30 C
Willemstad
• zaterdag 8 mei 2021 17:31

NOS | Premier Rutte: Europese covid-reispas misschien pas in augustus

Sander van Hoorn De covid-pas, de QR-code waarmee Europeanen deze zomer makkelijker op reis moeten kunnen in de EU, is er misschien pas in augustus. Dat heeft premier...

Extra | Aubert Wiels: E motibu real di asesinato di Helmin Wiels un dia lo sali na kla

WILLEMSTAD. – Ayera despues di 8 aña ainda famianan no a haña trankilidat pa por sera e kaso di asesinato di Helmin Wiels. Esaki pa e echo...

ParadiseFM | D66: ‘Zo snel mogelijk vaccinatiecertificaat voor Caribische delen koninkrijk’

D66 wil zo snel mogelijk een digitaal groen certificaat voor gevaccineerden in de Caribische delen van koninkrijk. Dat blijkt uit Kamervragen van partijleden Jorien Wuite en Jan...

PBC | Ook VBC roert zich om strenge coronamaatregelen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het draagvlak voor de coronamaatregelen van de Curaçaose regering brokkelt verder af. Na Chata roert ook de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao zich. Die wil af...

PBC | Zes mensen positief, opnieuw laag besmettingsratio

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vandaag testten zes mensen positief op Corona op een totaal van 636 afgenomen PCR-testen. Dat geeft een testratio van net geen 1 procent. Deze...

DH | Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAntilliaans Dagblad | Ombudsman niet serieus genomen

Antilliaans Dagblad | Ombudsman niet serieus genomen

Ombudsman Curaçao: Eén procent aanbevelingen opgevolgd

Willemstad – Ombudsman Keursly Concincion vraagt zich af of de regering de toegevoegde waarde inziet van het Bureau Ombudsman.

Concincion voelt zich niet serieus genomen bij de afhandeling van klachten van burgers en ook zou de ombudsman zich wat meer gesteund willen zien door de Staten. Dat is vrijdag naar voren gekomen tijdens de Statenbehandeling van het jaarverslag 2019 van het Bureau Ombudsman.

,,Er is nog veel ruimte voor verbetering en ook voor meer respect voor de functie van ombudsman. De afstand is nog te groot”, aldus Concincion die vragen beantwoordde van de Statenleden. Er is al eerder een onderzoek gedaan door EY waarin verschillende verbeterpunten naar voren zijn gebracht. Daarin is ook aandacht geweest voor de aangekaarte kritiek van de regering naar de ombudsman toe. Toch komt er van de kant van de regering weinig verbetering. Zo hebben ministers erover geklaagd dat de klachten te snel bij de ministers gelegd worden en niet afgehandeld worden door ambtenaren. ,,Maar we gaan vaak naar de ambtenaren of naar de secretarissen-generaal. Maar daar zijn we niet altijd welkom. De minister is uiteindelijk verantwoordelijk en daar gaan we dan ten einde raad ook naartoe.”

Een kritiekpunt van de ombudsman is dat de aanbevelingen niet opgevolgd worden. ,,Er wordt één procent opgevolgd. Dan kan je je afvragen waarom er een ombudsman is, als deze niet serieus genomen wordt. Op deze manier heeft de ombudsman geen toegevoegde waarde.” Concincion legt uit dat het instituut onafhankelijk is en dat het een vereiste is dat bij een klacht altijd een reactie van de regering of het betreffende ministerie gevraagd wordt. ,,Sommige antwoorden laten drie, vier of vijf jaar op zich wachten. We hebben begrip voor de positie van de overheid, maar wij verdedigen de burger. De meeste zaken gaan overigens over het feit dat iemand op geen enkele manier gehoor krijgt bij de overheid. Telefoon en mails worden niet beantwoord. Mensen komen pas bij ons als er echt geen enkel alternatief meer is. En dan moeten wij ook vaak zeggen dat we contact gezocht hebben maar er ook niet mee verder gekomen zijn. Hoe serieus zal de burger ons dan nog nemen?”

Een ander kritiekpunt van de regering is dat de ombudsman de ministeries en ministers vaak in een kwaad daglicht stelt met zijn publicaties over klachten. ,,Daar houden we rekening mee. Er komen geen kwartaalpublicaties meer. En we proberen uit te zoeken wat de beste strategie is om ook aan onze informatieplicht te voldoen.”

Een van de manieren om wat serieuzer genomen te kunnen worden is om meer steun te krijgen van de Staten, zo legt Concincion uit. De Staten moeten er immers voor zorgen dat de regering haar werk goed doet. ,,We voelen ons wat dat betreft wel een beetje in de steek gelaten door de Staten”, zo voegt de ombudsman er voorzichtig aan toe.
Ten aanzien van de conceptwet voor het instellen van een kinderombudsman legt Concincion uit dat er op dit moment antwoorden worden geformuleerd op Statenvragen hierover door het ministerie van Algemene Zaken in samenwerking met de ombudsman. ,,Wij vinden het heel belangrijk om een kinderombudsman in te stellen. Wereldwijd zie je dat landen meer aandacht krijgen voor kinderrechten en ook op Curaçao is het een belangrijk aandachtspunt”, aldus Concincion. ,,Maar als de Staten het niet opportuun vinden om een kinderombudsman in te stellen, dan moeten wij dat respecteren. Het woord is aan de Staten wat dat betreft.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

  1. Steun van de Staten? Geen tijd, moet gokken en bléren, moet zuipen, moet zingen , moet op jatten uit. Kan je dit de staten noemen. M’n bankrekening yess.

  2. Te zot voor woorden, het is duidelijk dat men hier geen openheid van zaken of klachten wil (zien). Typisch Curacao. We voldoen aan het feit dat er een ombudsman `moet zijn`, maar dan houdt het op.

  3. Een ander kritiekpunt van de regering is dat de ombudsman de ministeries en ministers vaak in een kwaad daglicht stelt met zijn publicaties over klachten. ,,Daar houden we rekening mee. Er komen geen kwartaalpublicaties meer. En we proberen uit te zoeken wat de beste strategie is om ook aan onze informatieplicht te voldoen.”

    Ik zou zeggen, opschroeven naar maandpublicaties. je gelooft je ogen toch niet als je dit leest….

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties