27.2 C
Willemstad
• donderdag 7 december 2023

Democracy now! | Wednesday, December 6, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Groot gebied met regen in aantocht Groot gebied met regen in aantocht

Sanne van den Boomen Een grote depressie met regen is onderweg vanuit het westen richting het Caribisch gebied. Dat is op satellietbeelden te zien. Ook de Meteorologische Dienst...

Nu.cw | Vrouwen tijdens hike verdwaald, door Kustwacht gered

Twee vrouwen zijn dinsdag in de omgeving van Dos Pos op Bonaire tijdens het hiken verdwaald geraakt. Uiteindelijk werden ze teruggevonden doordat ze zelf lichtsignalen gaven. Dat...

Nu.cw | Bevolkingsregister en rijbewijzenbureau maandagmiddag gesloten

Door: Britt van Garderen Het Bevolkingsregister (Kranshi) en het Rijbewijzenbureau zullen maandag 11 december vanaf 12.00 uur ‘s middags gesloten zijn voor het publiek. Deze sluiting is in...

PBC | Curaçao en andere eilanden hebben urgent gezondheidsonderzoek nodig

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een recent uitgebracht verkenningsrapport genaamd ‘Programmeren gezondheidsonderzoek in het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden’ werpt een belangrijk licht op de gezondheidsuitdagingen waarmee...
- Advertisement -spot_img

AnimalsToday | Honden wreed geëuthanaseerd op Curaçao

HomeMediaAlgemeen nieuwsAnimalsToday | Honden wreed geëuthanaseerd op Curaçao

Karen’s blog | Let op: video bevat schokkende beelden

Op de beelden is te zien dat dierenarts en hoofd van de Veterinaire Dienst, Arnold Dwarkasing, een straathond afmaakt door een spuit recht in het hart te geven, waarna het dier omvalt en schokkend en spartelend na enige tijd aan haar einde komt.

De humane manier om een hond te laten inslapen is door het dier eerst met een injectie in een diepe slaap te brengen, waarna een injectie met een grote dosis van een zwaar slaapmiddel wordt gegeven en de hond, zonder er iets van te merken, overlijdt. Bij de Veterinaire Dienst op Curaçao gaat het er anders aan toe.

Op de beelden is te zien dat dierenarts en hoofd van de Veterinaire Dienst, Arnold Dwarkasing, een straathond afmaakt door een spuit recht in het hart te geven, waarna het dier omvalt en schokkend en spartelend na enige tijd aan haar einde komt. In totaal werden er tijdens het filmen 12 honden op brute wijze ‘ingeslapen’.

Let op, onderstaande beelden zijn schokkend:

Bij de Veterinaire Dienst worden sinds jaar en dag honden ‘opgeslagen’ die op last van het OM in beslag zijn genomen. Dit voor zolang de dieren nodig zijn voor het onderzoek en/of in afwachting van een eventuele rechtszaak, wat in sommige gevallen jaren kan duren. Volgens de ‘procedure bijtincidenten’ van het OM wordt een hond na een bijtincident in beslag genomen. Als de eigenaar afstand doet van de hond, wordt de zaak geseponeerd, onder voorwaarde dat de schade wordt vergoed. De hond wordt vervolgens afgemaakt. Doet de eigenaar geen afstand, maar wordt de schade wel vergoed, wordt de zaak in de raadkamer behandeld en wordt gevorderd dat de hond wordt ‘onttrokken aan het verkeer’. Als de eigenaar geen afstand wil doen en ook de schade niet wil vergoeden, gaat het OM over tot dagvaarden op grond van artikel 3:2 van het Wetboek van Strafrecht en wordt de zaak tijdens een zitting afgehandeld.

Ook vertegenwoordigers van stichtingen op Curaçao die zich met dierenwelzijn bezighouden willen niet met naam in de publiciteit komen, aangezien zij Dwarkasing nodig hebben voor onder anderen gezondheidsverklaringen en tegenwerking vrezen. Een vertegenwoordiger verklaart een aantal jaren geleden door Dwarkasing te zijn rondgeleid en onder meer de hondenhokken te hebben gezien. Uit de toelichting van Dwarkasing destijds bleek dat de dieren soms jarenlang in kleine hokken te zitten. Ook werd tijdens de rondleiding vastgesteld dat er ruw met de dieren werd omgesprongen. Daarnaast worden er geen preventieve middelen gegeven tegen teken, vlooien of hartwormen. Er zijn door een stichting zo al dode honden weggehaald die na autopsie aan tekenziekte bleken te zijn overleden. De honden gingen gezond naar binnen.

Platform Dierenwelzijn Curaçao (PDC) probeert de gang van zaken bij de Veterinaire Dienst met betrekking tot in beslaggenomen honden al sinds 2015 onder de aandacht van het OM te brengen. Onlangs kreeg een andere officier van justitie de portefeuille ‘Gevaarlijke honden/Bijtincidenten’ onder haar hoede. ‘PDC probeert al sinds maart tot een gesprek te komen met deze officier, wat tot op heden niet gelukt is’, aldus een woordvoerder van het Platform.

‘Mama Otrobanda’
De honden op het filmpje waren allemaal zogenaamde westpointers. Een hond die duidelijk in beeld is op het filmpje was ‘Mama Otrobanda’, een straathond die bekend was bij een van de stichtingen. Volgens een vertegenwoordiger van deze stichting was het dier ‘totaal ongevaarlijk’:

“Het asiel en de stichtingen hebben geen plek meer om dieren op te nemen, maar als je tegen de politie zegt dat een hond je gebeten heeft, komen ze hem wel ophalen. Dat weten mensen en daar wordt misbruik van gemaakt. Hoe er wordt onderzocht of het inderdaad om een gevaarlijke hond gaat, is ons niet duidelijk. Voor zover wij weten, worden er geen gedragsdeskundigen bij betrokken. En als zich geen eigenaar meldt, worden ze sowieso afgemaakt.”

Als gevaarlijke honden zijn door de gezaghebber in 2008 alleen pitbulls en/of pitbullachtigen aangewezen.

Beleid
Dwarkasing deed vorig jaar in de media en tegenover vertegenwoordigers van diverse dierenwelzijnsstichtingen uitspraken als ‘de stichtingen willen alles maar redden en zijn daarmee niet goed bezig’, ‘het adopteren van westpointers in het buitenland bezorgt de Veterinaire Dienst alleen maar extra werk’ en ‘er moet veel meer ingeslapen worden’.

Vicevoorzitter van het Parlement Gisele Mc. William heeft tegenover Animals Today aangegeven vragen te stellen aan de minister over het handelen van Dwarkarsie.

Bron: AnimalsToday

13 reacties

 1. Mijn inziens is deze Dwarkasie gewoon een sadist die zich binnen zijn functie als een vis in het water voelt. Net als een pedofiel als hoofd van een kinderdagverblijf.

  Dit verhaal is tekenend, meen mij nog te herinneren dat het eerdere excuus was (2006) dat het toedienen van een verdovingsmiddel te kostbaar was. Leven nu in 2018 en nog altijd hier ook geen steek verder.

  Kan nu al zeggen, een glas, een plas en alles blijft zoals het was. Vooruitgang en denken / werken naar oplossingen richting de bron van een probleem is echt te hoog gegrepen. Is confronterend en als het even kan worden alle kaarten hierbij meteen getrokken zodat verder discussiëren onmogelijk wordt . Enkel symptoombestrijding als ‘iets’ uitkomt, proberen het in de luwte te krijgen met vertrouwen dat er toch niemand op terug komt. Verder dan hier de afgunst op instanties / mensen die nog wat proberen te doen, lees het dweilen met de kraan open, triest.

  Wat hier geleerd moet worden is de betekenis van het woord ‘beschaving’, is alomvattend. Verbeter, begin bij jezelf en alleen zo zullen we verder komen.

 2. Mooie opdracht voor de nieuwe dieren vriendin Kluifert op Curacrim om daar snel wat aan te doen, ze heeft met haar stichting laatst 200.000,00 Euro op gehaald, dus wat let u mvr Kluivert om deze zwervers te helpen!

 3. Als je de FB pagina bekijkt van die mijnheer Dwarskasing weet je al genoeg. In mijn optiek lijkt me deze man een flierefluiter die zich niet echt serieus met dierenwelzijn bezig houdt.

 4. @John Bash
  Je laatste zin is passend. Verleden week is een hele goede vriend van ons overleden die zei “blij te zijn deze wereld te mogen verlaten”.

 5. Die Dwarskasing is wel het uithangbord van de Vetinitaire dienst en zou het goede voorbeeld moeten geven. Deze ‘meneer’ geeft echter keer op keer blijk geen enkel gevoel voor dierenwelzijn en mensen die zich daarvoor inzetten te hebben. Curacao maakt zich al belachelijk door de wijze waarop er met dieren wordt omgegaan, deze non-valeur zet ook de Vetinitaire dienst voor joker. Een verkeerde politieke benoeming die zo snel mogelijk moet worden hersteld.

 6. Precies wat John zegt, niet alleen de dieren lijden! Ook de mensen die wél gevoelens hebben en emphatie kennen. Het is gewoon WALGELIJK en SCHANDALIG dat dit in een land als Curaçao nog kan.

 7. Henk, helemaal mee eens.
  Dierenleed- en mishandeling heeft in de meeste landen een heel lage prioriteit. Vooral in de zuidelijke landen.
  Maar teen voor teen wordt het beter.
  De mensheid is een levend wezen zonder beschaving op allerlei gebied.
  De enige mens die wel beschaving heeft is een mens die niet meer op deze aardbol van het leven geniet.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties