30 C
Willemstad
• maandag 27 mei 2024

Extra | Journaal 24 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 23, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 22, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 21, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | ‘100 Miljoen uit online gaming’

HomeNieuwsGezondheidAntilliaansDagblad | ‘100 Miljoen uit online gaming’

Minister Gijsbertha: Jaarlijkse bijdrage aan Landskas

‘Minimaal 90 miljoen’, aldus Gijsbertha. ,,Heel veel geld”, zegt deze krant. ,,Precies”, vult de minister aan. ,,Geld dat Curaçao tot nu toe nooit heeft ontvangen.”

Willemstad – Online gaming kan de Landskas jaarlijks structureel zo’n 100 miljoen gulden opleveren. ,,Geld wat de overheid tot nu toe heeft laten liggen.” Minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën verraste menigeen aan het eind van zijn eerste antwoordronde aan de Staten in verband met de behandeling van de ontwerpbegroting 2021 van Curaçao.

Op vragen van zijn partijgenoot Statenlid Elsa Rozendal of er nieuwe wetten of wetswijzigingen zullen zijn die, bij invoering ervan, voor substantieel meer inkomsten voor de overheid kunnen zorgen, verklaarde Gijsbertha dat wordt gewerkt aan het wetsvoorstel abb (algemene bestedingsbelasting) en hetzelfde voor online gaming, ofwel de zogeheten buitengaatse hazardspelen.

,,Hoeveel geld is hiermee gemoeid?”, had MAN-lid Rozendal gevraagd. Daarop zegt de minister van Financiën dat wat betreft de per 1 januari aanstaande in te voeren abb – ter vervanging van de huidige omzetbelasting (ob) – gerekend wordt op 361 miljoen gulden in het eerste jaar; oplopend naar 464 miljoen over 2022; 505 miljoen over 2023; en 529 miljoen gulden over 2024.

,,En ten aanzien van online gaming is berekend dat de structurele inkomsten ruim 100 miljoen per jaar kunnen bedragen”, aldus Gijsbertha. Het is onbekend hoeveel de overheid momenteel binnenhaalt via online gaming. Wel berichtte deze krant onlangs dat het vergunningsrecht van masterlicentiehouders is verdubbeld van 10.000 naar 20.000 gulden per maand en dat de sub-licentiehouders in de toekomst ook rechtstreeks aan de overheidskas zullen moeten bijdragen.

Door het Antilliaans Dagblad gevraagd om een nadere toelichting, rekent de minister voor: de vijf bekende masterlicentiehouders die tot nu toe bijdragen samen met twee andere (onbekende) masterlicentiehouders hebben bij elkaar ruim duizend sub-licenties, waar de overheid op dit moment niets van opstrijkt.

Met de voorgenomen wetswijziging betalen niet alleen de masterlicentiehouders, maar eveneens de sub-licentiehouders: 1.000 x 12 maanden x 7.500 gulden = ‘Minimaal 90 miljoen’, aldus Gijsbertha. ,,Heel veel geld”, zegt deze krant. ,,Precies”, vult de minister aan. ,,Geld dat Curaçao tot nu toe nooit heeft ontvangen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

KKC naschrift

In artikel 3 van de landsverordening Buitengaatse Hazardspelen 1996 staat dat een offshore kansspel vergunning niet overdraagbaar is. Toch geven houders van een wettige vergunning zogenaamde subvergunningen (‘sublicenties’) uit. Daarbij wordt door alle partijen de schijn wordt opgewekt dat het gaat om op de wet gebasseerde en wettig gereguleerde sublicentie.

Volgens Financien minister Kenneth Gijbertha gaat het om 5 bekende licentiehouders en 2 andere (onbekende) licentiehouders die bij elkaar ruim duizend sub-licenties beheren, waar de overheid op dit moment niets van opstrijkt.

De vergunning van loterijenhouder Robbie dos Santos (Millionaire’s Club) is ingetrokken. De volgende 7 bedrijven beschikken momenteel nog over een wettige vergunning:

1. Antillephone N.V. (kvk 67438)
2. Cyberluck/Curacao Egaming – Intertrust (kvk 72819)
3. TISS N.V. – United Trust (kvk 68008)
4. Curaçao Interactive Gaming Licensing – TMF trust (kvk 87909)
5. Curaçao Interactive Licensing N.V. (CIL) – HBM trust (kvk 86369)
6. The Elite Turf Club – CTM/Carmanco (kvk 86733)
7. Gaming Services Provider – Dutch Antilles Management (kvk 77207)

12 reacties

 1. Geweldig! Dank aan Nardy Cramm.
  Ik hoop dat U blijft schrijven over de wantoestanden en wie daaraan schuldig zijn.
  Ga door met het goede werk!

 2. Just Saying: Waarom komt de minister hier nu pas mee, net op het moment dat zijn termijn er bijna op zit?

  Knoek-koe: Het lijkt erop dat Gijsbertha nog gauw even de schijn wil wekken dat hij iets goeds doet.

  Gijsbertha wordt na zijn periode als minister één van de directeuren van de Gaming Control Board.

 3. M in MAN staat for Mièrdè, for al die Mièrdosos zoals Gijsbertha, die part of the problem is van de gambling industrie, A is van Arigante, de N geeft hun hoofdtaak aan: Nepotismo

 4. Jaarlijks gaat er bijna 200 miljard in de online gambling industrie rond en veel van die bedrijven zijn op Curacao gevestigd. En nu denkt Gijsbertha daar 100 miljoen van te kunnen halen ?
  Wow, hij zet wel hoog in, daar zullen ze bang van worden. Zelfs met 10 miljard winst praten we nog steeds over 1 % belasting. Hef gewoon 20 % belasting en het financieringsprobleem van het eiland is opgeheven. De gokbedrijven gaan dan nog steeds niet weg, die blijven gewoon, want het is de andere regelgeving waar ze voor blijven, namelijk geen verdere controle waar het geld naartoe gaat.

 5. …”De gaming sector bleef jaren buitenschot…

  Het lijkt erop dat Gijsbertha nog gauw even de schijn wil wekken dat hij iets goeds doet.

  Op de valreep nog gauw een wetsvoorstelletje indienen, die hij vervolgens zelf frustreert met allerlei administratieve formaliteiten.

  We kunnen het unaniem met elkaar eens zijn dat burgers als Gijsbertha er niet voor de burgers zitten, maar alleen voor het belang van zijn sponsors en zichzelf.

  Gelukkig is het feestje spoedig afgelopen.
  Voor deze criminele organisatie die zich je politici noemen..

 6. De OB en de afvalstoffenheffing konden de afgelopen jaren wel worden verhoogd maar de gaming sector bleef al die jaren buiten schot. Waarom komt de minister hier nu pas mee, net op het moment dat zijn termijn er bijna op zit?

  Volstrekt kansloos dat de huidige regering het voor elkaar krijgt een wetsvoorstel erdoor te krijgen dat met ingang van 1 januari 2021 een bedrag van 100 miljoen per jaar uit online gaming op zou brengen. Daarvoor is de lobby uit die sector te sterk.

  Hoop dat een volgende regering wel de ‘balls’ heeft om deze sector te belasten.

  Zie hierover ook het artikel van Nardy Cramm bovenaan deze pagina. Dit kan Curaçao, uiteraard in combinatie met andere maatregelen, weer een kans bieden financieel op eigen benen te staan. http://knipselkrant-curacao.com/blog-koninkrijksbelangen-witwaswalhalla/

 7. Ben bang dat @Marlon gelijk heeft. Op deze manier is er geen hoop voor dushi Korsou.
  Ik blijf het jammer vinden dat hende-i-medio-ambiente(HiMA) niet meedoet deze keer.
  Heb verleden week hun partijprogramma gelezen en was onder de indruk. Vooral waar zij hun dekkingen vandaag haalden.
  Het ligt voor het grijpen! Maar ya als op korte termijn alleen opportunisten en oude garde je lijst wil bevuilen dan is hun terugtrekken duidelijk en te respecteren!

 8. Controle komt er aan dus gaan er nu “vrienden” uit ge rat worden. Het zal op het eind niet veel uithalen. Iedereen gaat iedereen aanwijzen en smeergeld zal boven water komen en verplichtingen zullen nagekomen worden.

 9. ….Sublicenties Waar de overheid momenteel niets van opstrijkt….

  De overheid niet, maar viezerikken van politici als Gijsbertha wel! Via de 5 bekende en 2 onbekende hoofdlicentiehoeders !

  Waarom zijn 2 licentiehouders onbekend?

 10. Ki dia lo core ku e don nadie Gijsbertha aki ?
  He’s just a useless figure.
  De man is net onkruid.

  Momenteel hebben wij behoefte aan slimme mensen om uit de moeras waarin wij bevinden te kruipen. Met dit soort figuren zullen wij alleen maar dieper zakken.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties