27 C
Willemstad
• zondag 9 mei 2021 17:46

PBC | Arts komt terug om te helpen met coronazorg: “Ik voelde een soort plicht om te helpen omdat ik uit Curaçao kom”

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Lung Jeung is geboren en getogen op Curaçao. Momenteel werkt hij als arts-assistent bij de afdeling Neurologie afdeling in het Amsterdam UMC.   Toen hij...

ParadiseFM | Plachi di dia dinsdag opgeheven; avondklok blijft

De ‘plachi di dia’-regeling wordt vanaf dinsdag 11 mei opgeheven. Dat heeft premier Rhuggenaath vanmiddag bekend gemaakt.  Op Moederdag 9 mei en maandag 10 mei is de...

PBC | Coronamaatregelen eerder dan verwacht versoepeld

Persbureau Curacao Vanaf dinsdag 11 mei zullen de coronamaatregelen op Curaçao worden versoepeld. Eerst zou dat over negen dagen, op 17 mei zijn. Volgens demissionair premier Eugene Rhuggenaath...

PBC | Zondag kans op regen en onweer

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een storing die naar verwachting de lokale eilanden in de komende 24 tot 36 uur zal treffen, bevindt zich momenteel boven het zuidoosten van...

AVC | ‘Toezicht op financiële instellingen Curaçao is te vrijblijvend’

Servaas Houben en Ronald Ketellapper | Achterkant van Curacao Het toezicht in Curaçao op financiële instellingen is te vrijblijvend, verouderd en houdt onvoldoende rekening met de risico’s waaraan...

Column Hessels | Verkiezingsfraude?

Door Armand Hessels Direct na de aankondiging van de Kiesraad dat die bij de komende verkiezingen gebruik wilde maken van een scansysteem om de besmettingskans te verminderen en...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAntilliaans Dagblad | Malaise in vrije zone

Antilliaans Dagblad | Malaise in vrije zone

Curinde wil ‘niet-E-zone-gebied’ bij Koningsplein | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De regering wenst het zogeheten E-zone-gebied bij Koningsplein (Nieuwe Haven) om te zetten in een ‘niet-E-zone-gebied’. Dit blijkt uit het jongste advies van de Sociaal-Economische Raad (SER).

Reden is dat de exploitant van het vrijezonegebied, overheids-nv Curinde (Curaçao Industrial & International Trade Development Company), heeft aangegeven dat de economische malaise de economische zones heeft getroffen.

,,Naast de krimp van de lokale economie, de economische situatie in Venezuela, het gebrek aan regionale vluchten (‘airlift’) en de concurrentie met de vrije zones in Panama en de Dominicaanse Republiek, vindt er steeds minder doorvoer en afzet van goederen plaats vanuit de E-zones.”

Daardoor is het steeds minder aantrekkelijk voor nieuwe ondernemers om zich te vestigen in de E-zones en vertrekken er steeds meer huurders. Met name om deze redenen wenst Curinde een gedeelte van de bestaande E-zone als ‘niet-E-zone-gebied’ in te stellen en dit gebied aan te bieden om de bedrijvigheid en werkgelegenheid te stimuleren door meer ondernemingen – en dus huurders – aan te trekken naar het door Curinde beheerde gebied en tegelijkertijd de huidige huurders te faciliteren in de levering van goederen aan lokale en internationale afnemers.

De SER mist een uitleg over hoe en op welke wijze de Free Zones en Export Processing Zones (EPZs), ofwel Zonas Francas, in genoemde landen een reële concurrentie vormen voor de E-zones op Curaçao, en welke specifieke vestigingsvoorwaarden en of arbeids-, belasting- en migratievoordelen deze jurisdicties wél aanbieden vergeleken met Curaçao.

Wat de raad verder opvalt is dat dit nieuwe inzicht geen onderdeel vormt van een economische zonebeleid. Sterker nog: ,,Niet in het regeerakkoord en het regeringsprogramma van het huidige kabinet, noch in de Groeistrategie en het Groeiakkoord, noch in de uit deze richtinggevende kaderdocumenten voortvloeiende beleidsvoorstellen wordt een integrale, beleidsmatige inbedding van de E-zone-sector in economisch beleid op Curaçao voorgestaan.”

SER verder: ,,Er mist een geactualiseerd beleidskader van de regering met betrekking tot deze zones. Dit geldt des te meer aangezien in de ontwerp-Landsverordening algemene bestedingsbelasting (abb) wordt voorgesteld om de Landsverordening economische zones 2000 in te trekken en een speciaal entrepot, genaamd douanezone, te introduceren en de diverse vrijstellingen opgenomen in de Landsverordening economische zones 2000, met uitzondering van de vrijstelling op de winstbelasting, in de bijbehorende landsverordeningen op te nemen.”

Daarom vraagt de SER zich af welke consequenties het intrekken van de Landsverordening economische zones 2000 zal hebben voor dit nieuwe ontwerp, zowel in materiële als in juridische zin. Er is in elk geval opheldering over nodig, ook in het belang van de ondernemers en burgers. Hier kan volgens de raad de minister van Financiën antwoord op geven.

De SER concludeert: ,,Naar het voorlopige oordeel lijkt het, juist vanwege het ontbreken van de beleidsmatige focus op integraliteit, er sterk op dat het onderhavige ontwerp als ‘gelegenheidswetgeving’ kan worden gekwalificeerd waarmee specifieke (deel)belangen op korte termijn worden gediend, zonder dat op voorhand goed zicht bestaat op hoe dit zich verhoudt tot het bredere economische beleidskader.”

De SER wil daarom helderheid over de vraag welk nieuw beleid, welke nieuwe beleidsinzichten en/of aannames er gelden wat betreft de E-zones op Curaçao. Want, zo wordt nog eens uitgelegd:

,,E-zones zijn specifiek bedoeld om internationale handel te promoten waardoor zij een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de economische ontwikkeling van Curaçao, vooral in de vorm van de instroom van deviezen en in de vorm van afdracht van belasting over de winst. Om te weten of er inderdaad sprake is van een belangrijke bijdrage aan de economie door ondernemingen toegelaten tot een E-zone, is het van belang om deze bijdrage aan de economie te meten.” De SER mist ook een economische impactstudie, die opheldering kan geven over dit vraagstuk.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties