uit alle in de regio bezochte locaties.
Mocht voor Bonaire worden gekozen dan zal dat extra werkgelegenheid opleveren, zowel in de ontwikkelingsfase als wanneer het grondstation eenmaal operationeel is. Daarbij zal het vooral gaan om toeleveranciers. Het werk zelf vereist specifieke hoogwaardige technologische kennis en daarvoor zal een (beperkt) aantal experts uit het buitenland worden gerekruteerd. Dat neemt niet weg dat het project ook kansen biedt voor Bonairiaanse professionals.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *