28 C
Willemstad
• dinsdag 26 oktober 2021 10:37

Laatste reacties

- Advertentie -

Amigoe | Wilsoe alsnog akkoord met wet op pensioensparen

Wilsoe alsnog akkoord met wet op pensioensparen | Persbureau Curacao
‘Om de pret niet te drukken’ | Foto Persbureau Curacao

WILLEMSTAD — Een schorsing van twee uur moest er gisteren aan te pas komen om PS-Statenlid Elmer ‘Kadè’ Wilsoe te overtuigen om toch akkoord te gaan met de Landsverordening pensioensparen, reparatie en modernisering belastingverordeningen.

Wilsoe had gisteren gedreigd tegen de wet te zullen stemmen, mocht de regering niet akkoord gaan met de introductie van een algemeen pensioen.

Het verzet van Wilsoe richtte zich tegen het feit dat volgens hem alleen rijken van de wet zouden kunnen profiteren. Pensioen- of banksparen maakt het mogelijk dat burgers voor een eigen pensioen sparen bij een pensioenverzekeraar of via een bankrekening. Op dit moment kan dit met een aftrekpost tot 1500 gulden, maar het voorstel dat gisteren door de Staten werd aangenomen verruimt de aftrekpost in eerste instantie tot 3000 gulden en in een later stadium tot 5000 gulden.

- Advertentie -

Het PS-lid haalde het onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) aan, waarin melding werd gemaakt dat de helft van de samenleving rond moet komen van een minimumloon. “Ze hebben moeite om te kunnen overleven en nu zouden zij moeten gaan sparen. Van een kale kip kan je niet plukken”, aldus Wilsoe. Hij was ook kritisch over de diverse belastingverlagingen en ‘incentives’ die de huidige regering heeft doorgevoerd en constateerde dat de balans in de maatregelen zoek was.

Wilsoe maakte zich sterk voor een algemeen pensioen maar was er niet over te spreken dat in een brief van de regering gesteld werd dat het algemeen pensioen ingevoerd kan worden, maar dat dit een ‘politieke keuze’ was. “Wie heeft die politieke keuze gemaakt? Ik heb dat niet gedaan en niemand heeft mij iets gevraagd. De PS staat hier niet achter”, aldus het PS-lid, en stelde vervolgens niet met het voorstel akkoord te kunnen gaan.

De tegenstand van Wilsoe leidde tot een impasse binnen de coalitie. Zo vroeg PNP-leider Humphrey Davelaar zich af wie er nou tegen het voorstel kon zijn. “Door deze wet wordt ‘Land Nederlandse Antillen’ in onze belastingwetgeving vervangen door ‘Land Curaçao’. Wie kan hier op tegen zijn? Ook wordt onze belastingwetgeving gemoderniseerd om ons land concurrerend te maken. Wie kan hier op tegen zijn? Terwijl de mogelijkheid om voor je pensioen te sparen ook wordt verruimd.”

Onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran was eveneens kritisch. Hij vond dat een groot en zwaar onderwerp als een algemeen pensioen niet zomaar in een nota van wijziging kon worden opgenomen. “Zo’n onderwerp vereist een diepgaand onderzoek. Het moet in een regeerakkoord en het regeerprogramma worden opgenomen.”

- Advertisement -

Na de eerste vragenronde werd de vergadering geschorst voor overleg tussen de verschillende fracties. Tijdens dit overleg kwam een voorstel op tafel vanuit de PS om het pensioensparen tot een maximum jaarsalaris te beperken. Maar dit voorstel werd van de hand gewezen met als argument dat het discriminerend zou zijn. Ook werd naar voren gebracht dat het voorstel voor de belastingaftrek niet aan een percentage, maar aan een maximum bedrag is gebonden. Na lang praten kwamen de partijen eruit.

Bij de hervatting van het Statendebat stelde minister José Jardim (Financiën, namens Sulvaran) dat de woorden ‘politieke keuze’ niet letterlijk moesten worden genomen. De regering bedoelde hiermee ‘beleidskeuze’. Ook verklaarde Jardim begrip te hebben voor het standpunt van Wilsoe, dat niet iedereen van de wet zou kunnen profiteren. Maar, benadrukte hij, deze wet moet niet als op zichzelf staand worden gezien, maar als onderdeel van een gebalanceerd pakket aan wetten die de regering aan het nemen is om het financiële huishouden in orde te krijgen en om de economie te stimuleren.

Wilsoe verklaarde op zijn beurt niet echt overtuigd te zijn door de woorden van Jardim en gaf aan dat hij de ‘balans’, waar Jardim melding van maakte, nog niet ziet. Volgens het PS-lid ging hij akkoord om ‘de pret niet te bederven’ voor beginnende ondernemers, die op deze wijze een pensioen willen opbouwen.

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. Laat dit vette hangbuikzwijn nou maar eens zelf in zijn gevulde zakken graaien, en die arme sloebers die weer op hem moeten stemmen voor een ciki flesje witte plablo rum van 4,75 , geef ze er een lekker boodschappenmand bij ter waarde van 200,00 gulden, dan doe je het pas goed, laaielichter, jij hebt geld genoeg gekregen van al die maffia vrienden waar je dag en nacht voor aan het werken bent, schaam je, lui hangbuikzwijntje.

  2. ach nog even en dan kan Kade niet meer aanleggen in de staten.
    by the way , Suzy zorgt al voor een pensioen door 10.000 huiseigenaren een kado te geven van minimaal 100.ooo gulden, kijk daar kan de PS nog wat van leren PNP doet tenminste iets.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 25 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Tickets naar Curaçao rond kerst kunnen oplopen tot boven de 10.000 gulden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Wie rond de kerstdagen naar Curaçao wil vliegen moet zijn vluchtdagen zorgvuldig uitkiezen. Ga je in het nieuwe jaar terug, dan kunnen de prijzen...

PBC | Toeristische sector Curaçao bezorgt over QR-code

Persbureau Curacao De toeristische verblijfssector op Curaçao maakt zich zorgen over de onlangs aangekondigde maatregelen rond de invoering van de QR-code. Die is te abrupt ingevoerd. Chata, die...

PBC | Aantal vaccinaties op Curaçao passeert de grens van 100.000

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Op Curaçao is dit weekend de 100.000 bewoner gevaccineerd. Het gaat om de eerste prik. Bijna 92.000 van hen hebben inmiddels een tweede prik...

DolfijnFM | Premier Aruba ontkent banden met lokale drugskartels

De premier van Aruba, Evelyn Wever-Croes ontkent geruchten dat zij hechte banden heeft met de lokale drugsmaffia. Die zou geleid worden door haar familie. De geruchten werden verspreid...

DolfijnFM | Maar een persoon positief getest

Vandaag slechts één positieve test op bijna 1400 afgenomen coronatests. Met veertien patiënten die hun isolatie mochten beëindigen komt het totaal aantal actieve cases in Curaçao op...
- Advertentie -