28 C
Willemstad
• woensdag 17 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Zwembad SDK hield zich niet aan gestelde eisen’

HomeMediaAmigoe | Zwembad SDK hield zich niet aan gestelde eisen’
SDK-zwembad
SDK-zwembad

WILLEMSTAD — “De directie van het zwembad van Sentro Deportivo Kòrsou (SDK) is duidelijk op de hoogte gesteld van de eisen. Ze moesten eerst onze testresultaten afwachten, alvorens het zwembad open te stellen voor het publiek.”

Dat zegt Sirving Keli, hoofd Geneeskunde en Gezondheidszaken (G&Gz), in reactie op een verklaring van Fundashon Desaroyo Deportivo Kòrsou (FDDK).

In een perscommuniqué verklaart de stichting ‘dat ze gezien de aandacht die het zwembadwater krijgt en de onjuiste feiten die daarbij door de media worden gecommuniceerd, zich genoodzaakt zien een verklaring af te geven over de gebeurtenissen tot nu toe’.

Volgens de directie is het zwembad een maand geleden enkel gesloten uit voorzorg. “Dit naar aanleiding van een melding van een vermoedelijke besmetting van het zwembadwater met bacteriën. FDDK heeft direct op dezelfde datum het water laten testen door het Analytisch Diagnostisch Centrum (ADC). Microbiologisch onderzoek heeft uitgewezen dat het water geen bacteriën bevatte, die op enige wijze een gevaar zouden kunnen opleveren voor de gezondheid.”

Legionella

Keli laat desgevraagd weten dat dit pertinent onjuist is. “In het water zijn wel degelijk bacteriën aangetroffen. Uit testen is gebleken dat er legionella- en pseudomonasbacteriën in het water zaten.” Volgens Keli verklaart dit de klachten over oorpijn van meerdere zwembadbezoekers. Naar aanleiding van die klachten is het zwembadwater op 30 september getest door de G&Gz. De uitslag was op 7 oktober binnen. De dag daarop is het zwembad op last van een functionaris gesloten.

Eigen onderzoek

Uit fysisch-chemisch onderzoek van ADC, dat op de dag van sluiting werd verricht op verzoek van FDDK, kwam volgens de directie naar voren dat de gemeten geleidbaarheid (hoeveelheid chemische stoffen) van het water aan de hoge kant was. FDDK benadrukt ter vergelijking echter dat ‘onze zee een geleidbaarheid heeft die vele male hoger ligt dan die gemeten in het zwembad’. G&Gz kon echter ‘niet berichten wat de wettelijk vastgestelde maximale geleidbaarheid en overige parameters zijn voor zwembadwater in een klimaat als het onze’, zo stelt FDDK.

Desalniettemin zouden er naar aanleiding van de ADC-uitslag passende maatregelen zijn getroffen, zo vertelt FDDK. Zo hebben ze verschillende behandelingen later uitvoeren, waaronder een zogeheten ‘shock treatment’ en een helderheids- en chloorbehandeling om het water te desinfecteren. De stichting meldt daarnaast te zijn bijgestaan door een gerenommeerd watermanagementbedrijf, dat in de toekomst op zeer frequente basis tests zal uitvoeren. “Ook zullen er eigen metingen plaatsvinden.” Het personeel zou daarnaast duidelijke instructies hebben ontvangen ten aanzien van de behandeling van het water. Ten slotte is om en nabij 50 procent van het water vervangen door gedestilleerd water, aangeleverd door Aqualectra. Inmiddels zou 70 procent van het water ververst zijn. De gemeten geleidbaarheid zou daardoor drastisch zijn verminderd, aldus FDDK.

Afspraken

Keli verklaart dat de laatst getroffen maatregel echter niet volgens afspraak is uitgevoerd. “Het zwemwater diende volledig te worden vervangen.” Hij voegt hieraan toe dat op basis van de de tests die op verzoek van FDDK zijn uitgevoerd door ADC, geen uitspraken gedaan kunnen worden. “De uitslagen zijn niet geldig. We weten niet onder welke omstandigheden die onderzoeken hebben plaatsgevonden. Daarnaast weten we ook niet hoe de monsters zijn genomen, daar het onderzoek niet door ons is verricht.”

Hij concludeert dat het zwembad zodoende niet open mocht gaan. “De voorwaarde was dat onze testresultaten zouden worden afgewacht om te kijken of alles inmiddels in orde was.” Hij vertelt dat FDDK op 31 oktober een brief heeft verstuurd, met het voornemen dat ze op dinsdag 3 november open wilden gaan. “We hebben ze op maandag opnieuw herinnerd aan de gemaakte afspraken. Ze zijn echter toch opengegaan. De dagen voor de sluiting heeft een functionaris een bezoek gebracht aan het zwembad. Ook is er gebeld, waarna een secretaresse verzekerde dat het zwembard gesloten was.”

Volgens Keli is het zwembad de donderdag daarop dus terecht gesloten. FDDK beweert echter dat dit vrijwillig is gedaan. In antwoord op de vraag waarom de politie geen schriftelijke last kon overleggen op grond waarvan het optreden gerechtvaardigd was, laat hij weten dat G&Gz desgewenst gebruik kan maken van een sterke arm.

FDDK meldt de testresultaten af te wachten. “We hebben er alle vertrouwen in dat G&Gz dezelfde eindconclusie zal trekken als het ADC, te weten dat alle geleidbaarheid inmiddels op een zodanig niveau is, dat deze gezien het klimaat van Curaçao acceptabel moet worden geacht en dat het water geschikt is voor gebruik door het publiek.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties