AntilliaansDagblad | ‘Begrotingskamer nu instellen’

Náást Cft en andere adviesorganen | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De regering vindt het belangrijk nu al een Begrotingskamer in te stellen ‘in het belang van gezonde overheidsfinanciën’ en heeft daarom de Landsverordening Begrotingskamer aan de Staten aangeboden, nog zonder dat deze eerst verankerd is in de Staatsregeling.

Het wordt een ‘gewoon’ adviesorgaan en geen Hoog College van Staat. Het doel is wel om de Begrotingskamer uiteindelijk in de Staatsregeling te verankeren. De Begrotingskamer zou de functie van het College financieel toezicht (Cft) moeten overnemen, maar wordt nu náást het Cft ingesteld.

En niet alleen naast het Cft, maar ook naast alle andere organen die de regering en Staten bijstaan in het begrotingsproces, zoals de Algemene Rekenkamer Curaçao, de Raad van Advies (RvA), de Sociaal-Economische Raad (SER) en Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab). De minister van Financiën, Kenneth Gijsbertha (MAN), geeft in zijn Memorie van Antwoord op gestelde Statenvragen geen antwoord op de vraag wat dan de toegevoegde waarde is van de Begrotingskamer.

De minister benadrukt vooral het belang van een snelle instelling van de Begrotingskamer en omdat verankering in de Staatsregeling een twee derde meerderheid van Stemmen in de Staten, vereist, is nu gekozen om dit los te laten. Het gaat nu om wetgeving die met een gewone meerderheid van stemmen kan worden aangenomen. En daarna, als de Begrotingskamer in functie is, dan hoeven ook de adviezen niet met twee derde van de stemmen aangenomen te worden, zo legt Gijsbertha nader uit.

‘Staten altijd laatste woord’…

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.

Bron: Antilliaans Dagblad

15 Reacties op “AntilliaansDagblad | ‘Begrotingskamer nu instellen’

 1. …..”Patrick Newton en Romero. Dan weet je al dat dit weer een corrupte vehikel gaat worden”…..

  @Brian, helaas, Historia ta ripití, CHE, ishard nodig.

  Zou Knops de Knipselkrant lezen?

 2. Patrick Newton en Romero. Dan weet je al dat dit weer een corrupte vehikel gaat worden.

 3. @Wim, dezelfde graaiers en oplichters of in het geval van Chos “shish kebap – babi pangan – de Heeren ” Romero, flagrante wegkijker”, die de afgelopen 30 jaar de CBCS/ BNA hebben gelicht.

  Patrick Newton, van KPMG? Nog nooit van die meneer gehoord. Was hij ook partner bij Bearingpoint met Peter -SVB -UTS -APNA – Grootens?

  als je KPMG hoort gaan er wel bellen rinkelen.

 4. KK, ik las het gisteren ook in Amigoe of AD.

  Logisch ook, wanneer je geen toezicht wilt zoek je mensen die aantoonbaar geen toezicht kunnen houden, en dan kom je al snel uit bij lieden als Neetje van der Veen of Chos Romero.

  En je zoekt bedrijven die de naam hebben dat je er toezicht kunt afkopen, KPMG dus (Victor Bergisch / Ennia), en dan vindt je Patrick Newton.

  Het liefst had onze MinFin Stephen Capella (Giro) benoemd, maar dat durfde zelfs Gijsbertha niet.

  Omdat je dan ook diens moeder binnenhaalt.

 5. @Trui, Chos lid commissie Begrotingskamer?
  Ik hoop dat je een hele sarcastische grap maakt!
  Deze man heeft 7 jaar lopen pappen met zijn lali lali Noodregeling, waar de Girorekeninghouder dik voor betaald heeft, zodat met medewerking van HR chef Hazel , Hasselmeyer, Tromp en Romero dikke bonussen kregen!
  In de 30 jaar de garantieregeling voor rekeninghouders en spaarders tot 100k , niet voor elkaar gekregen..

  7 urige werkdag, eerste uur van de dag chatte / skypte/ mailde hij met zij byside, laatste uur van de werkdag bracht hij door bij Heeren.. en vervolgens..tot 1 AM in O mundo…meestal op dinsdag…

  Danki, Thank you, Bedankt, Gracias
  Dat het volk zoveel heeft mogen betekenen voor u!

 6. Las in de krant dat de eerste leden van de Begrotingskamer bekend zijn gemaakt:

  1) Patrick Newton, jawel: KPMG consultant!

  2) Chos ‘thank you, danki, dank u, gracias’ Romero, ook wel Chos ‘de Heeren’ Romero genoemd van het corrupte instituut CBCS dat Ralp ‘de Hoeren’ Palm zijn gang liet gaan.

  Als iemand bewezen heeft geen toezicht te kunnen uitoefenen was het onze Chos wel. Maar vermoedelijk is dat juist de reden dat hij benoemd werd.

  Bij CBCS werd Chos in navolging van Cristiano Ronaldo CR7 genoemd. Omdat hij per dag maar 7 uur werkte.

  Inclusief lunchpauze.

 7. ……”Zoals uit een andee artikel blijkt is het ministerie van financiën nog niet eens in staat een deugdelijke begroting met toelichting en onderbouwing op te stellen”…..

  @Just saying, en dat wil als autonoom land gerespecteerd worden…..

  Met moreel en financieel uitgeholde dumbos als Gijsbertha wordt dat nooit wat op deze rots…

 8. Zoals uit een andee artikel blijkt is het ministerie van financiën nog niet eens in staat een deugdelijke begroting met toelichting en onderbouwing op te stellen. Beter eerst ervoor zorgen dat de kennis en kunde binnen het ministerie op niveau komt voordat weer een nieuw adviesorgaan wordt ingesteld. En inderdaad: er wordt toch vrijwel niets met de adviezen gedaan. Kijk naar CFT, rekenkamer, onbudsman etc. Op papier ziet het er mooi uit maar het heeft weinig toegevoegde waarde als er geen sancties (aanwijzing) kunnen worden getroffen.

 9. ….”De regering vindt het belangrijk nu al een Begrotingskamer in te stellen ‘in het belang van gezonde overheidsfinanciën’ “……

  Really? Zijn jullie wel een beetje laat mee, na 18 jaar PAR, minstens net zoveel jaren MAN, en PIN, via Suzy heeft er net zo veel jaren gezeten in PNP, of via andere partijen.

  Het enige wat echt in het belang van gezonde overheidsfinancien is, is dat er geen enkele graaier en nepotist meer in zit!

  Zoals diegenen die nu in de regering zitten..
  Waaronder Gijsbertha !

 10. Gijsbertha, Gijsbertha, wat probeer je nu nog snel even te regelen.
  Cft, alle andere clubjes en de Staten zo snel mogelijk buitenspel te zetten om je zakken nog even te kunnen vullen.
  Gelukkig kun je dit niet in een dag regelen en hopelijk worden er Statenleden wakker. Het feit dat je geen antwoord kunt/wilt geven op een simpele vraag van de Staten geeft mij enig vertrouwen.

 11. En wie nemen dan zitting in die curacaose Begrotingskamer?
  Laat me raden……

 12. Het feit dat we al die colleges, CFT, adviesorganen, en adviseurs nodig hebben, geeft toch gewoon asn dat dat hfle Ministerie/ departement / Dienst niet deugd…

  Gewoon opheffen met al die dure ambtenaren die niet eens debet van credit kunnen onderscheiden, laat staan een budget managen…
  Dom.verstand met een grote bek..

  Gewoon zo snel mogelijk provincie worden.
  Half Curaçao woont al probleemlos in een van de 12 provincies, dan kan het op Curaçao wonend restantje er ook bij!

  En de door Gijsbertha, Suzy, S.Martina, C.de Haseth en Khunneman etc etc zo aanbeden autonomie kunnen me gestolen worden…

  Jullie autonomie is een farce…waar vooral jullie zelf wel bij varen

 13. Het wordt een ‘gewoon’ adviesorgaan en geen Hoog College van Staat.

  Er zijn al veel adviesorgaans waar de regering nooit naar luisteren.

  Weer een papieren entiteit waarbij leuke baantjes worden weggegeven?

  Leden van dit orgaan zullen worden: Vanessa Gijsbertha, Chanel Thijssen en Stephen Capella.

 14. Is dit vehikel bedacht om dochter Vanessa na de verkiezingen een lucratief baantje te bezorgen?

 15. Na 50 jaar gaat men eindelijk het belang van een deugdelijke begrotingsdiscipline inzien?
  De aanwezigheid van de CFT is dus toch ergens goed voor!

  Gijsbertha, graaier en zelfbevoordeler, dit zal je laatste ronde zijn. Ik hoop dat de CHE je doopzeel licht, zodat al je zelfverrijking asn het licht komt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *