27 C
Willemstad
• zondag 9 mei 2021 17:54

PBC | Arts komt terug om te helpen met coronazorg: “Ik voelde een soort plicht om te helpen omdat ik uit Curaçao kom”

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Lung Jeung is geboren en getogen op Curaçao. Momenteel werkt hij als arts-assistent bij de afdeling Neurologie afdeling in het Amsterdam UMC.   Toen hij...

ParadiseFM | Plachi di dia dinsdag opgeheven; avondklok blijft

De ‘plachi di dia’-regeling wordt vanaf dinsdag 11 mei opgeheven. Dat heeft premier Rhuggenaath vanmiddag bekend gemaakt.  Op Moederdag 9 mei en maandag 10 mei is de...

PBC | Coronamaatregelen eerder dan verwacht versoepeld

Persbureau Curacao Vanaf dinsdag 11 mei zullen de coronamaatregelen op Curaçao worden versoepeld. Eerst zou dat over negen dagen, op 17 mei zijn. Volgens demissionair premier Eugene Rhuggenaath...

PBC | Zondag kans op regen en onweer

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een storing die naar verwachting de lokale eilanden in de komende 24 tot 36 uur zal treffen, bevindt zich momenteel boven het zuidoosten van...

AVC | ‘Toezicht op financiële instellingen Curaçao is te vrijblijvend’

Servaas Houben en Ronald Ketellapper | Achterkant van Curacao Het toezicht in Curaçao op financiële instellingen is te vrijblijvend, verouderd en houdt onvoldoende rekening met de risico’s waaraan...

Column Hessels | Verkiezingsfraude?

Door Armand Hessels Direct na de aankondiging van de Kiesraad dat die bij de komende verkiezingen gebruik wilde maken van een scansysteem om de besmettingskans te verminderen en...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAntilliaans Dagblad | Knops wil graag helpen

Antilliaans Dagblad | Knops wil graag helpen

‘Samen zorgen dat Curaçao autonomie volledig kan dragen’

Willemstad – Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft zijn werkbezoek aan Curaçao gisteren afgerond.

Tijdens zijn afsluitende persconferentie benadrukte hij nogmaals dat de autonomie van Curaçao met de oprichting van de Caribische Hervormingsentiteit (CHE) niet zal worden aangetast. Hij wil een brede samenwerking tussen beide landen.

,,Wij willen dat Curaçao sterker wordt en ik wil daarin graag helpen”, zei Knops meerdere malen tijdens de persconferentie. ,,Onze boodschap is, laten we ervoor zorgen dat Curaçao zijn autonomie in volle omvang kan dragen en de verantwoordelijkheden die daarbij horen kan invullen. Dat is nu niet het geval en daar moeten we aan werken. Het is aan Curaçao om daarin mee te gaan of niet, het is een aanbod, we leggen het niet op.”

Dat Nederland alles zou gaan bepalen, ontkent Knops. ,,We gaan niet alleen Nederlandse ambtenaren de opdracht geven en dan zeggen: we gaan samenwerken.”

Beide landen zouden volgens hem een aandeel hebben in de samenwerking zowel op ambtelijk als politiek niveau: ,,De samenwerking moet zich gaan vertalen in mensen die herkenbaar zijn voor dit gebied, maar ook dat er gebruik wordt gemaakt van de kennis die hier is.”

Daar is volgens Knops wel tijd voor nodig. ,,Als je structureel dingen wil doen, dan kun je daar mensen aan toevoegen of tijdelijke capaciteit aan toevoegen om mensen op te leiden en te begeleiden. Daar moet je wel langjarige trajecten voor afspreken.”

Tijdens het bezoek van Knops waren er verschillende demonstraties. Ook gisteren protesteerden de verschillende vakbonden verenigd in drie vakcentrales tegen de plannen voor de oprichting van de CHE. Net als de regering en de Staten vrezen de vakbonden dat met deze entiteit zoals die nu op tafel ligt, de autonomie wordt aangetast. De vakbondsleiders hebben aan het einde van hun mars een brief overhandigd aan Knops waarin hun ongenoegen stond verwoord.

,,Toen ik bekend maakte dat ik hiernaartoe zou komen, was ik op de hoogte van het debat dat hier gevoerd wordt. Ik ben blij dat dat kan op Curaçao; als mensen het ergens niet mee eens zijn dat vrij kunnen zeggen en dat ik vervolgens met die mensen in gesprek kan gaan. Het heeft mijn bezoek op geen enkele wijze gehinderd, ik heb met iedereen kunnen spreken met wie ik wilde spreken”, zo zei de staatssecretaris gisteren.

Knops vloog gisteren terug naar Nederland. Woensdag en gisteren voerde hij intensieve gesprekken met onder meer minister-president Eugene Rhuggenaath en vicepremier Steven Martina. Knops benadrukte dat het goede gesprekken waren, maar gaf tegelijkertijd aan dat beide partijen op sommige punten het nog niet met elkaar eens waren. Nederland laat Curaçao in ieder geval niet in de steek, zei de staatssecretaris.

,,Wij zijn allemaal landen binnen het Koninkrijk. Tegelijkertijd, laten we samen investeren in zaken die ten goede komen aan alle inwoners van Curaçao. Ik ben op bezoek geweest en te gast geweest in een land van ruim 160.000 inwoners, waarvan zo’n 50.000 inwoners genoodzaakt zijn een beroep te doen op de Voedselbank. Waar veel mensen hun baan verloren zijn, waar de toeristische sector het heel erg moeilijk heeft. De situatie die zich nu voordoet, is niet acceptabel.”

Bron: Antilliaans Dagblad

2 reacties

  1. Aanvulling. Ook is Knops op een eiland geweest waar minkukels en malloten, al dan niet via het matras, aan een lucratieve baan worden geholpen. Deze minkukels en malloten hebben nog niet eens de basis beginselen voor een arbeider, maar worden aan de top geplaatst, alwaar ze enorm veel schade berokkenen. Kundige Curacaoenaars die internationale ervaring hebben opgedaan worden koste wat het kost tegengewerkt als ze terug willen keren naar Curacao om hun kennis en kunde in te zetten. Ik neem aan dat Knops dat ook wel inzag na het gesprek met groothoofd Martina die dankzij zijn corrupte vader aan een hoge baan is geholpen.

  2. toch tenenkrommend dat een nederlander ons moet laten inzien dat het niet acceptabel is dat 50.000 mensen van de voedselbank afhankelijk zijn, terwijl de top omkomt in het geld. Zou Rhuggenaath zich niet schamen dat 1/3 van de bevolking crepeert terwijl er ambtenaren zijn die miljoenen salarissen verdienen?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties