31 C
Willemstad
• woensdag 22 september 2021 14:49

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Aqualectra mist technisch directeur’

4 blakouts in 1 maand | Persbureau Curacao

Willemstad – Verschillende Statenleden hebben gisteren in de centrale commissievergadering naar aanleiding van de vier recente black-outs van Aqualectra gevraagd naar hoe het staat met de invulling van de functie van technisch directeur bij het nutsbedrijf.

Charles Cooper (MFK) vraagt zich af waarom er tot op de dag van vandaag een technisch manager mist. En Yves Schoop (MAN) vraagt waarom er nog geen operations manager is. Ook Gisette Seferina (PAR) constateert dat er een technisch directeur mist.

Maar of het gemis aan deze directeur nu het probleem is van de vier black-outs, daarover blijven de Statenleden en de bevolking die zij vertegenwoordigen voorlopig nog in het ongewisse, want de aanwezige minister van Economische Ontwikkeling (MEO), Steven Martina (MAN), heeft een week de tijd gevraagd om alle vragen te beantwoorden die in de 4 uur en 24 minuten durende vergadering gesteld zijn. In de centrale commissievergadering waren overigens ook de Aqualectra-directeuren Neysa Isenia en Darick Jonis aanwezig. Zij hebben niet gesproken.

- Advertentie -

Gilbert Doran (MFK) geeft aan dat er hoge tarieven betaald worden op Curaçao in vergelijking met de regio. ,,Ondertussen verkeren de mensen elke dag in onzekerheid of er wel stroom geleverd wordt of niet.” Marilyn Moses (MP) sluit zich bij dit argument aan. Doran vraagt zich af of de machines van Wärtsilä van inferieure kwaliteit zijn. Moses vindt dat Curaçao met de nutsprijzen aantrekkelijker moeten worden voor investeerders. Amparo dos Santos (KdNT) voert aan dat Aqualectra doet aan ‘lapi lapi’, wat wil zeggen dat er hier en daar telkens weer wat gerepareerd wordt maar het hele systeem ondertussen bij elkaar gelapt is en niet meer goed functioneert.

Fraude is ook een onderwerp dat naar voren komt. Dos Santos is ervan overtuigd dat er sprake is van fraude en Moses vraagt: ,,Hoe staat het met het onderzoek hiernaar?” Yaël Plet (MAN) heeft ook gehoord over achterovergedrukt geld en dat er sprake is van slecht beleid. ,,Maar wat zijn nu echt de redenen van de black-outs?”, zo wil hij weten. ,,Is er gebrek aan onderhoud of investering in machines, is er sprake van een liquiditeitstekort? Er is onderzoek gedaan door Aqualectra. We willen daar de uitslag van”, aldus Plet.

,,Sterker nog”, zo voegt Curtley Obispo (PAR) eraan toe, ,,in het jaarverslag 2019 wordt gesteld dat er in november van dat jaar na drie jaar voor het eerst weer een black-out is. Ook daarvan wil ik de onderzoeksresultaten zien.”

Meindert ‘Menki’ Rojer wil dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) of MEO een calculatie maakt van hoeveel de black-outs het bedrijfsleven en particulieren gekost hebben. Getroffen burgers en bedrijven moeten volgens Jaime Córdoba (onafhankelijk Statenlid) snel vergoed worden voor de geleden schade. ,,Worden de mensen niet betaald dan komen wij dit opeisen”, zo klinkt dreigend.

- Advertisement -

Overigens hebben sommige Statenleden waaronder Wimbert Hato (MAN) en Eugene Cleopa (MAN) ook complimenten voor de Aqualectra-directie die goed bereikbaar is bij problemen en gelijk informatie geeft aan de pers en de bevolking.

Rennox Calmes vindt dat de minister wat betreft informeren in gebreke blijft: ,,Ik heb in januari 2020 al vragen gestuurd naar de MEO-minister. Deze heb ik in september herhaald en ook tijdens de begrotingsbehandeling. Ik heb nooit antwoord gekregen.” Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) vindt dat Eugene Rhuggenaath als premier en regeringsleider tijdens de black-outs de bevolking uitleg had moeten geven en de mensen gerust had moeten stellen.

Tot slot doet Stephen Walroud (PAR) de aanbeveling dat bij het antwoorden eerst een historisch kader geschetst wordt door minister Martina die jarenlang zelf directeur is geweest van Aqualectra.

,,Dan hebben we een beter beeld, voordat we allerlei beschuldigingen uiten. Want het slechte beleid en verkeerde besluiten van jaren geleden, doen ons nu de das om”, zo voert hij aan.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

6 reacties

 1. …”Aqualectra mist technisch directeur?”…

  Nee, de (huidige) directeur mist een “schroefje”
  Een schroefje en daadkracht

 2. Wat fijn dat de directie van Aqualectra zo goed bereikbaar is als er problemen zijn. Daar is de bevolking nog eens mee geholpen. Voor mij is het een derde wereld organisatie.

  David, als je wat wilt posten, gelieve bij URL niets in te vullen.
  Alleen je naam en wachtwoord is voldoende.

  Commentpolis

 3. Voorheen had AQ al een zeer zware top. 6 directeuren en eerlijk gezegd toen hadden we vrijwel elke week donkere nachten. Ik had standaard kaarsen in mijn huis en jugs met ijs.
  Daarna heeft Schotte o.a. een aantal naar huis gestuurd (misschien 1 van de weinig goede dingen) en daarna kregen we Jonis en Neysa.
  En nu moeten er weer meer directeuren bij komen. Weer wat nitwits?

 4. Er mist dus een technisch directeur en een technisch manager.
  De veel te zware top moet dus nog zwaarder worden.
  Wat er bedoeld wordt is dat er in de directie niemand zit die een technisch benul heeft.
  En natuurlijk wordt er dan aan lapi, lapi gedaan.
  Probleem – nood oplossing- geen probleem ook geen definitieve oplossing.
  Er is niets mis met de wartsila motoren het is alleen dat als de oplossing van een alarmering het onklaar maken van het alarm is op een gegeven moment de motor stopt.
  Preventief onderhoud kan beschouwd worden als nutteloos (er is toch geen storing)
  Maar preventief onderhoud is altijd goedkoper dan reparatie.
  Preventief onderhoud en beveiligingssystemen voorkomen storingen.
  Zo simpel is het.
  En als iedereen nu eens zijn verbruik zou betalen kan de rekening voor iedereen omlaag.
  En als de top ingekrompen wordt worden de lijnen koter het bedrijf efficiënter en flexibeler.
  Maar wat het meest zou schelen is dat de bestuursfuncties niet meer gaan naar Friends and family maar naar personen die weet hebben van hun producten. En die zitten er nu niet.

 5. Aqualectra haalt haar directeuren uit de afvalbak van Girobank.

  Ze hebben Neysa Isenia er al uitgehaald, maar Stephen Capella ligt er nog in.

  Bovenop zijn moeder.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

CC | Response to Parman International’s press release on the sale of Banco di Caribe

WILLEMSTAD, PHILIPSBURG - In light of the press release issued by Parman International B.V. (Parman) on September 16, 2021, the Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten...

NU | Crimineel contact van Ridouan T. aangehouden op Curaçao voor drugshandel

Een 49-jarige man die wordt gezien als crimineel contact van Ridouan T. is afgelopen weekend aangehouden op Curaçao op verdenking van internationale drugshandel. Dat bevestigt het Landelijk...

Parool | Politie arresteert handlanger van Taghi op Curaçao

Wouter Laumans en Paul Vugts De Antilliaanse politie heeft afgelopen weekend Gregory F. aangehouden op verzoek van Nederland. F. geldt als een crimineel contact van Ridouan Taghi, hij...

NTR | Willen succesvolle Caribische studenten even opstaan? ‘Enorme behoefte aan positieve verhalen’

John Samson DEN HAAG – Minder dan een kwart van de Caribische studenten in Nederland haalt binnen vijf jaar een hbo-diploma. Juist daarom is het belangrijk om vooral...

DH | Police show how to deal with bullying in schools

PHILIPSBURG--“If you turn and face the other way when someone is being bullied, you might as well be the bully too.” That is the message St. Maarten...

Ingezonden | Mijmeringen…

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...
- Advertentie -