26 C
Willemstad
• woensdag 28 september 2022

ParadiseFM | Geen bewijs voor veroordeling 600 kilo drugsroof

Oud-politieagent M. Mariano is vrijgesproken voor de 600 kilo drugsroof uit het recherchebureau. Ook de andere verdachten zijn niet veroordeeld voor de roof. Volgens de rechter is...

ParadiseFM | Sterker economische groei door herstel toerisme

Het verblijfstoerisme is in de eerste helft van 2022 sneller hersteld dan verwacht. Op Curaçao overtrof het aantal verblijfstoeristen zelfs het niveau van voor de pandemie. Om...

ParadiseFM | Jongens aangehouden voor wapenbezit

De politie sloeg gisteren twee jongens in de boeien. De aanhouding vond plaats in Sun Valley. Buren belden de politie nadat ze de jongens in een tuin...
- Advertentie -

ParadiseFM | Betere beveiliging bij brandweerkazernes

De beveiliging van brandweerposten wordt verhoogd. Reden is de inbraak bij verschillende kazernes. Dat schrijft Justitieminister Hato. Alle brandweerposten krijgen automatische poorten die geopend worden op het...

ParadiseFM | Tweede arrestatie rond overval Julianadorp

De politie heeft vanmorgen een 27-jarige man opgepakt op verdenking van een gewapend overval aan de Parallelweg in Julianadorp. De aanhouding vond plaats aan de Kaya Renbak...

NTR | ‘Waarom kan ik hier in de Tweede Kamer geen Papiaments spreken?’

John Samson Rennox Calmes, Curaçaos parlementslid, zorgde voor een opmerkelijk moment in de Tweede Kamer. Hij hekelde dat er geen tolk aanwezig was bij een overleg en voerde...

DH | Inaugural Arajet Airlines flight lands at Princess Juliana International Airport

AIRPORT--Princess Juliana International Airport (PJIA) officially welcomed Arajet Airlines from the Dominican Republic with a symbolic inaugural ceremony on Tuesday. The ceremony had been postponed due to...

AntilliaansDagblad | ‘Aanmelden adviseurs is uitzonderlijk’

Aanmeldings-, Transactie- en Vervolgingsrichtlijnen fiscale delicten

Willemstad – ,,Het zal geen bluf zijn, anders stuur je geen persbericht hierover uit”, zegt advocaat en belastingadviseur Jeroen Starreveld op de vraag van deze krant of het communiqué waarin wordt gesteld dat vier (belasting)adviseurs bij de officier van justitie zijn aangemeld mogelijk overdreven is.

Vooralsnog zijn geen namen bekend van de vier die zijn aangemeld. ,,Als wordt gekeken naar de ATV-richtlijnen (Aanmeldings-, Transactie- en Vervolgingsrichtlijnen voor fiscale delicten en douanedelicten), dan zou er sprake moeten zijn van ontduiking – van enige omvang. Of een omissiedelict, waarbij fiscale verplichtingen – bijvoorbeeld het doen van een aangifte – niet zijn nagekomen; ook niet na aanmaningen van de Inspectie.” Zo legt Starreveld uit. Hij is verbonden aan MMO Dutch Caribbean.

Eind juni maakte het Kabinet van de minister van Financiën bekend dat er door de Belastingdienst bijzondere aandacht wordt besteed aan belastingadviseurs en adviseurs van accountants- en administratiekantoren: ,,Deze beroepsgroep heeft een voorbeeldfunctie en er mag van hen worden verwacht dat zij zich aan de fiscale verplichtingen houden”, aldus het ministerie in het persbericht.

,,Op dit moment zijn vier adviseurs bij de officier van justitie aangemeld”, vervolgde het communiqué. De Belastingdienst en de Sector Fiscale Zaken hebben samen met de Vereniging van Antilliaanse Belastingadviseurs (VAB) een (concept-)gedragscode voor adviseurs opgesteld. Deze gedragscode geeft de Inspecteur aanvullende gronden om adviseurs te weigeren indien sprake is van ongeoorloofde gedragingen.
,,De aanmelding is uitzonderlijk”, zegt Starreveld.

,,Er zijn mij niet veel gevallen bekend die tot vervolging hebben geleid op Curaçao. De trend is eerder dat – niet zeer succesvolle – vervolging voor fiscale delicten op grond van artikel 49 van de Algemene Landsverordening Landsbelastingen (ALL) een bijproduct is, indien een verdachte voor een ander delict wordt vervolgd. Zie bijvoorbeeld de recente uitspraak van het Hof in de Emerald-zaak op Sint Maarten, waarin de verdacht overigens wordt vrijgesproken voor het plegen van de fiscale delicten. In het recente verleden viel de zaak Saffier op, maar ook daar volgde vrijspraak.”

In 2019 zijn de ATV-richtlijnen voor fiscale delicten en douanedelicten gepubliceerd. Deze richtlijnen, zo geeft Starreveld aan, geven onder andere weer in welke gevallen fiscale delicten vervolgd kunnen worden. ,,Dit kan mede afhankelijk zijn van het fiscale nadeel, maar bijvoorbeeld ook van de status van een belastingplichtige. In geval van een persoon met een voorbeeldfunctie of een belastingadviseur, zal eerder tot vervolging worden overgegaan.”

Ook indien een belastingadviseur ‘een belastingplichtige te scherp heeft geadviseerd’, kan naast de belastingplichtige ook de adviseur worden vervolgd. De jurist verbonden aan MMO Dutch Caribbean: ,,Interessant voor de praktijk, maar ook voor de mogelijke verdediging, is in hoeverre de genoemde richtlijnen zijn nageleefd door de Stichting Belastingaccountantsbureau, de Inspectie der Belastingen en het Openbaar Ministerie. Als je spelregels creëert, moet je er ook naar handelen. Aanmeldingsformulieren en gespreksverslagen zullen voor de verdediging interessant kunnen zijn.”

In het zogeheten tripartiete overleg (TPO) wordt besloten of tot strafvervolging wordt overgegaan. ,,Ik vermoed dat die aanmelding voor bespreking in het TPO nu heeft plaatsgevonden”, vervolgt Starreveld.

,,Aanmelding betekent nog niet dat vervolging zal plaatsvinden; die beslissing is aan de officier van justitie. Het kan dus zomaar zijn dat deze fases nu spelen of inmiddels zijn afgerond en nu de officier een definitieve keuze moet maken. Het kan dus ook zijn dat de officier beslist dat geen strafvervolging zal worden ingesteld, maar dat het toch middels bijvoorbeeld vergrijpboetes moet worden opgelost.”

Tot slot zegt Starreveld: ,,Het hoeft dus nu nog niet zo te zijn dat de betrokken adviseur(s) weet hebben van hetgeen zich nu achter de schermen heeft afgespeeld. Dat zal pas bekend worden indien er bijvoorbeeld een inval plaatsvindt.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

1 reactie

  1. Heel goed, maar wanneer worden hun eigen corrupte soort zoals de rechters Lasten, Van Gastel, Saleh en griffier Molenaar vervolgd? @Antilliaans Dagblad waarom schrijven jullie nooit als het verhaal afkomstig is vd burger over dit Hof van Criminelen over nepotisme, klassenjustitie, machtsmisbruik en corruptie? Hoe onafhankelijk wordt de onafhankelijke journalistiek bij jullie bedreven?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -