28 C
Willemstad
• zaterdag 8 mei 2021 11:19

PBC | Ook VBC roert zich om strenge coronamaatregelen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het draagvlak voor de coronamaatregelen van de Curaçaose regering brokkelt verder af. Na Chata roert ook de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao zich. Die wil af...

PBC | Zes mensen positief, opnieuw laag besmettingsratio

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vandaag testten zes mensen positief op Corona op een totaal van 636 afgenomen PCR-testen. Dat geeft een testratio van net geen 1 procent. Deze...

DH | Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank...

Ingezonden | Curaçao op weg naar een dictatuur?

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Twaalf partijen melden zich voor verkiezingen Aruba

Oranjestad - Met het indienen van de kandidatenlijsten hebben twaalf politieke partijen officieel laten weten mee te willen doen aan de Statenverkiezingen van 25 juni. Vanwege corona...

AntilliaansDagblad | Méér ‘gratis’ graven nodig

Willemstad - Doordat er nu meer overledenen zijn als gevolg van corona en er door de crisis meer mensen zijn die geen geld hebben voor een begrafenis...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAntilliaans Dagblad | ‘Super spreader’ in koor

Antilliaans Dagblad | ‘Super spreader’ in koor

Gerstenbluth: Meer gevallen zullen volgen

Willemstad – Premier Eugene Rhuggenaath (PAR) heeft gisteren een dringende oproep gedaan aan de bevolking om de voorzorgsmaatregelen echt op te volgen. Hoe belangrijk dat is blijkt nadat op één dag 23 nieuwe besmettingen met het coronavirus werden geregistreerd.

Epidemioloog Izzy Gerstenbluth sprak in de Relato di Dia over een ‘super spreader’ in een koor dat vorige week, tegen alle adviezen in, besloot toch bij elkaar te komen. De betreffende persoon had geen symptomen en was zich er niet van bewust te zijn geïnfecteerd met het coronavirus. Tijdens de oefensessie zijn verschillende koorleden besmet.

Premier Rhuggenaath was gisteren zichtbaar teleurgesteld over het gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel bij een klein deel van de bevolking. Ondanks alle oproepen en instructies om voorlopig af te zien van bepaalde activiteiten, zoals muziek maken en zingen in een groep, heeft het koor ervoor gekozen dat toch te doen. ,,We kunnen een uitbraak van het virus alleen voorkomen als mensen hun eigen verantwoordelijkheid nemen”, zegt een verontruste Rhuggenaath. ,,Zijn we vergeten dat we deel uitmaken van een gemeenschap? Dat we ook aan anderen moeten denken, onze familie, onze buren, onze collega’s, ouderen en chronisch zieken?”

Zonder de medewerking van de bevolking gaat het de regering niet lukken de verspreiding van het virus in te dammen, is de dringende boodschap van de Curaçaose premier.

,,Het beleid dat wij voeren om een uitbraak in de hand te kunnen houden, heeft juist als uitgangspunt iedereen perspectief te bieden”, zegt Rhuggenaath. Met gerichte maatregelen op maat wil de regering dat mensen zoveel mogelijk het normale leven kunnen oppakken. Het is zoeken naar een balans en een afweging van verschillende belangen, zoals het sociale leven, economische activiteiten en de gezondheid.

Rhuggenaath: ,,Maar dan moet men zich wel aan die voorzorgsmaatregelen houden. Als we dat niet doen, dan ontnemen we onszelf die vrijheden.” Het lukte Curaçao lange tijd om in de kleine cijfers te blijven. ,,De meerderheid van de bevolking houdt zich aan de regels en maatregelen”, weet Rhuggenaath. ,,Toch zijn er nog mensen die gewoon niet geloven dat het virus bestaat en een bedreiging vormt.”

Tegen deze mensen zegt de premier: het virus is er om te blijven en voorlopig is er geen vaccin. ,,Het is nu belangrijker dan ooit dat we beseffen dat we de strijd samen moeten voeren en onze levensstijl moeten aanpassen aan de realiteit. Er is geen excuus om dat niet te doen.”

Dat de besmettingen pas een week nadat het koor bij elkaar kwam, bekend zijn, is niet vreemd, legt Gerstenbluth uit. ,,De meeste mensen krijgen vier tot acht dagen na de infectie symptomen. We mogen van geluk spreken dat het geen groter evenement is geweest.”

Volgende week zullen naar alle waarschijnlijkheid veel meer mensen besmet blijken. De afdeling epidemiologie is direct begonnen met het achterhalen van de contacten van de koorleden. ,,Maar ondertussen kunnen zij al anderen hebben besmet.”

De situatie is nog in de hand te houden, maar het is nu echt zaak om een uitbreiding van het aantal verspreidingen zo snel mogelijk af te remmen. Gerstenbluth wijst erop dat de maatregelen niet voor niets zijn opgeschaald met onder andere een avondklok en het verbod om met meer dan vier mensen bij elkaar te komen in openbare ruimtes. Juist in de avonduren gaat het mis als mensen ergens wat gaan drinken en gezellig bij elkaar komen, verklaart hij de beslissing van een toka de keda tussen 23.00 uur en 5.00 uur.

,,Het virus heeft zich op het eiland verspreid. Je weet niet wie wel en wie niet is besmet. Als we willen dat de maatregelen effect hebben, moeten we er ons aan houden. Voorkom dat we verder moeten opschalen naar fase 4.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

 1. Het lijkt alsof het zwarte piet doorschuiven is begonnen, de epidiomoloog en de regering zijn de regie over het verspeiden van het virus allang kwijt. De epidiomoloog houdt zich al een tijd schuil, zogenaamd is hij in quarantaine maar dat duurt al een maand.

  Aan de andere kant heeft de epidiomoloog het niet makkelijk, hij moet het doen met randdebielen als Lesly Ferr en Maharo Isenia en een overheid die meer met haar eigen salaris bezig is dan met het indammen van de crisis.

 2. Epidemioloog Izzy Gerstenbluth sprak in de Relato di Dia over een ‘super spreader’ in een koor dat vorige week, tegen alle adviezen in, besloot toch bij elkaar te komen. De betreffende persoon had geen symptomen en was zich er niet van bewust te zijn geïnfecteerd met het coronavirus. Tijdens de oefensessie zijn verschillende koorleden besmet.

  Blablabla.
  Blijf maar praten en adviezen geven. Grijp maar niet in. Blijf maar adviezen geven en dan zien wij hoe ver wij komen.
  Alleen met harde aanpak gaat het lukken. Verbieden die handel, dat moeten jullie doen.

 3. De meerderheid houdt zich aan de regels ? ???
  Maak daar maar gerust ‘de minderheid’ van. Vandaag zat het baseball stadion weer ramvol, de sneks puilden uit en ook in de supermarkten hield geen hond afstand.
  Let’s face it, corona leeft niet onder de bevolking, er zullen echt eerst doden moeten gaan vallen alvorens men het serieus gaat nemen en dat gaat men weer huilen dat ze verplicht thuis moeten zitten.

 4. Premier Rhuggenaath was teleurgesteld over het gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel bij een klein deel van de bevolking. Het is allemaal toneel, een premier die echt begaan is met het lot van de bevolking zal zichzelf in deze tijd geen salarisverhoging geven.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties