25.5 C
Willemstad
• maandag 6 februari 2023

AntilliaansDagblad | ‘Verantwoording afleggen over black-out op Aruba’

Oranjestad - De definitieve resultaten van het onderzoek naar de meest recente black-out worden deze week verwacht. Energieminister Glenbert Croes (MEP) zegt toe dat hij dan een...

AntilliaansDagblad | 25 Jaar Fun Miles op Curaçao

Directeur: Meer dan 125.000 actieve kaarthouders Willemstad - ,,Fun Miles heeft meer dan 125.000 actieve kaarthouders en rond de 100 aangesloten partners op vier eilanden. Iedere dag zijn...

AntilliaansDagblad | Patrouilles leerplicht beperkt

Ook geen controles met gegevens bevolkingsregister Willemstad - De leerplichtafdeling van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) voert geen patrouilles meer uit om spijbelende jongeren...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Steeds meer naar GMN

Onderwijs duurste ministerie, maar dalende trend Willemstad - Er gaat op Curaçao steeds meer overheidsbegrotingsgeld naar Gezondheidzorg en juist steeds minder naar Onderwijs. In de eerste tien jaar na...

Opinie | De grens met Venezuela weer open gooien is grenzeloos dom

George Lichtveld De grens tussen het Koninkrijk der Nederlanden en Venezuela is reeds bijna vier jaren gesloten geweest nadat de Venezolaanse regering eenzijdig daartoe besloten had om daarmee...

FD | ‘Nederland moet zich meer bemoeien met voormalige Antillen’

Vasco van der Boon Cor de Horde | Financieel Dagblad Nederland moet meer bevoegdheden krijgen om de corruptie in het Caribisch deel van het Koninkrijk — de voormalige...

PBC | Nieuw bewijs over Natalee’s verdwijning was adembenemend, maar bleek uiteindelijk fake

Persbureau Curacao ORANJESTAD – De Amerikaanse advocaat en televisiepresentator/journalist Greta van Susteren is misleid en heeft valse informatie gekregen in de zaak Natalee Holloway. Dat valt op te...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Bestuur Ciga blij met Landspakket

‘Online gaming business kan meer bijdragen, maar eerst hervorming!’

CIGA bestuur vlnr: George Zinnicq Bergmann (vice voorzitter), Veronique dos Reis (voorzitter), Angelique Snel Guttenberg (penningmeester) en Elaine Behr (secretaris)

Willemstad – Het Landspakket Curaçao van 2 november 2020, getekend door premier Rhuggenaath (PSR) en de Nederlandse staatssecretaris Knops, in aanwezigheid van minister van Economische Zaken Steven Martina (MAN), laat zien hoe belangrijk de potentiële bijdrage van de online gaming-sector van Curaçao is voor de lokale economie.

Dat stelt het bestuur van Curaçao Internet Gaming Association (Ciga). In een persbericht spreekt de belangenvereniging steun uit aan de recente aankondiging van Financiënminister Kenneth Gijsbertha (MAN) om de sector van online kansspelen te hervormen, hetgeen in overeenstemming is met het Landspakket Curaçao.

,,De toegenomen interesse in deze sector bij zowel de lokale als bij de Nederlandse regering, evenals de ambitie om deze verder te ontwikkelen in een van de economische pilaren van Curaçao, komt naadloos overeen met de doelstellingen van de Ciga.”

Om deze doelstellingen te verwezenlijken, is het volgens Ciga noodzakelijk dat alle betrokken belanghebbenden in deze sector samen zullen werken om tot een concrete en breed gedragen visie te komen.

,,Zodat een krachtig en duurzaam plan gecreëerd wordt en dit vervolgens te verankeren in efficiënte en doelmatige wet- en regelgeving.”

Ondanks de toegenomen interesse van minister Gijsbertha in de sector en zijn toezegging in februari van dit jaar om een commissie samen te stellen, is de Ciga ‘nog altijd in afwachting van de formele uitnodiging van het initiatief’. ,,Het doel van deze commissie zal moeten zijn om samen de fundamenten te leggen voor een aanzienlijke groei van deze sector binnen afzienbare tijd.”

De Ciga kent de potentie van economische groei en de bijdrage van deze sector en voelt zich geroepen om de bewindsman te vragen om ‘niet kortzichtig te handelen’ als gevolg van de huidige economische crisis.

,,En evenmin te snel een nieuwe, niet breed gedragen, wet in te stellen die niet de behoeftes en de werkelijke noden van de sector reflecteert en daardoor online van Curaçao wegjaagt.”

Als dit gebeurt, dan zal Curaçao er niet in slagen om de plannen voor economische groei en bijdrage van deze sector te verwezenlijken, meent Ciga. Om regulering van online kansspelen tot een succes te maken, moet het ondersteund worden door een vergunningen- en toezichtstelsel waarmee voldoende bedrijven aangetrokken kunnen worden die de nodige investeringen doen.

Met de aankondiging door minister Gijsbertha om de kosten van de vergunning substantieel te verhogen, terwijl de randvoorwaarden om ‘normaal’ zaken te doen nog altijd voor de sector ontbreken, zet deze maatregel die economische potentie voor Curaçao juist ‘enorm onder druk’.

,,Op deze wijze zal, volgens de Ciga, het niet mogelijk zijn om van de sector een van de economische pilaren te maken en zal het juist uitdagender worden om een toekomstperspectief voor deze sector op Curaçao te bieden.”

‘Ciga wacht op aftrap minister’

Het bestuur van de vereniging pleit ervoor om vanuit een ‘solide publiek-private samenwerking’ de vele uitdagingen aan te pakken om het potentieel waar te maken en de kansen te pakken die deze sector in zich heeft. Ciga somt op:

 • Zorg dat de algemene misvattingen die er over de sector bestaan en de reputatieschade die deze voor het land zou hebben, gemitigeerd worden;
 • Ontwikkel een sterk gereguleerde infrastructuur, in termen van wetgeving en handhaving;
 • implementeer een goed erkend toezicht in samenwerking met de Gaming Control Board (GCB) en de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS);
 • Los het gebrek aan toegang tot bankieren en beperkte mogelijkheden voor financiële diensten op;
 • Vereenvoudig de complexe en onzekere regels van onlangs veranderde belastingen in overeenstemming met de Oeso-richtlijnen;
 • Haal de ‘red-tape’ weg om zaken te doen die nu voor Curaçao geldt, evenals de beperkingen voor arbeidsimmigratie;
 • Ontwikkel de arbeidsmarkt en breid de mogelijkheid van een talentenpool uit;
 • En stimuleer een continue sterk publiek-private samenwerking om duurzaamheid te garanderen.

,,De Ciga promoot voor Curaçao een transparante, eerlijke en succesvolle online gaming-sector in de overtuiging dat er honderden goedopgeleide banen gecreëerd kunnen worden. Die zullen een sterkere en meer onafhankelijke economie ondersteunen, zoals ook de visie is van de Nederlandse overheid.

Om dit potentieel te realiseren, stelt de Ciga voor om een commissie voor te zitten met vertegenwoordigers van het ministerie van Financiën, het ministerie van Economische Ontwikkeling, de Belastingdienst, de Financiële Inlichtingen Eenheid (FIU), CBCS, GCB en de Curaçao International Financial Services Association (Cifa). De Ciga en zijn leden zijn – ‘met hun internationale ervaring, gedegen expertise en grote netwerk in de industrie’ – er naar eigen zeggen klaar voor om bij te dragen aan deze publiek-private samenwerking en alle belanghebbenden samen te brengen.

,,De intentie is immers om het succes van de sector te verbeteren en bij te dragen aan het welzijn van Curaçao. De Ciga wacht op de minister voor de aftrap.”

De Curaçao Internet Gaming Association is een belangenorganisatie, opgericht en bestuurd door belanghebbenden op het gebied van internetgaming.

De Ciga heeft tot doel om de ontwikkelingen van de internetgaming- sector met hun belanghebbenden te promoten en te delen en de positieve impact die deze sector op de economie en de arbeidsmarkt van Curaçao heeft, te stimuleren.

Bron: Antilliaans Dagblad van 7 november 2020

KKC naschrift

Het nieuwe deel van de tekst zoals geformuleerd op 2 november 2020 voor de 3e tranche is: “Maatregelen om (via de Curaçao Gaming Control Board en de Belastingdienst) de door licentiehouders verschuldigde belastingen en licentievergoedingen te innen.”

De daadwerkelijke uitvoering van taxering en regulering wordt over de verkiezingen van maart 2021 heen getrokken, maar kan met terugwerkende kracht worden ingevorderd onder toezicht van COHO op basis van het tijdspad van haar uitvoeringsagenda. Lees de volledige Tweede Kamer en landspakketten tekst hier.

KKC naschrift

De COHO tekst zoals geformuleerd op 2 november 2020 is: “Maatregelen om (via de Curaçao Gaming Control Board en de Belastingdienst) de door licentiehouders verschuldigde belastingen en licentievergoedingen te innen.” Daadwerkelijke uitvoering van belasten en regulering is over de verkiezingen van maart 2021 heen getrokken, maar kan met terugwerkende kracht worden ingevorderd onder toezicht van COHO op basis van het tijdspad van haar uitvoeringsagenda. Lees de volledige Tweede Kamer en landspakketten tekst hier. De 7 offshore online gaming vergunninghouders zijn:

1. Antillephone N.V. (kvk 67438)
2. Cyberluck/Curacao Egaming – Intertrust (kvk 72819)
3. TISS N.V. – United Trust (kvk 68008)
4. Curaçao Interactive Gaming Licensing – TMF trust (kvk 87909)
5. Curaçao Interactive Licensing N.V. (CIL) – HBM trust (kvk 86369)
6. The Elite Turf Club – CTM/Carmanco (kvk 86733)
7. Gaming Services Provider – Dutch Antilles Management (kvk 77207)

Deze 7 masterlicentiehouders met de trust en online gaming branchevereningingen CIGA en CIFA/IFG lobbyen deze voor eigen invloed op komende nieuwe wetgeving, beleid, tijdspad en uitvoeringsagenda.

De tekst zoals geformuleerd op 6 juli 2020 voor de 3e tranche
De tekst zoals geformuleerd op 6 juli 2020 voor de 3e tranche
De tekst zoals geformuleerd op 2 november 2020 voor de 3e tranche
De tekst zoals geformuleerd op 2 november 2020 voor de 3e tranche. Nieuw is: “Maatregelen om (via de Curaçao Gaming Control Board en de Belastingdienst) de door licentiehouders verschuldigde belastingen en licentievergoedingen te innen.”

Artikel delen

2 reacties

 1. wat een huichelaars, jaren lang zakken vullen en nu zeggen , hoe het georganiseerd moet worden; de slager die zijn eigen vlees wel wil laten keuren als hij de voorwaarden mee kan bepalen; begin maar zoals @Sonja zegt met niet betaalde fees af te dragen

 2. Ja! Ciga zeker blij met Landspakket!!! Dat zijn ze zeker niet, die leugenaars!
  En ze willen een Commissie voorzitten om mee te helpen. Willen ze meewerken met de maatregelen om belasting te innen die ze verschuldigd zullen zijn van jaren? Moeten we dat ook geloven? Als dat zo is, dan konden ze al eerder de achterstaand in het belasting afdragen al lang ingehaald hebben en dan was eventueel geen COHO nodig. Waarom hebben ze eigenlijk zo lang gewacht?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -