27 C
Willemstad
• vrijdag 7 mei 2021 21:32

ParadiseFM | Izzy Gerstenbluth geeft voorlichting aan horecapersoneel

Epidemioloog Izzy Gerstenbluth heeft gisteren het horecapersoneel van Jan Thiel voorgelicht over de Covid-19 vaccinatie. Dat zei Baldewijn Grul van restaurant Zest op Paradise FM. In zijn...

Democracy now! | Friday, May 7, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 7 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Moderna-vaccin blijkt effectief bij tieners

Het coronavaccin van Moderna - dat ook op Curaçao wordt gebruikt - beschermt 96 procent van de 12- tot 17-jarigen tegen Covid-19, zo blijkt uit een studie...

Nu.cw | Toerismesector Curaçao: gebrek aan versoepelingen onbegrijpelijk

De toerismesector is zwaar teleurgesteld over de versoepelingen van de coronamaatregelen zoals die deze week bekend zijn gemaakt. De voorzitter van Curacao Hospitality & Tourism Association (CHATA),...

PBC | Curaçao en Nederland akkoord over tweede uitvoeringsagenda

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Curaçao en Nederland zijn akkoord met de tweede uitvoeringsagenda om het eiland uit de coronacrisis te halen. De afspraken zijn onderdeel van het landenpakket...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenArubaAntilliaans Dagblad | Aruba: Knops slaat direct terug

Antilliaans Dagblad | Aruba: Knops slaat direct terug

Toen alles nog pais en vree was

Oranjestad – Staatssecretaris Raymond Knops is bepaald niet blij met de beslissing van de Arubaanse regering om geld te lenen op de binnenlandse kapitaalmarkt.

In scherpe bewoordingen noemt hij dit ‘onbegrijpelijk’ in een verklaring die hij via de pers wereldkundig maakt.

,,Na de digitale persconferentie van gistermiddag werd in de media bekendgemaakt dat Aruba op de lokale kapitaal markt fors gaat lenen, namelijk maximaal 400 miljoen florin. Ik vind dat erg opmerkelijk, omdat deze lening – met een duur van zeven jaar – gemoeid gaat met een jaarlijks vast rentepercentage van 5,3 procent waarbij tussentijds niets wordt afgelost.

Dit betekent dat Aruba haar bevolking opzadelt met jaarlijks 21 miljoen florin aan rente, iets wat ik absoluut niet begrijp. Want hoe leg je het aan de burgers van Aruba uit dat in deze tijden van de coronacrisis elke burger bijna 1.400 florin voor de komende zeven jaar extra kwijt is.

Daarnaast neemt de staatsschuld toe tot ruim 5 miljard florin ofwel een schuldquote van 127 procent van het bruto binnenlands product. Daarbij vraag ik mij dan af: wil je als land in de top tien van landen met de hoogste staatsschulden staan? Wil je de volgende generatie op deze manier opzadelen met dit probleem?

Eerder las ik dat premier Wever-Croes aangaf, dat ondanks alle moeilijkheden op Aruba en in de wereld, er vertrouwen gehouden moeten worden dat Aruba sterker uit deze crisis zal komen. Ik ben van mening dat dit niet de juiste manier is om sterker uit deze crisis te komen. Aruba had er verstandig aan gedaan om met ons te praten en niet publiekelijk over ons te praten.”

Bron: Antilliaans Dagblad

13 reacties

 1. Jullie vertellen, maar jullie kunnen me nog meer vertellen!! Ons eerst de duimschroeven aandraaien, en als blijkt dat het niet lukt op de manier waarop jullie gehoopt en voorzien hadden “Ja maar….” zeggen.
  Duidelijk?

 2. “Respect voor een premier die de waardigheid van haar land niet voor een appel en een ei, jazeker, verkoopt.”
  En dat is precies wat ze wel doet.
  Op de “binnenlandse kapitaal markt” moet 400 miljoen gulden geleend worden. Welke binnenlandse organisaties en of personen zijn in staat om dit uit te lenen? Zeker als je in aanmerking neemt dat de huidige credit rating van Aruba BBB+ is gebaseerd op niet zelf lenen. Nu ze het wel zelf gaan doen het opgelopen tekort en malaise in de, alles bepalende, touristen sector. Zal de rating naar b junk bond status zakken. En welk belang heeft een locale investeerder in een dergelijk risico?
  Dat zijn die investeerders die goed boeren bij de huidige situatie en CHE als bedreigd zien.
  Het zijn die instellingen die een zware wissel getrokken hebben op de economie en het nu gewoon nog een keer gaan doen. En dat zijn degenen aan wie de premier de autonomie verkwanseld.

 3. @Mancho Pan moet zijn eigen gebral echt diverse keren nalezen! Heeft de clup van Rhuggenaath zijn bots ingezet?
  NL regering rug recht houden. Geen febr meer naar de eilanden zonder enkele garantie.
  1/4 van bevolking verkommert al vele jaren – ondanks de miljarden die hier zijn ingepompt-.
  Enough is enough zou ik zeggen.

 4. ….”Respect voor een premier die de waardigheid van haar land niet voor een appel en een ei, jazeker, verkoopt”…[email protected] Pan.

  Nobel dat de Premier opkomt voor deze rots.
  Maar over welke waardigheid hebben we het precies?

  De waardigheid van onze gezagsdragers die de afgelopen 10 jaar flagrant fondsen misbruikt, verdpilt, verbrast en aan vrienden uitgedeeld hebben zal daar vast niet mee bedoeld worden.

  Het is ook niet bepaald waardig hoe makkelijk de overheid op deze rots mensen aan hun lot over laat, en door hulp van vrijwilligers het nog redden.

  Terwijl een in en in in corruptie verslingerde gevolmachtigd minister roept hoe goed Curaçaose overheid er voor zorgt dat iedereen eten heeft.

  Nee waardigheid? Verre van…waardig is ons bestuursethos, en sociale moraal.

  Dit is ons moraal op deze rots:
  We vullen eerst onze eigen zakken, dan die van onze echtgenotes/ echtgenoot, dan die van de broers en zussen, dan die van de neven en nichten, dan die van de schoonfamilie, dan die van de vrienden….

  En dan? Dan roepen we dat nederland verplicht is om zich sociaal op te stellen en gratis geld te geven, ZONDER CPNTROLES OF VOORWAARDES.

  wie denkt we dat we hier zijn? God?

  En Knops corrupt? Ha..de ad hominem / op de man gespeelde argumenten komen weer los…

  Knops hoe corrupt hij hypothetisch ook is, heeft 100% gelijk
  We zijn een corrupt en ongeorganiseerd derde wereld land, met egoistische derde werelsniveau leiders die hun eigen broek niet op kunnen houden ….
  Omdat ze te incapabel zijn, en mede afzakt omdat hun broekzakken zo volgepropt zitten met geroofd staatsgeld.

 5. @Mancho Pan: het kan zijn dat ik iets gemist heb, maar wat is de door NRC bewezen corruptie van Knops?
  En kom niet aan met een groter stukje grond. In het kader van ruimte voor ruimte en groen voor rood was er niets aan de hand.

  Graag de bewijzen.

 6. De door NRC bewezen corrupte Knops weet het steeds achteraf te verbloemen. In Nederland spreekt hij heel andere taal dan op de Antillen. Er moest binnen 4 dagen zonder onderhandeling vrijwillig getekend worden. Het was buigen of barsten. Het zo meevoelend moederland is wel vaker haar afspraken niet nagekomen.
  Respect voor een premier die de waardigheid van haar land niet voor een appel en een ei, jazeker, verkoopt.

 7. ….”of moet het tweede deel van je zin luiden: ……alleen maar om uit handen van justitie te blijven?”….

  @Jury, goed punt,
  eerste reden : Ze willen vooral zelf kunnen beschikken over het geld, verdelen onder vrienden.

  In het troebele water van het belabberde Ministerie van finacien en Kontrolaria general, blijven deze roofpraktijken langer verborgen.

  ….”Hoe staat het overigens met het Hoger Beroep van Paul Croes?…
  Ter verdediging van zijn handelen gaf hij de volgende verklaring:
  “Wat ik heb gedaan, doen alle politici op Aruba”…..

  @Jury: Hij heeft waarschijnlijk 100% gelijk.
  Maar een typische argumentum ad populum. Om dat de meerderheid het doet is het ok!
  Ook een typische : Tu Quoque, Latijn voor: Jij ook, bo tambe. Wat natuurlijk geen ontkrachtende waarde heeft op zijn crimes..

  …”En hij is natuurlijk wel iemand die van de hoed en de rand weet, lijkt me.”….
  @Jury: Hij , PC, kan het weten!

  …”Dat hij hiermede zijn collega’s er bij lapte zal hem waarschijnlijk niet in dank zijn afgenomen”…

  @Jury, nee zeker niet. Maar hij denkt;Hypocrieten collega ambtenaren en politici, jullie hebben er allemaal aan meegedaan!
  Aruba zit ook vol corruptie, vriendenbelangen en nepotisme
  Iets wat uiteraard eigen is voor kleine gemeenschappen met een minder ontwikkelde moraal. Gebeurt in kleine gemeentes in NL, America etc ook..en grote…

  Maar het is de hypocrisie alsof NL hier Aruba te gronde richt met de CHE die zo schrijnend is…het is Arubaanse politiek die Aruba te gronde richt .en een zwakke publieke opinie / kracht die het tolereert..

 8. Stel u voor dat door het financieel gegoochel de Arubaanse Florin gedwongen word losgekoppeld van de dollar. Wellicht kan mevrouw Maduro,op wie ik nota bene gestemd heb, daar haar licht over laten schijnen. Mij schiet het woord hyper inflatie te binnen.

 9. Deze rente-som buiten iedere verdere ondersteuning houden, men wil zichzelf met schulden opzadelen? Dan zorg je er ook maar zelf voor dat het betaald en geregeld wordt. Niet later de Nederlandse belastingbetaler opzadelen met deze stupiditeit.

 10. Knoek-koe
  of moet het tweede deel van je zin luiden: ……alleen maar om uit handen van justitie te blijven?
  Ik weet het niet.
  Hoe staat het overigens met het Hoger Beroep van Paul Croes?
  Ter verdediging van zijn handelen gaf hij de volgende verklaring:
  “Wat ik heb gedaan, doen alle politici op Aruba”.
  En hij is natuurlijk wel iemand die van de hoed en de rand weet, lijkt me.
  Dat hij hiermede zijn collega’s er bij lapte zal hem waarschijnlijk niet in dank zijn afgenomen.

 11. Ik zou niet gek staan te kijken dat onze locale toppers het voorbeeld van Aruba willen volgen.
  Eigenlijk is de keuze
  Eigen belang (het veilig stellen van eigen kapitaal en verdien model)
  Of belang van het volk.
  Als acties van het verleden een indicatie zijn voor acties van de toekomst is dat bijna gegarandeerd.
  Er is, volgens mij, nog geen politicus geweest die landsbelang voor persoonlijke belang liet gaan.
  De keuze miljonair (us dollar) in Haiti of, uitgekotste pauper in een beschaafd land. Is de keuze die de elite krijgt. Waarvoor zouden ze kiezen?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties