25 C
Willemstad
• donderdag 27 januari 2022 07:29

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | 1,6 Miljoen verlies Aqualectra bij black-outs

- Advertentie -
Jonis bood wederom namens het bedrijf aan de gehele Curaçaose gemeenschap zijn excuses aan voor de black-outs | Extra

Willemstad – Aqualectra (AQ) heeft tijdens de verschillende black-outs die in 2020 en begin 2021 plaatsvonden 2,8 gigawattuur niet kunnen verkopen. Tegen een waarde van 60 cent per kilowattuur komt dit uit op een schadepost van 1,6 miljoen gulden voor het nutsbedrijf.

Dat heeft algemeen directeur Darick Jonis tijdens de Statenvergadering bekendgemaakt. Jonis bood wederom namens het bedrijf aan de gehele Curaçaose gemeenschap zijn excuses aan voor de black-outs.

,,Dat is geen wenselijke situatie en ook niet iets waar we naar toe werken. Helaas hebben we de situatie niet altijd in de hand”, aldus Jonis, die verder een uitgebreide uitleg gaf over de ‘root cause’ van de laatste vier black-outs.

Deze krant meldde eerder na een gesprek met Jonis dat een slecht functionerend onderdeel van het beveiligingssysteem de oorzaak was van de drie opeenvolgende black-outs in december en die van 4 januari dit jaar. Door het haperende onderdeeltje werd een kettingreactie in het beveiligingssysteem geactiveerd op het moment dat daar geen reden voor was.

- Advertentie -

Dat het vijf jaar nadat het systeem in gebruik werd genomen pas mis is gegaan, heeft te maken met verschuivingen in het belastingpatroon van het elektriciteitsnetwerk. Dit was duidelijk geworden na een onderzoek verricht door experts van Aqualectra, Wartsila, BWSC, K-Line, Schneider, Digi- Silent en DNV-GL.

Geschat wordt dat dit onderzoek tussen de 75.000 en 100.000 gulden heeft gekost. Er moeten nu volgens Jonis nog enkele technische onderzoeken plaatsvinden om vast te stellen hoe kan worden gegarandeerd dat de fluctuatie in de voltage zich niet kan herhalen. Dit kan enkele fundamentele wijzigingen in het operationele net inhouden, zo legt de Aqualectradirecteur uit.

,,Aqualectra heeft en blijft zich volledig inspannen om geen enkele black-out meer te laten plaatsvinden. Maar toch moet er rekening mee worden gehouden dat we op een eiland wonen en dat de mogelijkheid blijft bestaan. Dit zal dan om een andere reden zijn en niet door het probleem dat nu wordt aangepakt.”

Bron: Antilliaans Dagblad van 27 januari 2021

- Advertentie -

Artikel delen

3 reacties

  1. En zit in die 1,6 miljoen ook mijn apparatuur die is overleden en die ik heb opgegeven bij Aqualectra en waar ik nooit iets op gehoord?
    Fouten kunnen overal voorkomen, maar (gemeten) een wijk op een halve spanning zetten is onaceptabel. Ik sta natuurljk niet echt te kijken over het feit dat ik geen antwoord heb gekregen van Aqualectra, want dat is hier op Curacao heel normaal!

  2. ….”Maar toch moet er rekening mee worden gehouden dat we op een eiland wonen en dat de mogelijkheid blijft bestaan”…

    Lees: Maar toch moet er rekening mee worden gehouden dat incompetente directeuren als “ik” een positie mogen bekleden die ik eigenlijk niet verdien!!!!
    Thank you nepotism!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | BZV accountant moet toch betalen

Met vonnis De accountant van Bureau Ziektekostenvoorziening moet van de rechter 4,1 miljoen gulden betalen. Accountant Jourdain en twee medewerkers werden ervan verdacht miljoenen te hebben ontvreemd. Diezelfde...

ParadiseFM | Veel auto’s op straat tijdens avondklok

Veel auto’s die zich tijdens de avondklok op de weg begeven hebben geen ontheffing of geldig motief om op straat te zijn. Dat schrijft de Èxtra. Opvallend...

Democracy now! | Wednesday, January 26, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 25 januari 2022

 Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Wederom 5 atrako’s in een week

Voor de tweede week op rij heeft de politie vijf gewapende overvallen geregistreerd. In de week van 17 tot 23 januari zijn er vier gewapende straatroven en...

Nu.cw | 45 extra zorgmedewerkers ondersteunen CMC

Het Curaçao Medical Center (CMC) heeft inmiddels versterking gekregen van 45 zorgmedewerkers. Dat bevestigt woordvoerster Germaine Gibbs tegenover NU.cw. Vrijdag liet Gibbs weten dat er 29 verpleegkundigen van...
- Advertentie -
- Advertentie -