28 C
Willemstad
• donderdag 18 augustus 2022

Laatste reacties

Antilliaans Dagblad | Geen corona-uittocht

Cijfers Kranshi: Daling in- én uitschrijvingen | Persbureau Curacao

Willemstad – Uit de cijfers van de burgerlijke stand blijkt dat er geen sprake is van een massale uittocht na de coronamaatregelen die de regering in maart heeft genomen. Integendeel, zowel het aantal immigranten als emigranten is in vergelijking met vorig jaar juist afgenomen.

In een overzicht dat deze krant op verzoek heeft ontvangen van minister Armin Konket (MAN) van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD) worden de cijfers van de eerste zeven maanden van 2020 afgezet tegen die van 2019.

Van januari tot en met juli hebben zich dit jaar 3.010 mensen uitgeschreven uit het bevolkingsregister van Kranshi. Dat waren er vorig jaar 3.936. Het aantal immigranten nam in de eerste zeven maanden van het jaar af met 800, van 2.067 in 2019 naar 1.262 in 2020.

De afname van zowel in- als uitschrijvingen bij Kranshi lijkt samen te hangen met de coronamaatregelen die de Curaçaose regering moest nemen om een uitbraak van Covid-19 op het eiland te voorkomen. Half maart gingen de grenzen van het eiland dicht voor personenverkeer en eind maart werd de lockdown op Curaçao afgekondigd. In maart registreert Kranshi al minder immigranten (302 in 2019, 135 in 2020) en emigranten (307 in 2019, 269 in 2020), maar in april valt het aantal mensen dat vertrekt en zich vestigt praktisch stil: 96 inschrijvingen (270 in 2019), 77 uitschrijvingen (333 in 2019). Ook in mei en juni is er nog weinig beweging met 692 emigranten (1.207 in 2019) en 265 immigranten (547 in 2019).

Vanwege de vakantieperiode is juli traditioneel een topmaand voor verhuizingen naar het buitenland. Ook vergeleken met de eerste zeven maanden van dit jaar zijn er die maand de meeste uitschrijvingen uit het bevolkingsregister: 1.313 (1.400 in 2019). Maar het aantal inschrijving door immigranten loopt met 1.262 nog altijd ver achter op juli vorig jaar (2.067). De vraag is of later dit jaar toch nog een heftiger corona-effect zichtbaar wordt. Mogelijk hebben inwoners van Curaçao, nadat het vanaf 1 juli weer mogelijk is om naar Nederland te vliegen, hun boeltje gepakt zonder zich officieel uit te schrijven bij Kranshi. Dat betekent dat meer mensen zijn vertrokken dan op dit moment uit de cijfers blijkt. Of dat werkelijk gebeurt en in welke mate is niet bekend. De burgerlijke stand houdt bij hoeveel personen zich officieel hebben ingeschreven en uitgeschreven. Maar wie in een ander land een nieuwe start wil maken heeft vroeg of laat een uitschrijvingsbewijs nodig van het land van herkomst. Dus dan zouden er alsnog meer uitschrijvingen uit het bevolkingsregister moeten volgen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

2 reacties

  1. Grappig te zien hoe Armin Konket kronkelt. Wat heb je er aan om te weten wat je import en export doet als ze op het eiland fokken als wilde konijnen. Hoe groot is dat aantal, mensen die hier leven. Hoeveel mensen hebben bij de belastingdienst een issue lopen. Bij hoeveel mensen staat het water tot aan hun lippen. Hoeveel afgunst wordt er gekweekt doordat aan de ene kant van de straat de ‘rijke’ de huizen opkopen terwijl aan de andere kant van de straat mensen liggen te kreperen. Dat er ondernemers het eiland verlaten is logisch. Er valt niks meer te snaaien. Wacht maar, de volgende maanden zullen laten wat hier goed mis is.

  2. Het is logisch want wij zitten nog midden in de pandemie. Het geld bij gemeentes in Nederland raakt langzamerhand op dus hoe kunnen deze mensen opgevangen worden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...