28 C
Willemstad
• woensdag 17 augustus 2022

Laatste reacties

AntilliaansDagblad | ‘ARC wordt niet serieus genomen’

Staten en ministers hebben weinig aandacht voor rapporten

Willemstad – De Algemene Rekenkamer Curaçao (ARC) betreurt het dat op bestuurlijk niveau niet alle ministers een reactie geven op door de Rekenkamer uitgebrachte rapporten.

,,De Rekenkamer betreurt dit en is zich aan het beraden hoe samen met de betrokken partijen hier de benodigde verandering in aan te brengen is”, zo staat in het onlangs aan de Staten aangeboden jaarverslag 2021.

Er werden in dat jaar zeven rapporten uitgebracht. Uit een tabel blijkt dat van de 38 te verwachten reacties van secretarissen-generaal (SG’s), directies en besturen en verschillende ministers (16 totaal), slechts 17 reacties ontvangen zijn (minder dan de helft). Daar komt bij dat van deze 17 reacties, de meerderheid (12) van SG’s, directies en besturen zijn en maar 5 van een minister.

Ook constateert de ARC dat slechts één van de door de Rekenkamer in 2021 aangeboden rapporten in de centrale commissie van de Staten is behandeld en geen enkel rapport in een openbare Statenvergadering, ‘hetgeen de Rekenkamer betreurt’. Het behandelde rapport gaat over de jaarrekening 2019.

Daarover stelt de Rekenkamer ook nog: ,,De ontwerp-Landsverordening ter goedkeuring van de jaarrekening over het jaar 2019 is op 11 maart 2022 door het ministerie van Financiën opgemaakt en ingediend bij de Staten ter vaststelling. Dit is bijna tien maanden nadat de Rekenkamer haar verslag heeft aangeboden aan de minister van Financiën. De centrale commissie van de Staten heeft het ontwerp op 7 april 2022 behandeld. De vaststelling in een openbare vergadering moet nog plaatsvinden.”

De ARC heeft in 2021 vier doelmatigheidsonderzoeken en drie rechtmatigheidsrapporten uitgebracht. Een van de rechtmatigheidsonderzoeken betreft de jaarrekening 2019 van het Land die ‘helaas’ is afgekeurd. De plannen en acties in het Landspakket worden dan ook nauwlettend gevolgd. ,,Die plannen en acties moeten ertoe leiden dat er zo snel mogelijke beheerste overheidsfinanciën gerealiseerd worden”, aldus de ARC.

Bij doelmatigheidsonderzoeken onderzoekt de Rekenkamer of de regering doelmatig werkt en de juiste hoeveelheid middelen inzet om de gewenste resultaten te behalen. Rechtmatigheidsonderzoeken gaan over de vraag of het binnenkomende geld (belastingen en heffingen) volgens de regels is geïnd en of het uitgaande geld is besteed conform de begroting en volgens de regels.

De ARC krijgt regelmatig van de Staten het verzoek een onderzoek te doen. Dat is in 2021 niet gebeurd. Wel zijn eerder verzochte onderzoeken afgerond, zoals over de exploitatie van Hospital Nobo Otrobanda (HNO, nu CMC) en over het consultancybeleid van 2011 tot en met 2019.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Natuurlijk niet!
    Dit gaat hun pet te boven, want ze zullen moeten lezen, vooral begrijpelijk lezen.
    Dan moeten er nog aanpassingen worden verricht, ja ho zeg dan moeten we werken ipv reizen.
    Dus in het kort: het verbaast mij niet.
    We houden ons liever bezig met geblindeerde ramen (overigens neemt dit extreme vormen aan).

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...