Amigoe | Winst UTS in 2015 ondanks forse daling inkomsten

Paul de Geus, gisteren tijdens zijn presentatie

Paul de Geus, gisteren tijdens zijn presentatie

WILLEMSTAD — De United Telecommunications Group (UTS) heeft vorig jaar 40,6 miljoen gulden winst geboekt, ondanks het feit dat de inkomsten weer drastisch zijn gedaald.

Dat meldde de directeur van het telecombedrijf, Paul de Geus, gisteren tijdens een persconferentie in het Hilton Hotel. Verder kondigde hij aan dat klanten vanaf april een maand langer de tijd krijgen om hun rekening te betalen. Ook gaat UTS vanaf dit jaar fors investeren in de aanleg van breedband internet.

UTS boekte de winst vanwege drie incidentele baten vorig jaar: een verandering in het pensioensysteem, de aanpassing van de duurtetoeslag op de balans en de verkoop van het Surinaamse telecombedrijf Uniqa. Volgens De Geus zou UTS zonder deze incidentele baten vorig jaar quitte hebben gedraaid. Het leeuwendeel van de winst, na aftrek van de kosten, kwam voor rekening van de dienstverlening door UTS Curaçao (47 miljoen gulden). UTS Suriname boekte een verlies van 9,7 miljoen gulden.

UTS boekte deze winst, ondanks het feit dat de algehele inkomsten vorig jaar wederom drastisch afnamen. De daling ligt ieder jaar op ongeveer 7 procent. Waar UTS in 2011 nog 450 miljoen gulden aan inkomsten boekte, lag dit vorig jaar op ongeveer 300 miljoen. Volgens De Geus komt dit door het feit dat klanten minder bellen. “De wijze van communiceren is veranderd en UTS moet daarop inspringen. Mensen hebben nog wel een huistelefoon, maar dit is meestal in combinatie met een internetpakket, dat zij meer gebruiken. Het dataverbruik is de afgelopen jaren explosief gestegen”, aldus de directeur van het communicatiebedrijf.

Als gevolg van deze ontwikkelingen gaat UTS de komende jaren fors investeren in breedband naar de huizen toe, bijvoorbeeld op Bándabou. UTS steekt in het investeringsproject, dat dit jaar start en naar verwachting drie tot vijf jaar zal duren, rond de 100 miljoen gulden. De Geus: “Sinds juni vorig jaar staat Curaçao op de tweede plek van download-snelheid (na Aruba, red.) in de Caribische regio en we willen de nummer één worden in vezelnetwerken bij mensen thuis.”

Voorts meldde hij dat UTS een nieuwe service gaat aanbieden, tv-kijken via het internet (IPTV), en stelde hij dat het bedrijf maatregelen neemt om de snelheid van mobiel internet te verhogen, zonder verder in te gaan op de details van deze projecten. Als laatste maakte hij melding van een digitaliseringsproject, waarbij klanten zoveel mogelijk hun zaken via het internet kunnen regelen.

Een maand respijt

De Geus erkende dat UTS bekendstaat als agressief bij het afsluiten van klanten wanneer ze hun rekening niet (op tijd) betalen. Hij kondigde aan dat het telecombedrijf vanaf volgende maand een nieuw schema introduceert, waarbij mensen een maand langer de tijd krijgen om te betalen. Een bijkomende maatregel is wel dat de kosten van heraansluiting, wanneer de rekening dan nog niet is betaald, worden verhoogd van 25 naar 45 gulden. De Geus gaf hiervoor als reden dat de kosten om klanten opnieuw aan te sluiten zijn gestegen.

Vanaf mei heeft UTS niet langer fysieke betaalpunten. De PSB Bank zal de betaalkantoren in Brievengat en Sta. Maria gaan bemannen. Er wordt nu gewerkt aan een systeem waarbij de bank direct de rekening van UTS zal innen, vergelijkbaar met het systeem dat C-post hanteert. Met betrekking tot de recente overname van het datacentrum Ctex, stelde De Geus dat hij altijd heeft geloofd in het project en dat UTS alles zal doen om het verder te ontwikkelen.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *