Amigoe | Zaaksofficier Maximus beschuldigd van beïnvloeding getuige

Zaaksofficier Maximus door NLS-er Leesly beschuldigd van beïnvloeding getuige

Zaaksofficier Maximus mr. Rip door NLS-er Michael Leesly beschuldigd van beïnvloeding van hemzelf als getuige | Persbureau Curacao

WILLEMSTAD — Officier van justitie Gert Rip, belast met het vervolgen van alle betrokkenen bij de moord op Helmin Wiels drie jaar geleden bij Marie Pampoen, werd vanochtend door één van de Maximus-getuigen, Michael Leesly, publiekelijk beschuldigd van beïnvloeding van getuige.

Dat deed hij tijdens het nieuwsprogramma van Radio Mas.

Leesly gaf aan moe te zijn van officier Rip. Hij werd eerder aangehouden voor iets waar hij niets mee te maken had en vervolgens gehoord voor totaal iets anders, aldus Leesly. Hij bedoelt hiermee zijn aanhouding voor de brandstichting van twee boten vorig jaar, waaronder ‘Deeper’ van Luigi ‘Pretu’ Florentina, de hoofdverdachte in deze zaak die na zijn aanhouding in Nederland zelfmoord pleegde in zijn cel te Barber. Leesly werd hier later voor vrijgesproken.

Geïrriteerd verklaarde hij vanochtend daarvoor te zijn aangehouden en dat hij tijdens verhoren onder druk werd gezet om over de moord op Wiels te verklaren. Hierna beschuldigde Leesly de officier van beïnvloeding van getuige. Rip zou hem tijdens verhoren namen van personen in de mond hebben gelegd.

“Rip moet weg anders wordt deze zaak nooit meer opgelost. Hij trachtte mij te overtuigen door in mijn verklaringen namen te noemen van Robbie, Schotte en Jamaloodin (waarschijnlijk loterijbaas Robertico dos Santos, MFK-leider Gerrit Schotte en ex-MFK-minister George Jamaloodin, red.). Ik ben er 100 procent zeker van dat hij iemand aan het beschermen is en hij daarom voor verwarring wil zorgen. Hij wil MFK in het verkeerde daglicht zetten. Dit is een politieke zaak.”

Leesly voegde daaraan toe dat twee rechercheurs hem geld hadden aangeboden om concrete feiten naar voren te brengen.

“Zij zeiden dat hier veel geld voor beschikbaar is gesteld. Die mensen denken omdat ik ‘hodidu’ (financieel minder stabiel, red.) ben, zij met geld druk kunnen uitoefenen op mij.”

De getuige benadrukte vanochtend dat hij en zijn moeder sinds zijn aanhouding voor de brandstichtingen min of meer gestalkt worden door autoriteiten. Zijn moeder zou hem van de autoriteiten moeten overtuigen om te verklaren over de moord, aldus Leesly.

De verklaring van Leesly komt na recente mediaberichten over de regiezitting Maximus waarbij zijn naam net als in 2014 weer door Rip werd genoemd als één van de Maximus-getuigen. De officier wil dat hij bij de rechter commissaris (RC) gehoord wordt. Dat maakte hij tijdens de regiezitting vorige week bekend.

Media

In een reactie op dit alles merkt de woordvoerder van de moordzaak Wiels, officier Guillano Schoop, op dat de media kennelijk niet goed hadden begrepen wat Rip tijdens de zitting uitlegde over Leesly.

“De media schreven dat Leesly verklaarde benaderd te zijn geweest om de moord te plegen. Leesly heeft wel verklaringen afgelegd, maar dat verklaarde hij niet en officier Rip zei ook niet dat Leesly dat had verklaard. Rip legde echter uit dat een getuige die onder ede door de RC werd gehoord, verklaarde dat Leesly door derden werd benaderd en dat hij niet is mee gegaan in het aanbod. Op basis van deze verklaring, dus dat hij benaderd werd om de moord te plegen, wil de officier dat hij onder ede bij de RC gehoord wordt.”

Zoals bekend worden regiezittingen ingepland zodat de betrokken partijen aanvullende onderzoeken kunnen doen voor de inhoudelijke behandeling van de zaak. Het verzoek om Leesly te horen moest Rip dus bij de regiezitting indienen. In 2014 heeft Rip wel gezegd dat Leesly namen van onder andere Maximus-verdachte Burney ‘Nini’ Fonseca heeft genoemd en bestempelde zijn verklaringen toen als ‘nieuw bewijsmateriaal’.

Volgens Leesly zegt iedereen in Koraal Specht dat ‘Nini’ en ‘Pretu’ de opdracht hadden gegeven en dat zij daarvoor niet voldoende geld hadden betaald, gaf Rip toen aan. Schoop liet doorschemeren de verklaring van Leesly vanochtend op de radio niet te geloven. Het zou hem niet verbazen als die verklaring niet op de waarheid berust.

Opmerkelijk is dat Leesly in 2014 tot een voorwaardelijke straf werd veroordeeld voor meineed. Leesley werd op 2 februari 2011 slachtoffer van een ‘drive-by shooting’ op de Winston Churchillweg en beschuldigde Mishairo ‘Chayo’ Kani en Marley Fenix hiervan. Hij werd in zijn linkerbeen geraakt. Het slachtoffer werd hierna als getuige opgeroepen bij de behandeling van de zaak tegen de verdachten in maart 2012. Hij legde ter zitting echter leugenachtige verklaringen af, waarna hij opgepakt werd voor meineed. Door zijn verklaringen kregen Kani en Fenix toen respectievelijk vijf en zes jaar cel voor poging tot moord. De mannen gingen in beroep en werden door de drie rechters van het hof vrijgesproken.

Op de vraag waarom hij had gelogen zei Leesly toen dat hij zijn ‘goede naam’ wilde behouden. Hij wilde niet als een ‘snitch’ (verklikker) aangemerkt worden. Bij die zaak ontkende hij tevens, net als de andere verdachten, lid te zijn van een bende. Niemand wilde toen desgevraagd aan de rechters toegeven dat er sprake is/was van een bendeoorlog tussen No Limit Soldiers (NLS) en Buena Vista City (BVC).

Zoals bekend werd NLS’er Elvis ‘Monster’ Kuwas tot levenslang veroordeeld voor de huurmoord op Wiels. Hij was de schutter. Ook hij zal door de RC gehoord worden in verband met deze zaak. Leesly werd in 2014 zelf aangehouden als verdachte in de zaak Maximus omdat hij één van de opdrachtgevers had afgeperst. Hij werd later door het OM vrijgelaten omdat er geen reden was om hem langer vast te houden.

Bron: Amigoe

3 Reacties op “Amigoe | Zaaksofficier Maximus beschuldigd van beïnvloeding getuige

  1. Alles is bij Gerrit een politieke zaak. Ook het doodrijden van een mevrouw, de paspoorten, de schulden, het van school sturen wegens spieken! toen al!

  2. Abraham Mossel

    Ik hoor hier een bekend en veel besproken woord ” dit is een politieke zaak” , sinds wanneer heeft deze loser verstand van politiek. Zo zie je maar weer hoe diep Gerrit de Raaf zijn wortels heeft in de maffia club op curarim, weer een duidelijk bewijs erbij.

  3. ja hoor, echt een betrouwbaar type deze Leesly…
    spreekt altijd de waarheid, maar zingt wel een beetje vals in de kerk.
    wat een sukkel!!!en landverrader….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *