31 C
Willemstad
• donderdag 21 oktober 2021 10:43

Laatste reacties

- Advertentie -

Amigoe | Wekelijks 3 vrouwen diagnose borstkanker

door Amigoe  verslaggever Mirte de Rozario

Check je borsten zelf
Check je borsten zelf ook

ORANJESTAD — Wekelijks krijgen twee tot drie vrouwen via de mammapoli in het Horacio Oduber Hospital (HOH) de diagnose borstkanker. “Jonge vrouwen, oudere vrouwen, maar ze hebben vaak gemeen dat hun borstkanker in een vergevorderd stadium is.

En dat is niet nodig, want het is te behandelen”, aldus de voorzitter van de Stichting Bevolkingsonderzoek Borstkanker (BOB). Woensdag kreeg de pers gelegenheid om bij BOB de apparatuur te zien waarmee de screening naar borstkanker wordt gedaan. AZV was er ook, de verzekeraar betaalt het mammogram van de deelnemende vrouwen. Dit kost naar schatting jaarlijks 1 miljoen florin.

- Advertentie -

Stichting BOB heeft haar werk- en onderzoeksplek in het gebouw waar ook sportinstituut Ibisa zit. Een kantoorgedeelte met een balie waar vrouwen zich straks, als het onderzoek echt draait, kunnen melden. Twee deuren bieden elk toegang tot een eenpersoonskleedkamer, en wie de deur aan de andere kant opent, komt in de ruimte waar de mammograaf staat. Een groot apparaat, nieuw.

De kosten, 421.000 dollar, zijn nog niet afbetaald, laat de voorzitter van BOB, Vanessa Willems, doorschemeren. “We hebben verschillende geldinzamelingsacties gehouden en we komen nog 100.000 florin tekort. Veel bedrijven die we vorig jaar benaderden, waren niet in de positie om financieel bij te dragen. We hopen dat het dit jaar beter gaat.”

Foto’s bekijken

In een andere ruimte staan grote zwarte beeldschermen. “Hier lezen we de gemaakte foto’s af en kunnen we borstkanker detecteren”, vertelt Willems. “Als dat het geval is, wordt de vrouw doorverwezen naar de huisarts. We hopen dat veel vrouwen reageren op onze oproep, niet alleen de eerste keer, maar om de twee jaar. We bewaren de foto’s, zodat we over een paar jaar kunnen terugkijken om de ontwikkeling in de borsten te volgen.” Dat is de preventie waar de stichting BOB voor staat.

Voorlichting

Amigoe publiceerde maandag al dat het landelijk borstkankeronderzoek klaar is om te beginnen en hoorde toen dat de pers woensdag welkom was bij BOB. Officemanager Enrita Werleman vertelt dat drie Nederlandse vrouwen die op Aruba woonachtig zijn, naar aanleiding van dat artikel naar BOB belden met aanvullende vragen. “Die publiciteit en voorlichting is op dit moment zo belangrijk. We moeten zo veel mogelijk vrouwen bereiken en ze overtuigen van het belang van deze screening.”

Inbreng AZV

- Advertisement -

Bij de persuitleg was ook de woordvoerder van AZV, Solange Tchong. Zij gaf drie redenen waarom AZV het bevolkingsonderzoek financieel steunt. De verzekeraar wil de behandelkosten van borstkanker verlagen. Dat kan door de kwaliteit van leven te verbeteren door borstkanker op tijd te ontdekken en de patiënt een langdurige en intensieve behandeling te besparen. En AZV wil verzekerden laten zien dat preventie belangrijk is en steunt daarom dit preventieve onderzoek. “AZV zal naar verwachting, afhankelijk van het aantal vrouwen dat reageert op de oproep, jaarlijks 1 miljoen florin investeren in het laten maken van de mammogram”, aldus Tchong. “En we helpen BOB mee om in contact te komen met de doelgroep, het zijn immers onze verzekerden.”

Check je borsten

BOB-voorzitter Willems is zelf specialist in het ziekenhuis, waar sinds 2009 de mammapoli is. Jaarlijks, vertelt ze, laten vijfduizend vrouwen daar een foto maken. Drieduizend daarvan komen voor een screening op eigen verzoek, de andere tweeduizend komen voor controle of omdat ze iets voelen. “Ik zie daar vrouwen die al klachten hebben en waarbij onderzoek uitwijst dat ze borstkanker hebben, vaak dus in een vergevorderd stadium. Dan is de behandeling intensief en langdurig en moet je voor bestraling naar het buitenland, want dat kan op Aruba niet. Dat veroorzaakt druk, op de patiënt, op de familie, maar ook op de werkgever.” Ze benadrukt: “Borstkanker is te behandelen als je er op tijd bij bent. Daar springt BOB dus op in, vroegtijdig signaleren.”

Ze wijst erop hoe belangrijk het is dat vrouwen zich bewust zijn van hun gezondheid. “Je borst maakt deel uit van je lichaam, je moet je borsten zelf checken. Elke dag is niet nodig, elke maand is prima. Voel je iets vreemds, vraag dan aan je huisarts of het maken van een foto nodig is. Op de foto kan worden gezien of er iets van kanker zit of dat wat er zit, geen probleem is. Voel je niets, dan is het zeer raadzaam om elke twee jaar een screening te laten doen. Zit er iets wat je nog niet voelt, dan wordt het op die manier op tijd ontdekt.” Op de vraag of zo’n onderzoek ook zinvol is bij vrouwen met siliconen in de borsten, antwoordt Willems: “Ja zeker, siliconen hinderen het maken van een mammogram niet.”

Leeftijd

BOB doet onderzoek bij vrouwen tussen de 45 en 75 jaar, die geregistreerd staan bij AZV. “Uit onderzoek blijkt dat er twee leeftijdspieken zijn waarop vrouwen ontdekken dat ze borstkanker hebben, bij 55 en bij 75 jaar. Om deze kanker op tijd op te sporen, doen we het onderzoek vanaf 45 jaar”, zegt Willems. En ze voegt er aan toe: “Natuurlijk zijn er vrouwen die borstkanker ontdekken als ze jonger zijn, maar als we vrouwen al vanaf 30 jaar gaan onderzoeken, dan denk ik niet dat AZV dit gaat bekostigen. Dus vrouwen die jonger zijn, moeten zelf naar de mammapoli. Zijn ze eenmaal 45 jaar, dan kunnen ze mee in het onderzoek van BOB.”

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Opinie | Het toppunt van onverdraagzaamheid

Naar aanleiding van het stuk van de Asosashon over homo’s van dominees en pastoors die verenigd zijn in de associatie van christelijke voorgangers (APK) wil ondergetekende graag...

Telegraaf | Politici Bonaire boos op Ollongren: ’Dit verraadt onbekendheid met het leven in Caribisch Nederland’

Den Haag - Een Kamerbrief van demissionair minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) waarin de bevolking van Caribisch Nederland wordt opgeroepen om korter te douchen en de airco vaker...

Democracy now! | Wednesday, October 20, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 20 oktober 2021

 Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Overheidsschuld Curaçao ruim vier miljard gulden

De overheidsschuld van Curaçao is ten opzichte van het einde van het kwartaal weinig veranderd. De schuld van het tweede kwartaal van 2021 is ruim 4 miljard...

PBC | Inflatie Caribisch Nederland stijgt weer

Persbureau Curacao KRALENDIJK – De prijzen op Bonaire zijn in juli, augustus en september 4,3 procent gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit meldt het CBS. In...
- Advertentie -