28 C
Willemstad
• zondag 7 maart 2021 13:32

NRC | Curaçaose oud-minister krijgt 30 jaar cel voor opdracht tot moord

Noor Zwolsman | Met vonnis Curaçaose oud-minister krijgt 30 jaar cel voor opdracht tot moord Misdaad George Jamaloodin stond volgens het hof „aan de wieg” van de moordaanslag op...

WNL | Hoekstra wil drugscriminelen harder aanpakken: ‘Stevenen stap voor stap af op halve narcostaat’

Peter Visser Het is hoog tijd dat we de georganiseerde misdaad in Nederland harder gaan aanpakken. Doen we dat niet, dan wordt Nederland “een soort halve narcostaat”. Dat...

AntilliaansDagblad | ‘Situatie veel ernstiger op Bonaire’

Kralendijk - Het aantal besmettingen met Covid-19 neemt de laatste week in rap tempo toe. Zo snel dat gezaghebber Edison Rijna heeft besloten om het risiconiveau op...

DH | Netherlands lifts COVID-19 testing requirements for Dutch Caribbean

AMSTERDAM--Royal Dutch Airlines KLM announced on Thursday that the Netherlands has lifted its coronavirus COVID-19 testing requirements for all six islands of the Dutch Caribbean. Travellers checking in...

AntilliaansDagblad | ‘Opschalen naar 5.000 per week’

Willemstad - In de eerste week van het vaccinatieprogramma op Curaçao hebben veel meer mensen dan verwacht zich laten inenten. Tot en met donderdag waren er 3.371...

AntilliaansDagblad | Baret voor miliciens

Willemstad - Op Marinekazerne Suffisant ontvingen 24 leerlingen gisteren hun baret. Voor de aspirant-militairen is de baretuitreiking het sluitstuk van de Elementaire Vakopleiding, die zes maanden duurde....
- Advertisement -

Meest gelezen 7 dagen

Home Classificatie Politiek AntilliaansDagblad | Akkoord voor ontwikkeling havens

AntilliaansDagblad | Akkoord voor ontwikkeling havens

Nu meer aandacht voor jachtenbusiness | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De Raad van Ministers (RvM) heeft woensdag een plan geaccordeerd voor de ontwikkeling van verschillende havens van Curaçao met het doel de jachtenbusiness op het eiland te promoten.

Dat heeft minister Steven Martina van Economische Ontwikkeling (MEO) gisteren bekendgemaakt. Hij benadrukte dat economische ontwikkeling nu met de coronaviruspandemie en de crisis die daarmee gepaard gaat, belangrijker dan ooit is. Bij economische ontwikkeling moet er volgens de bewindsman een aantal vragen gesteld worden, namelijk: waar we zijn, waar we willen zijn, hoe we daar komen en welke instrumenten we gaan gebruiken om dat te bereiken.

In dit kader heeft MEO verschillende ‘building blocks’ geïdentificeerd waarbij wordt gefocust op investeringssectoren en -gebieden. Eén van deze building blocks is de export, een ander is het uitbreiden en versterken van de actieve en werkende gemeenschap. Verder wordt ook gefocust op het creëren en stimuleren van ‘enablers’.

Wat betreft de export is de nationale exportstrategie ontwikkeld, waarin zes belangrijke pilaren zijn opgenomen: technologie van informatie; haven en maritieme diensten; onderwijs; internationale financiële dienstverlening; toerisme; en creatieve industrie.

,,We focussen ons nu op de haven en maritieme diensten en zijn in dit kader gisteren als Raad van Ministers akkoord gegaan met de jachtenstrategie en het bevorderen van de jachtenbusiness op Curaçao”, vertelde Martina.

Om de mogelijkheden uit te zoeken en deze vervolgens uit te werken, is er een taskforce in het leven geroepen, bestaande uit vertegenwoordigers van CPA, ROP, CTB en MEO.

Curaçao is gezegend met verschillende havens. Martina noemde er gisteren een aantal: te Spaanse Water, Piscadera, Kabakuchi, Santa Martha en Zakitó. ,,We beginnen dus niet bij nul. Verschillende van deze havens zijn bovendien al ontwikkeld”, aldus de minister van Economische Ontwikkeling.

Om de strategie voor jachten meteen ten uitvoering te kunnen brengen, zijn twee belangrijke havens uitgekozen voor ontwikkeling. Het gaat om de haven van Zakitó en die van Santa Martha. Wat betreft de laatstgenoemde haven ligt er al een ontwerp klaar over hoe deze moet worden ontwikkeld om het gereed te maken voor de ontvangst van jachten, vertelde Martina.

Om de strategie tot een succes te maken, zijn er een aantal belangrijke factoren die een rol spelen, namelijk: regulatie en procedures; marketing en promotie; infrastructuur en yachting; diensten voor ondersteuning en onderhoud; management en controle; en beleid. ,,De taskforce is met al deze punten bezig”, vertelde de minister, die verder aangaf dat de strategie een investering – zowel publiek als privaat – zal vergen van 26,3 miljoen gulden.

De business zal daartegenover een bijdrage leveren aan het toeristisch product van Curaçao, zal 300 banen – zowel directe als indirect – genereren en zal op jaarbasis een groei van het bruto binnenlands product van 0,4 procent betekenen. ,,Dit is een nieuwe kans voor ons. Zeker in tijden van orkanen kunnen jachten naar Curaçao komen. Wij zijn een safe haven; bij ons zijn de jachten veilig”, aldus Martina tot slot.

Bron: Antilliaans Dagblad

5 reacties

 1. Rudy schrijft:

  Om de mogelijkheden uit te zoeken en deze vervolgens uit te werken, is er een taskforce in het leven geroepen, bestaande uit vertegenwoordigers van CPA, ROP, CTB en MEO.”

  In aanvulling op Marlon: op het Spaanse Water zijn de faciliteiten ver onder de maat. Pak dat eerst eens aan. Leg goede ankerboeien neer, hef ankergeld, zorg voor een dingy steiger, richt een sanitaire voorziening in, verkoop water en zorg voor een betrouwbare openbaar vervoer mogelijkheid. Realiseer dat eerst en kijk eens hoe de markt ontwikkeld voor je 26.3 miljoen uitgeef voor alleen het ontwikkelen van een strategie. Te idioot voor woorden.

  Ik schrijf:
  Zitten de dinosauriërs of bejaarden als Maria Liberia Peters, Ivan de Windt , Betrian, Cova, etc in die taskforce ?
  Ja ? Dan verwacht niet veel van die 26 milj. 26 milj zal niet voldoende zijn voor die buitres.

  Mbt Waaitgat, mee eens. Dat was altijd de bedoeling,. Maar het schiet niet op.
  Zal wel willen meemaken. Een Waaigat die bruist van het leven. Chulooooo

 2. “Om de mogelijkheden uit te zoeken en deze vervolgens uit te werken, is er een taskforce in het leven geroepen, bestaande uit vertegenwoordigers van CPA, ROP, CTB en MEO.”

  Wellicht is het een goed idee om ook de sector er bij te betrekken. Als voorbeeld; de Curacao Marine Trade Association, maar ook de bestaande jachthavens en betrek de internationale zeilers gemeenschap bij je plannenmakerij.

  In aanvulling op Marlon: op het Spaanse Water zijn de faciliteiten ver onder de maat. Pak dat eerst eens aan. Leg goede ankerboeien neer, hef ankergeld, zorg voor een dingy steiger, richt een sanitaire voorziening in, verkoop water en zorg voor een betrouwbare openbaar vervoer mogelijkheid. Realiseer dat eerst en kijk eens hoe de markt ontwikkeld voor je 26.3 miljoen uitgeef voor alleen het ontwikkelen van een strategie. Te idioot voor woorden.

 3. Men probeert het al een tijdje met Waaigat.
  Maar het lukt maar niet. En ojos, bij Waaigat heb je al een beetje infrastructuur. Maar het lukt maar niet.
  Dus ik zie het somber.
  Ik zou zeggen, laat Waaigat maar bloeien en dan pas de rest proberen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Steun Knipselkrant Curacao

Knipsel brengt regelmatig misstanden aan het licht met de nodige bewijzen en onderbouwing.
Als je de analytische blogs en naschriften van KKC waardeert kan je ons helpen dit nieuwsforum mogelijk te blijven maken.

Een donatie helpt onafhankelijke onderzoeksjournalistiek op de eilanden in stand te houden. Uw steun zorgt dat wij kunnen doorgaan met dit werk. Masha danki!

Geselecteerd bedrag € -

Vragen over doneren? Kijk hier voor meer informatie.

Zoeken

Recente reacties