AntilliaansDagblad | Bestuurscollege grote afwezige op Bonaire

Bonaire gedeputeerde Elvis Tjin Asjoe

Kralendijk – De laatste twee weken ligt het bestuurscollege (BC) onder vuur. Ging het eerst over het rapport naar vermeende integriteitsschendingen bij Bonaire Holding Maatschappij (BHM), de laatste paar dagen gaat het over niets anders dan de brieven van het College financieel toezicht (Cft) en staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) waarin zonder mis te verstane bewoordingen een aanwijzing wordt aangekondigd.

Niet de eilandsraad zal voor 2021 de begroting vaststellen maar de minister. Een reactie van de verantwoordelijke gedeputeerde laat vooralsnog op zich wachten.
In het radioprogramma ‘Op de klippen’ van Megahit FM gaf Clark Abraham van Partido Demokratiko Boneriano (PDB) zaterdag zijn visie op het gebeuren.

De programmamakers hadden in eerste instantie verantwoordelijk gedeputeerde Elvis Tjin Asjoe uitgenodigd, maar hij zegde een dag van tevoren af. Volgens Abraham moet de eilandsraad uiterlijk 1 september de ontwerpbegroting ontvangen. Hierna moeten de stukken twee weken ter inzage liggen voor het publiek, waarna de behandeling kan beginnen, ruim voor de deadline van 15 november.

Dit jaar ontvingen de raadsleden de stukken pas op 29 oktober waardoor er onvoldoende tijd was om alles te behandelen en besluiten te nemen. Als klap op de vuurpijl kregen de raadsleden volgens Abraham op vrijdag 20 november een brief van het BC waarin de begrotingsbehandeling definitief werd afgeblazen.

,,Het lijkt erop alsof het BC het heeft opgegeven”, zo concludeert hij.
Daisy Coffie van Frakshon Coffie noemt het in haar persbericht van zondag ongehoord dat Cft op wettelijke gronden heeft moeten besluiten de begroting voor het jaar 2021 te maken, omdat de eilandsraad deze niet op tijd heeft vastgesteld en ingediend.

Nog beschamender is het volgens haar dat zowel de staatssecretaris als het Cft de gezaghebber er vaker op hebben gewezen dat het bestuurscollege en voornamelijk de met financiën belaste gedeputeerde, het financieel beheer van ons eiland niet goed op orde hebben. ,,Een van de fundamentele rechten van de eilandsraad, het recht van vaststelling van de begroting, is ons hierdoor ontnomen. Door deze verwaarlozing van zijn taak heeft de gedeputeerde van financiën Bonaire onder financiële curatele geplaatst”, aldus Coffie.

,,Voor ons als volksvertegenwoordigers is het een klap in ons gezicht die niet zonder gevolgen kan blijven voor de gedeputeerde in kwestie. De eilandsraad in haar geheel moet een standpunt innemen, anders is het een gerechtvaardigde conclusie dat we ondeugdelijk bestuur ondersteunen”, zo eindigt Coffie haar betoog.

Het is opmerkelijk dat vanuit het BC tot nu toe geen enkele reactie is gekomen. De gezaghebber kwam na alle commotie over het BHM-rapport vrij snel met een persverklaring, nu blijft het bij de belofte van de verantwoordelijke gedeputeerde.

Vrijdag hebben we Tjin Asjoe benaderd voor commentaar waarop hij aangaf dezelfde dag met een persbericht te komen. Zaterdag zegde hij af voor het radioprogramma en toen we hem gisteren opnieuw benaderden, konden we een afspraak maken voor over een week, eerder was er geen plek in zijn agenda. En het persbericht van vrijdag zou gisteren verstuurd worden.

Bron: Antilliaans Dagblad

2 Reacties op “AntilliaansDagblad | Bestuurscollege grote afwezige op Bonaire

 1. En op verschillende eilanden trappen bestuurders met open ogen in de valkuilen die kolonel Knops gegraven heeft.
  Als je voorspelbaar gedrag vertoont, maakt de tegenstander daar dankbaar gebruik van.

  Von Clausewitz had het over Nebel des Krieges, en had het over de onzekerheden die er altijd zijn in een strijd en hoe daarmee om te gaan. Als je veel onzekerheden kunt wegnemen door zelf de regels te bepalen, dan leidt dat ook tot meer voorspelbaar gedrag. En dat is ook prima toepasbaar in de politiek. Von Clausewitz legde al een direct verband tussen oorlogsvoering en politiek, Knops maakt gebruik van zijn militaire opleiding om strategie en tactieken te bepalen in de politiek mbt de eilanden. Er wordt toegewerkt naar de geplande uitkomsten.

  De fijnmazigheid van de financieel toezichtregels zijn niet voor niets opgezet. Door de rapportagedruk die al deze regelingen op de eilanden leggen is een groot deel van het apparaat alleen maar bezig met het opstellen van rapportages voor de instrumenten van Knops (cft, etc.). Meedraaien in dat circus leidt er alleen maar toe dat er steeds een situatie zal zijn van ‘bijna klaar’ of ‘nog even’. Het hele systeem is JUIST bedoeld om te laten falen!
  Want dan kan er ingegrepen worden en begint het machtsspelletje met een nieuw niveau. Het is net Donkey-Kong.

  Daardoor is er op verschillende eilanden onvoldoende capaciteit voor het opzetten en uitvoeren van eigen beleid. En daar heeft iedereen last van.
  Dat er daarnaast ook incompetentie, corruptie, onkunde, slecht management en profiteurs zijn, helpt ook al niet, maar is niet persé de enige hoofdoorzaak.

 2. …..”Nog beschamender is het volgens haar dat zowel de staatssecretaris als het Cft de gezaghebber er vaker op hebben gewezen dat het bestuurscollege en voornamelijk de met financiën belaste gedeputeerde, het financieel beheer van ons eiland niet goed op orde hebben”…….

  Ja, als je bestuurscollege nog steeds gevuld worden met dezelfde ondeugdelijke kwakzalvers, kun je niet veel verbetering in de budget discipline verwachten!

  En blijkbaar is de gezaghebber er vooral voir het lintjesknippen, fotokiekjes en etentjes aflopen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *