Willemstad – De organisatoren zagen letterlijk ‘de bui alweer hangen’ en kozen alsnog het zekere voor het onzekere en verplaatsten de activiteiten rondom het eerherstel van Tula gisteren voor een tweede keer.
Zou de ceremonie eerst op het Plasa Piar plaatsvinden, daarna is besloten te verhuizen naar het vakbondsgebouw van PWFC. Het programma moest aangepast worden. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (D66) van Koninkrijksrelaties heeft haar speech gehouden, evenals gouverneur Lucille George-Wout die een brief voorlas van Koning Willem-Alexander gericht aan de bevolking van Curaçao en premier Gilmar Pisas (MFK). Daarna zijn met een sterk ingekrompen orkest alsnog de winnende liederen van Festival Bos di Libertat ten gehore gebracht. Tot slot is het hele gezelschap naar Fort Amsterdam getogen waar een plakkaat is onthuld.
Van Huffelen sprak: ,,De Nederlandse regering onderkent volmondig de rechtvaardigheid van Tula’s strijd, en die van anderen die zich tegen slavernij verzetten, en kijkt met spijt en schaamte naar de manier waarop zij door historische, bestuurlijke voorgangers zijn behandeld. Vandaag, 228 jaar na de dag van zijn dood krijgt Tula eerherstel van de Nederlandse regering.” Hiermee is de Tula formeel postuum door de Nederlandse regering gerehabiliteerd.
Verder kondigde Van Huffelen aan dat er een vierjarige studiebeurs wordt aangeboden aan een student die geschiedenis wil studeren, om te stimuleren dat de geschiedenis meer vanuit Curaçaos perspectief wordt onderzocht. Via deze beurs krijgt een student per jaar de kans om in Nederland een volledige voltijd bacheloropleiding docent geschiedenis op een hogeschool naar keuze te volgen, waarbij de student een tegemoetkoming in de studiekosten krijgt.
Ook krijgen Aruba, Curaçao en Sint Maarten voor de komende twee jaar een leerstoel slavernijverleden aangeboden. Deze wordt verdeeld over de onderwijsinstellingen in de Landen.
Bron: Antilliaans Dagblad