28 C
Willemstad
• zaterdag 8 mei 2021 19:25

NOS | Premier Rutte: Europese covid-reispas misschien pas in augustus

Sander van Hoorn De covid-pas, de QR-code waarmee Europeanen deze zomer makkelijker op reis moeten kunnen in de EU, is er misschien pas in augustus. Dat heeft premier...

Extra | Aubert Wiels: E motibu real di asesinato di Helmin Wiels un dia lo sali na kla

WILLEMSTAD. – Ayera despues di 8 aña ainda famianan no a haña trankilidat pa por sera e kaso di asesinato di Helmin Wiels. Esaki pa e echo...

ParadiseFM | D66: ‘Zo snel mogelijk vaccinatiecertificaat voor Caribische delen koninkrijk’

D66 wil zo snel mogelijk een digitaal groen certificaat voor gevaccineerden in de Caribische delen van koninkrijk. Dat blijkt uit Kamervragen van partijleden Jorien Wuite en Jan...

PBC | Ook VBC roert zich om strenge coronamaatregelen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het draagvlak voor de coronamaatregelen van de Curaçaose regering brokkelt verder af. Na Chata roert ook de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao zich. Die wil af...

PBC | Zes mensen positief, opnieuw laag besmettingsratio

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vandaag testten zes mensen positief op Corona op een totaal van 636 afgenomen PCR-testen. Dat geeft een testratio van net geen 1 procent. Deze...

DH | Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenArubaAntilliaansDagblad | Aruba accepteert voorwaarden

AntilliaansDagblad | Aruba accepteert voorwaarden

Vrijdag is er een vergadering van de Rijksministerraad, die uiteindelijk groen licht moet geven voor de liquiditeitssteun.

Oranjestad – ,,De regering van Aruba vindt na de laatste wijzigingen in het voorwaardenpakket, dat de voorwaarden meer gebalanceerd zijn. Daarom is de regering voornemens om de voorwaarden te accepteren.”

Dat verklaarde premier Evelyn Wever-Croes over de onderhandelingen met Nederland. ,,Er is geen ruimte meer om aanpassingen aan te brengen in de teksten. Nu wordt ook in de wet opgenomen dat de autonomie van ons land wordt gewaarborgd. Daarom denk ik dat de weerstand minder is.

De oppositie beschuldigt ons dat wij de autonomie van Aruba inleveren. Ik zie dat anders. Om uit deze crisis te komen hebben wij hulp nodig. Financiering door Nederland van de liquiditeitsbehoefte gedurende de coronacrisis tegen nul procent rente, herfinanciering van de leningen die in 2021 en 2022 vervallen tegen twee procent, steun met investeringen en hervormingen, zodat wij Aruba weerbaarder kunnen maken. Naar mijn mening komen we er zo sterker uit, met een sterkere economie en sterkere autonomie”, aldus Wever-Croes.

Dit heeft zij ook in een brief aan de Staten en aan de stakeholders medegedeeld. De premier benadrukt dat er nog geen akkoord ligt. ,,Eerst wil ik de gevoelens van de Staten polsen, en dan kunnen wij zeggen dat we zover zijn.”

,,We hebben niet alles bereikt wat we wilden, maar kunnen hiermee leven. Wat ons betreft zijn we klaar om de overeenkomst met Nederland te tekenen.”
Dat zei minister-president Evelyn Wever-Croes gisteren tijdens een persconferentie.

De bewindsvrouw benadrukte dat de regering er alles aan heeft gedaan om overeenstemming te bereiken. ,,Ik kan melden dat we drie grote veranderingen hebben bereikt, die essentieel waren voor de regering om het steunpakket te kunnen accepteren.” Wever-Croes vertelde dat niet langer gesproken wordt over een derde en vierde tranche, maar over steun tot en met december van dit jaar.

,,Zo vermijden we discussies zoals begin september plaatsvonden. We praten nu over een steunpakket waarin de bedragen uit de derde en vierde tranche gecombineerd worden, met aftrek van het geld dat Aruba op de lokale markt heeft geleend.” Bij elkaar gaat het om een bedrag van 209 miljoen florin.

De tweede aanpassing heeft te maken met het toezichtsorgaan. ,,Er wordt een nieuw lid toegevoegd dat als specifieke taak heeft om erop toe te zien dat het toezichtsorgaan zich geen autoriteit toe-eigent die toebehoort aan de regering of de Staten van Aruba. Op deze manier wordt de autoriteit van het Land Aruba gewaarborgd”, legde de premier uit.

De derde aanpassing houdt in dat over drie jaar een evaluatie plaatsvindt, die de mogelijkheid biedt om veranderingen door te voeren voor de drie volgende jaren.
De regering heeft de tekst van de overeenkomst gistermiddag besproken met het parlement. Zonder toestemming van de Staten van Aruba, kan de premier immers het land niet binden.

Voor vandaag staat een presentatie aan de sociale partners op het programma. Vrijdag is er een vergadering van de Rijksministerraad, die uiteindelijk groen licht moet geven voor de liquiditeitssteun.

De uitlatingen van de premier hebben in Den Haag geleid tot gefronste wenkbrauwen. Volgens Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ligt er nog geen overeenkomst:

,,Vanochtend heeft minister-president Wever-Croes tijdens een persconferentie aangekondigd dat de onderhandelingen zijn afgerond. Dat wekt de indruk dat er een akkoord is bereikt, zo blijkt ook uit persvragen vanuit Aruba. Dat is niet zo: de laatste punten moeten nog worden afgerond en het is pas klaar als het klaar is.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties