Antilliaans Dagblad | Zorgen Kamerleden over coronagolf eilanden

Ook over Aruba maken Kuiken en Diertens zich zorgen, omdat volgens de berichtgeving het ziekenhuis het niet meer aankan.

Den Haag – Tweede Kamerleden Attje Kuiken (PvdA) en Antje Diertens (D66) maken zich zorgen over de ontwikkeling van de coronapandemie op de Caribische eilanden. Ze hebben vijftien vragen gesteld aan staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties.

De eerste vragen gaan over Sint Eustatius, waar volgens mediaberichten uitzonderingen worden gemaakt op de quarantaineregels voor bepaalde mensen uit niet-veilige landen. ,,Vindt u dit een goede zaak?” De Kamerleden willen dat Knops het bestuur van Statia om opheldering vraagt.

Ze willen ook weten waar en wanneer de besmette inspecteur van coronatesten op Sint Eustatius is getest. Ook de inspecteur was vrijgesteld van de quarantaine.

,,Deelt u de mening dat de vrijstelling van quarantaine zonder voorafgaande test ongewenste gezondheidsrisico’s meebrengt en door de strengere maatregelen en een ingestelde avondklok andere ongewenste nevengevolgen heeft op Sint Eustatius?”

Ook over Aruba maken Kuiken en Diertens zich zorgen, omdat volgens de berichtgeving het ziekenhuis het niet meer aankan. Ze vragen Knops of hij hierover contact heeft gehad met de Arubaanse regering en of Nederland steun kan aanbieden om ‘deze crisis door te komen’.

De Kamerleden leggen een link tussen de situatie op Aruba en Bonaire ‘dat nog steeds geen actieve intensive care units heeft voor corona, noch zelf over testcapaciteit beschikt’. Zou het opnieuw uitzenden van het ondersteuningsschip Zr.Ms. Karel Doorman te overwegen zijn?, vragen ze.

Verder vragen Kuiken en Diertens naar de mogelijkheden om op Bonaire betere intensieve zorg voor corona op te zetten en zelfstandige volledige testcapaciteit. Uit de vragen blijkt dat ze vinden dat Bonaire te weinig mogelijkheden heeft om zich te beschermen tegen import van het virus. Bijvoorbeeld het verplicht stellen van een negatieve coronatest zou mogelijk moeten zijn. Daarover heeft de Tweede Kamer onlangs al een motie aangenomen van D66.

Bron: Antilliaans Dagblad

3 Reacties op “Antilliaans Dagblad | Zorgen Kamerleden over coronagolf eilanden

  1. M.D. Concepcion

    Gister dinsdag 13 oktober 2020 om 19.00 uur heeft premier Rutte vervolgmaatregelen bekendgemaakt ter indamming van het aantal corona besmettingen waarmee Nederland nu dagelijks mee te maken krijgt, thans bijna 8000 per dag. Gelezen mijn commentaar van 21 september met betrekking tot de zorgen van de 2 Nederlandse kamer leden vraag ik mij mezelf af of de 2 dames toen en ondertussen de handen in eigen boezem hebben gestoken of niet.

  2. Ik denk dat de beide ‘Antjes’ voor de Bühne bezig zijn.

  3. M.D. Concepcion

    Dat de tweede kamer leden Attje Kuiken ( PVDA) en Antje Diertens (D66) zich zorgen maken om het welzijn van de landen conform het bovenstaand artikel is te waarderen. Vraag, staat Nederland ten opzichte van het aantal besmettingen op Aruba, Curaçao, Bonaire, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba er zo verzorgd uit? Staat Nederland ten opzichte van Amerika er zo voordelig voor? Dat Nederland over meer pandemie bestrijding faciliteiten heeft a la goed voor haar. Dat Nederland in vergelijking met Amerika het beter doet weet ik zo niet. Of zijn Tweede kamer leden Attje Kuiken ( Partij van de arbeid) en Antje Diertens (D66) nu al bezig om ten koste van andermans leed met een politieke campagne? NB. Amerika heeft 328.2 miljoen aan bevolkingsaantal (2019) en Nederland 17.28 miljoen bevolkingsaantal (2019) Aruba 105.845 (2018). Amerika heeft te maken met 6.83 miljoen besmettingen, Nederland 90.047 en Aruba 3.551 besmettingen. Heeft Nederland procentueel meer besmettingen dan Amerika? Moeten de 2 tweede kamer leden zich niet eerder zorgen maken om het besmetting aantal van Nederland of niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *